Lagbanner
Premijer Liga: Från 12 till 10 lag säsongen 2025/2026

Premijer Liga: Från 12 till 10 lag säsongen 2025/2026

Den bosniska högstaligan, Premijer Liga, kommer att innehålla tio klubbar från och med säsongen 2025/2026, enligt beslut av den ordinarie församlingen för fotbollsförbundet i Bosnien och Hercegovina.

För närvarande innehåller högstaligan i Bosnien och Hercegovina 12 klubbar. Under nästa säsong kommer fyra klubbar att degraderas från högstaligan, vilket innebär en extremt turbulent och spännande säsong med tanke på omständigheterna i bosnisk klubbfotboll.

Med två omgångar kvar av förstaligan i Federationsligan har det ledande laget, Sloboda, en fyra poängs fördel gentemot andraplacerade Stupcanica, vilket gör det nästan helt säkert att laget från Tuzla kommer att återvända till den Premijer Liga nästa säsong. I republika srpskas förstaliga, har Radnik från Bijeljina redan säkrat sin återkomst till den högsta divisionen.

BAKGRUND OCH FÖRKLARINGAR 

''Efter kriget i Bosnien och Hercegovina så hade man en hel del problem med att organisera en gemensam fotbollsliga som skulle inkludera klubbar från hela landet. Många av lagen har en stark etnisk prägel och under de första åren (1995-1996) så var, enligt det nationella förbundet, den officiella bosnisk-hercegovinska ligan egentligen bara en liga som omfattade bosniakiska lag. Kroatiska och serbiska lag från Bosnien och Hercegovina valde att spela i sina egna regionala ligor. Detta började sakta men säkert att förändras i säsongen 1997/1998 då bosniakiska och kroatiska klubbar gick samman och organiserade ett gemensamt slutspel, där de bästa klubbarna från de respektive ligorna spelade om mästerskapstiteln. Uefa gav slutspelet officiell status och redan 1998 deltog bosnisk-hercegoviska lag i europeiska cuper. Serberna valde dock att fortfarande stå utanför och spela sin egen liga.

Inför säsongen 2000/2001 nådde man till slut ett genombrott då bosniakiska och kroatiska klubbar gick samman och började spela i en gemensam liga (Premijer Liga) istället för att varje år organisera ett slutspel, det tog inte lång tid innan även de bosnienserbiska lagen gick med i den nya ligan. Premijer Liga Bosne i Hercegovine med lag från hela landet har spelats sedan säsongen 2002/2003 och omfattar i dag 12 lag.''

- Wikipedia

 

Sadan Filipovic2024-05-30 22:51:16

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina