Lagbanner
Nytt år, nya tag
Senast det begav sig.

Nytt år, nya tag

BiH ska spela tre matcher inom loppet av sju dagar - med en ny förbundskapten vid rodret.

Efter ett misslyckat EM- och Nations League-kval, ordförandebyte (en som inte gillar landet han bor i leder nu landslaget) samt tränarbyte är det dags att kicka igång ett nytt kval och hoppas på det bästa. Bulgaren Petev har nyligen tagit över tränarsysslan efter mycket kritik och fick i dagarna veta vilket team han ska jobba med. På grund av pandemin och landslagsuppehåll sedan i november förra året har han heller inte kunnat förbereda sig alltför mycket. Förutsättningarna är alltså ungefär som vanligt när det kommer till Bosnien och landslagsfotboll. 

BiH fick som bekant Frankrike, Ukraina, Finland och Kazakstan i sin VM-kvalgrupp. En tuff grupp där de två förstnämnda lagen får ses som favoriter att gå vidare. Första matchen spelas redan på onsdag i Finland, följt av en träningslandskamp mot Keylor Navas Costa Rica innan samlingen avslutas med kvalmatch mot Frankrike i Sarajevo (31 mars). Ett tätt spelschema som vanligt i dessa tider.

Truppen Petev tagit ut innehåller inga större överraskningar förutom att Begovic, som många trodde skulle vara tillbaka då ny förbundskapten anlänt, inte är med. Detsamma gäller för Vrancic trots en bra säsong i Norwich och Lulic har tackat nej då han nyligen kommit tillbaka från skada/inte vet om han vill göra comeback. Däremot är Demirovic äntligen med, anfallaren har haft en bra debutsäsong i Freiburg. Formen hos många spelare är oklar eller dålig rent av. Framförallt när det gäller nyckelspelarna. Dzeko har nyligen börjat få speltid igen efter tjafs med tränaren, Pjanic är petad i Barcelona, Visca har varit borta länge och Basaksehir, som nyligen spelade Champions League-fotboll, är farligt nära nedflyttning. Kolasinac lämnade Arsenal på lån till sin gamla klubb Schalke 04 som är råsist i Bundesliga, men han har fått välbehövlig speltid. Till och med Sehic har fått lite speltid det senaste på grund av skada. Vad är det positiva då? Ja du, kanske att Dennis Hadzikadunic fått mycket speltid i Rostov som ligger sjua i den ryska ligan och att Krunic börjat leverera i Milan.

Idag har vissa spelare anlänt till samlingen och tillsammans med Petev har de åkt till Helsingsfors dit övriga spelare kommer ansluta under dagen och morgondagen. En första träning är inplanerad imorgon måndag. Inför matchen saknar finnarna en av sina bästa spelare i form av målvakten Hradecky och det är ju ingen nackdel direkt. Till matchen mot Costa Rica kommer ytterligare tre spelare att ansluta i form av Corluka, Pidro och Cvijanovic. Samtliga till vardags i den inhemska ligan.

Hajmo. 

Aldin Mešic2021-03-21 11:37:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina