Lagbanner
Miralem Pjanic avslutar sin landslagskarriär

Miralem Pjanic avslutar sin landslagskarriär

Miralem Pjanic har tagit farväl av Bosnien och Hercegovinas landslag. Efter 16 år, 115 matcher och 18 mål, avslutas sagan om ''den lille prinsen''.

Miralem Pjanic (34) har genom sociala medier meddelat att han inte kommer fortsätta spela i landslaget.
Mittfältaren meddelade sitt beslut genom sina kanaler i sociala medier för några dagar sedan.  Han tackade alla, särskilt sin familj och påpekade att han alltid ville vara ett gott exempel för nya generationer unga bosnier och hercegoviner.

Han önskade även den nya förbundskaptenen Sergej Barbarez lycka till och erkände att Barbarez var hans idol.
"Efter 16 år för mitt Bosnien och Hercegovina har ögonblicket att säga ''det är över'', kommit. Det här är förvisso ett av de svåraste besluten jag har behövt fatta men jag meddelar med stor stolthet och sann tillfredsställelse – nog är nog.
Jag spelade 115 matcher, upplevde så mycket glädje, att åka till VM - allt var en dröm som jag hade som liten och som blev till verklighet.
Jag bar alltid mitt lands tröja med kärlek och stolthet, spelade för mitt folk, för våra lojala fans över hela världen.
Tack till alla tränare, medicinsk personal och ekonomer som stöttat oss på denna resa.
Tack till BH Fanaticos (landslagets supportrar reds. anm) för att ni trodde på mig och hjälpte mig att förverkliga min dröm och spela för landet jag älskar.
Den största tacksamheten går till mina föräldrar och hela familjen – ni har varit min styrka och stöd genom allt.
I varje klubb jag spelade i var jag en stolt bosnier, som alltid strävade efter att vara en förebild för våra barn, i hopp om att de en dag också skulle ta klivet till världens största klubbar.Jag önskar landslaget all lycka i framtiden.

Sergej, mästaren, jag önskar dig allt gott, du var min förebild! Du tog oss till nya höjder, jag hoppas att du kommer att leda oss igen på vägen till framgång.
Jag älskar dig, mitt Bosnien!”


Pjanic representerade ‘’Drakarna’’ under 16 år, spelade 115 matcher och gjorde 17 mål.
I en intervju med den bosniska kanalen FACE TV berättade han närmare om sitt beslut.

Varför väljer du att lämna just nu?
”16 år i landslaget är lång tid. När jag drömde om att en dag spela för landslaget hade jag aldrig förväntat mig att jag skulle få en sådan karriär, att jag skulle spela så många matcher, att jag skulle få den framgång som jag hade i landslaget. Det var många vackra stunder. Ärligt talat är detta ett av de svåraste besluten hittills. Det tog mig ett tag att tänka igenom det. Jag tror att tiden är inne för yngre spelare och att landslaget får en kontinuitet med unga spelare som ska slåss om VM och EM. En ny förbundskapten har också kommit. Jag tror att det är till fördel för landslaget att ge plats åt yngre spelare och att de får en större roll. Jag var i landslaget i många år. Jag upprepar, jag tycker att det är rätt tid att säga adjö. Jag skulle inte vilja att minnet av landslaget förblev dåligt och att någon skulle komma ihåg mig på ett dåligt sätt. Ibland måste ett svårt beslut fattas. Jag funderade mycket, jag pratade med min familj och jag tog det beslutet", sa Miralem och fortsatte:

‘’Jag avgudar Sergej. Han var min idol när jag var en pojke. Jag är glad över att han är förbundskapten. Han kommer att ha ett långtidskontrakt och få tid på sig att arbeta. Det kommer säkert att ge ny energi och en glädjande historia. Fansen kommer att vara vid hans sida. Det har inte stått rätt till (i landslaget) på sistone. Jag pratade med Sergej och berättade om mitt beslut. Han är ledsen över att han inte hade möjlighet att arbeta med mig tidigare men det är så det är. Jag sa till honom att jag står bakom det beslutet och att jag önskar landslaget och honom det bästa. Han vet att det är ett svårt beslut att ta men jag sa till honom att det är till förmån för landslaget. Jag finns här om jag kan hjälpa honom på något annat sätt."

Har du blivit besviken på någon eller har någon gjort dig besviken?
"Jag är inte personen som slutar spela för landslaget och sedan börjar uttala mig negativt. Det är inte klokt. Jag har spelat i landslaget. Vårt land är vad det är. Jag älskar det (landet), jag älskar det och visst har vissa saker inte varit så bra. Vissa saker borde ha varit bättre men vi har haft duktiga generationer av spelare. Jag var med i laget som gick till VM för första gången. Jag ville gå vidare till EM och det påverkade mig mycket. Nu är historien slut. Jag är inte i position att ta beslut. Jag var spelare och spelade. Jag älskar landslaget och det är så jag har betett mig. Det var viktigt för mig att spela för landslaget, mitt land och mitt folk."

Har du blivit besviken på journalister, medier, kommentarer från journalister eller på sociala medier?
"Det är en del av historien. Vad gäller media har jag aldrig haft någon speciell relation till media. Jag respekterade dem och de har rätt att skriva vad de vill. Jag har rätt att göra uttalanden eller inte. Jag tycker att jag hade en fantastisk karriär och var en viktig del av landslaget. Det är jag stolt över. Jag tycker inte att medierna uppskattat det så mycket som de borde ha gjort. Jag har aldrig haft några problem med fansen. Jag är stolt över att vi har sådana fans. Vi har haft dåliga resultat men de (fansen) var alltid med oss. Stämningen var lite jobbig tidigare i år och det var inte lätt att spela, speciellt för de yngre spelarna."

Finns det någon möjlighet att du ändrar dig?
"Jag vet inte. I detta ögonblick har jag bestämt mig för det och jag står fast vid de orden. Jag vet vem som har hjälpt mig och jag är tacksam gentemot dessa människor. Som barn följde jag landslagets matcher och jag vet vad min dröm var. Jag nobbade allt för mitt folk och mitt land. Landslaget behöver nu en bra omorganisation. Jag hade en stor roll i landslaget men jag är inte Messi eller någon annan. Landslaget bör byggas med unga spelare. Fansen borde vara vid förbundskaptenens sida och laget, då kommer allt att bli bra."

Kommer du tillbaka till Europa?
‘’Det får vi se mot slutet av säsongen. Mitt kontrakt går ut och jag kommer att ta ett beslut angående det i samförstånd med min familj."

Han debuterade för Bosnien och Hercegovina den 20 augusti 2008 i en 1–2-förlust mot Bulgarien (vänskapsmatch), under den numera avlidne tränaren Miroslav ''Ciro'' Blazevic. Den 3 mars 2010 gjorde han sitt första landslagmål mål i Bosnien och Hercegovinas 2–1-seger över Ghana i Sarajevo, även den matchen var en vänskapsmatch. Den 25 juni 2014, under den sista gruppspelsmatchen mot Iran, gjorde Pjanic ett mål, vilket ledde till en 3–1-seger och Bosnien och Hercegovinas för vunna VM-match någonsin. Den 31 mars 2021 spelade han sin 100:e match för Bosnien och Hercegovina i en 1–0 förlust mot Frankrike i kvalet till VM 2022.

Med sina 115 matcher är Pjanic på en andraplats över spelare med flest framträdanden i landslagsdressen. Bara Edin Dzeko ligger före med sina 134 landskamper. Dzeko och Pjanic är de enda med över 100 landskamper för Bosnien och Hercegovina. Den tidigare Roma och Juventus-stjärnan hittar vii på en femteplats över landslaget främsta målskyttar någonsin, med sina 18 fullträffar. 


 

Sadan Filipovic2024-05-06 18:05:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina