Playoff: Bosnien föll på mållinjen igen – EM-drömmarna över

Bosnien och Hercegovina tappade ledningen mot Ukraina i Zenica. Det verkade vara ett nytt och fräscht bosniskt lag som visade vilja men som på samma gamla vis föll i slutminuterna.

Bosnien vs Ukraina (1-2) Bilino Polje, Zenica
Som förväntat är det Ukraina som i majoriteten av matchen håller i taktpinnen. Det var ett mer aggressivt och löpvilligt Bosnien som i stora delar av matchen försvarar bra. Milosevics formationsändring visade sig vara effektiv. Men det är inte första gången det bosniska landslaget åker på en playoff-förlust på detta sätt. Ukraina vinner som förväntat och har totalt elva skott och 67% bollinnehav, medan hemmalaget kommer endast fram till sex skott och har bollinnehav på 33%.

Första halvlek (0-0)
När Ukrainas Georgiy Sudakov sparkar igång matchen, genomsyras arenan av en elektrifierande atmosfär tack vare de passionerade bosniska supportrarna. Atmosfären är tjock av förväntan, likt en semifinal värdig. Snabbt kan man se ett Bosnien som ser fräschare och piggare ut än vad de gjort hela kvalet.

Ukraina tar kommandot tidigt, med en aggressivitet som direkt sätter tonen. Men Bosnien står inte långt bakom i intensitet och de svarar med att sätta press på gästerna, vilket gör det svårt för Ukraina att bygga upp sitt spel från backlinjen. Detta tvingar ukrainarna att förlita sig på långa bollar, vilket sällan leder till konkreta målchanser, även om de ibland lyckas vinna andra bollen.

Trots ett överläge i bollinnehav lyckas Ukraina inte omvandla detta till dominans på planen. Bosniens försvar står starkt mot varje anfall och initierar snabba motattacker som utmanar den ukrainska backlinjen. I slutet av halvleken bjuder Bosnien på en serie av lovande framstötar genom Demirovic, Dzeko och Dedic, där de dock misslyckas med att förvandla sina chanser till mål. Vissa slarviga passningar från hemmalaget ger Ukraina möjligheter till snabba omställningar, men halvleken avslutas mållös. Första halvlekens mållösa resultat lämnar allt öppet inför en andra halvlek där både Bosnien och Ukraina har allt att spela för i semifinaldramat.

Andra halvlek (1-2)
Bollinnehavsmässigt fortsätter gästerna att dominera och det blir ett mer hotfullt Ukraina i början av andra där man hittar Mudryk allt oftare. Bosnien fortsätter att kämpa och visa vilja, vilket tillslut belönar sig när, i den 56:e minuten, Amar Dedic slår ett inlägg från höger utanför boxen och där kunde Dennis Hadzikadunic styra in 1-0. Bilino Polje exploderar där bosnierna fortsätter vara energiska och hittar snabba kombinationer med Dzeko och Demirovic. Halvleken fortsätter där hemmalaget fortsätter imponera defensivt genom aggressivt spel.

Dedic kliver ut skadad och ersätts av Civic och man märker direkt hur kantspelet får sina brister. Men allt kommer att ändras när Ukraina kvitterar och även tar ledningen på ett snabbt sätt. Detta via Yaremchuk och Dovbyk som nätar i den 85:e samt 88:e matchminuten. Bosnien kommer inte fram till några större lägen i slutminuterna och domaren blåser av matchen, vilket innebär att Ukraina spelar final mot Island.