Lagbanner
Proffskoll (V:30-31): Inget ligaguld för Demirovic och Menalo.
Luka Menalo

Proffskoll (V:30-31): Inget ligaguld för Demirovic och Menalo.

Både Ermedin Demirovic (St. Gallen) och Luka Menalo (Olimpija Ljubljana) har under sommaren varit indragna i toppstrider för sina respektive klubblag. Tråkigt nog lyckades inte någon av de gå hela vägen.

Bosnien:

Branimir Cipetic (Siroki Brijeg)
Högerbacken lirade 90 minuter i premiäromgången mot Tuzla City. Siroki Brijeg vann matchen med 1-0.


England:

Sead Kolasinac (Arsenal)
Ett krampaktigt Arsenal åkte på en 1-0-förlust mot Aston Villa, Kolasinac spelade hela matchen. Vänsterbacken höll en låg nivå och var en riskabel sista utpost eftersom han gjorde en del enkla misstag på egen planhalva. Därutöver var han inte heller särskilt het framåt, något som han brukar få beröm för. Mot Watford bänkades Sead men han hoppade in i matchminut 57, den gången vann Arsenal med 3-2. Utöver ligamatcherna spelade huvudstadslaget också FA Cup-final mot Chelsea, de röda vann stadskampen med 2-1 och fick därmed lyfta trofén. Kolasinac började på bänken men fick äntra Wembley på tillägg.

Mario Vrancic (Norwich City)
Mario bytes in i 77:e minuten när kanariefåglarna torskade mot Manchester City med 5-0.


Italien:

Miralem Pjanic (Juventus)
Den kritiserade mittfältaren bänkades mot Lazio och i den efterföljande omgången där Udinese stod för motståndet. I guldmatchen mot Sampdoria fick han dock chansen från start, det blev 78 minuters speltid och en assist när Juventus vann med 2-0. Segern innebar att den gamla damen säkrade sin nionde raka Scudetto, den fjärde för Pjanics del. I förlusten mot Cagliari lirade Pjanic dryga timmen och mot sitt gamla lag Roma var han inte med i truppen.

Asmir Begovic & Rade Krunic (Milan)
Ett formstarkt Milan har under de två senaste veckorna besegrat Sassuolo, Sampdoria och Cagliari samt kryssat mot Atalanta. Tråkigt nog följde Begovic samtliga bataljer från bänken samtidigt som Krunic fick nöja sig med ett inhopp i den 61:a minuten mot charmiga Atalanta. En väldigt dålig säsong för Krunic vars transfer till Milan blivit en besvikelse, under året han fått speltid i 15 ligamatcher med enbart fyra starter.

Edin Dzeko (Roma)
Dzeko satt på kvisten när Roma utklassade SPAL, de nämnda beror på rotation. Anfallaren var tillbaka i elvan och lirade 90 minuter mot såväl Fiorentina som Torino, i den senare matchen blev det också en kasse. Anfallaren vilades därefter i den betydelselösa matchen mot Juventus.


Kina:

Samir Memisevic (Hebei CFFC)
Den kinesiska ligan har sparkat igång och Hebei CFFC inledde med att kryssa mot Shijiazhuang Ever Bright, slutresultatet skrevs till 2-2 och Memisevic bytes in i den 77:e minuten. Nyförvärvet fick starta i den andra omgången mot Shanhai SIPG, det hela blev dock ett fiasko. Hebei CFFC blev utspelade och torskade med 4-0 varav Memisevic var iskall.


Kroatien:

Amer Gojak (Dinamo Zagreb)
Dinamo Zagreb vann ligaavslutningen mot Varazdin med 1-0, en enkel seger för Kroatiens mesta mästare. Gojak satt på kvisten men hoppade in i den 61:a minuten. I helhet har Gojaks säsong varit godkänd, han har totalt spelat 40 matcher med 25 starter. Poängmässigt har det blivit fem strutar och fyra målgivande passningar. De nämnde är alltså godkänt men dessvärre inte mycket mer än så. Med tanke på att Gojak har potential att leda det bosniska landslaget post-Dzeko så är förhoppningarna högre och han har tyvärr inte tagit kliv framåt denna säsong utan snarare tagit ett steg i sidled. För att kunna utvecklas måste Gojak troligen lämna HNL och testa vingarna i någon starkare liga för att matchas mot bättre motstånd. Det nämnda kan faktiskt ske eftersom flera lag i profilstarka ligor visat intresse, de har exempelvis rapporterats om Leeds, Fiorentina, Atalanta och Hertha Berlin. En brasklapp är dock att Gojak varit ”på väg” bort ifrån Dinamo Zagreb tidigare somrar och ändå blivit kvar, därmed kan man ifrågasätta hur seriösa ryktena är. Gojaks säsong har alltså varit godkänd, samma kan inte sägas om Izet Hajrovic som varit en megastor besvikelse. Sedan nyår har han knappt spelat, senast han syntes till på en fotbollsplan var i februari. Sett över samtliga turneringar har det blivit 21 matcher (11 starter) med noll mål och en assist. Ett uruselt facit för en offensiv spelare.

Stjepan Loncar (Rijeka)
Loncar lirade 90 minuter när Rijeka slog Istra med 4-2, en stabil insats av mittfältaren i den sista ligaomgången. Det blev också 90 minuter veckan därpå i cupfinalen mot Lokomotiva Zagreb, Rijeka vann den jämna matchen med uddamålet.


Ryssland:

Toni Sunjic (Dinamo Moskva)
Sunjic satt på bänken i samband med att Dinamo Moskva torskade ligaavslutningen mot Orenburg (1-0).


Serbien:

Sinisa Sanicanin (Vojvodina)
Den serbiska ligan är tillbaka och Vojvodina inledde med att kryssa mot nykomlingen Backa Topola (2-2). Sanicanin spelade 90 minuter för sin arbetsgivare.


Schweiz:

Ermedin Demirovic (St. Gallen)
St. Gallen var länge indragna i toppstriden men efter en svag slutspurt får man nöja sig med en andraplats. Laget stod för en riktig plattmatch när man förlorade med 5-0 mot Basel, Demirovic lirade 90 minuter. Förvisso slog man Zurich (3-1) och Neuchatel Xamax (6-0) i omgångarna som följde men eftersom rivalerna Young Boys gått rent räckte det ändå inte. Anfallaren fick speltid i båda bataljerna och registrerade 1+1 på poängkontot. Slutligen väntade Young Boys, en match som främst handlade om prestige eftersom ligan redan var avgjord vid det skeendet. Denna drabbning förlorade St. Gallen med 3-1 samtidigt som Demirovic spelade hela matchen.

Miroslav Stevanovic (Servette)
Servette avslutade säsongen med att torska mot Thun, besegra Neuchatel Xamax och därefter förlora mot såväl Lugano som Thun. Stevanovic lirade samtliga drabbningar och levererade två baljor mot Neuchatel Xamax. Sammanfattningsvis kan Stevanovics säsong beskrivas som väldigt bra, poängmässigt har det blivit åtta mål och elva assist på 34 matcher. Bästa året i karriären för den fd Sevillaspelaren.


Slovenien:

Kenan Piric (Maribor)
Piric spelade 90 minuter mot Aluminij i en match där Maribor segrade med 4-1.

Luka Menalo (Olimpija Ljubljana)
Vanligen brukar spelare som varit frånvarande i matchtruppen inte behandlas i proffskollen men med Menalo görs ett undantag. Hans Olimpija Ljubljana var nämligen indragna i en riktig nagelbitare i den slovenska förstaligan. Inför sista omgången var ”drakarna” andraplacerade men man var enbart två poäng efter Celje, dvs laget man möte i sista omgången. Vid en vinst hade Olimpija alltså kammat hem guldet men mötet slutade 2-2 och man halkade istället ner till en bronsplats. Orsaken till att Menalo inte spelade var för att han dragit på sig för många ostskivor. Trots fallet på mållinjen bör Menalo vara nöjd med sitt senaste år. Han blev uttagen i ”säsongens elva” som röstats fram utav tränare, spelare och journalister som bevakar SNL. I ligan har han fått speltid i 33 matcher (29 starter) och producerat tio mål samt åtta assist.


Turkiet:

Zoran Kvrzic (Kayserispor)
Kvrzic spelade 82 minuter när Kayserispor förlorade mot Trabzonspor med 2-1, en riktig kämpainsats av Zoran som sprang som en galning. Förlusten innebär att laget slutar nästsist och egentligen hade det betytt nedflyttning. Det turkiska förbundet har dock tagit beslutet att inga lag degraderas denna säsong.

Edin Visca (Istanbul BB)
Mästarna Basaksehir torskade ligaavslutningen mot Kasimpasa med 3-2. Visca spelade hela matchen och levererade också en fullträff.
 
Haris Hajradinovic (Kasimpasa)
Hajradinovic lirade 79 minuter och bidrog med en assist mot mästarna.


Vitryssland:

Bojan Nastic (BATE)
Nastic fick 72 minuters speltid när BATE vann med 6-0 mot Minsk, en lätt viktoria för storklubben. Laget fick också en kanonstart mot Torpedo Belaz och ledde matchen med 2-0 efter bla en assist ifrån den bosniske vänsterbacken. BATE orkade dock inte hela vägen och efter en svag andra halvlek torskade man med 3-2, Nastic lirade hela matchen.


Utanför truppen:
Izet Hajrovic (Dinamo Zagreb), petad.
Luka Menalo (Olimpija Ljubljana), avstängd.
Riad Bajic (Konyaspor), okänd status.
Deni Milosevic (Konyaspor), okänd status.
Muhamed Besic (Sheffield United), petad.
Senad Lulic (Lazio), skadad.
Amar Rahmanovic (Sarajevo), skadad.
Ervin Zukanovic (SPAL), petad.
Mato Jajalo (Udinese), skadad.

Sanel Topiczaanel96@hotmail.se2020-08-05 20:54:04
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina