Lagbanner

Silly Sezona 2024: Demirovic till Bayern, Dortmund eller Benfica?

Enligt flera portugisiska medier står anfallaren Ermedin Demirovic (26), på Benficas önskelista. Under säsongen gjorde Demirovic 15 mål och bidrog till 10 assist på 34 matcher för sitt Augsburg.

Benfica avslutade säsongen på en andraplats i det portugisiska mästerskapet och klubbens ledning har börjat med att förstärka laget.
Tydligen finns Ermedin Demirovic på listan över potentiella förstärkningar i anfallet, som har haft en fantastisk säsong i Augsburg.
Under föregående gjorde Demirovic 15 mål och bidrog till 10 assist på 34 matcher.
Han kom till Augsburg sommaren 2022, helt gratis från Freiburg.

Många Benfica-fans på Twitter placerar redan Demirovic i startelvan.
Kanske är Benfica ett bra steg till de största klubbarna, eftersom det portugisiska storlaget har sålt anfallare till bland andra Chelsea, Liverpool och PSG under bara de senaste två åren. Anfallaren skulle därmed spela i Champions League  nästan varje säsong.

En nyckelroll för Demirovics övergång kan spelas av Benficas nuvarande tränare, Roger Schmidt, som kom till Benfica i juli 2022. Han tränade tidigare bland andra Red Bull Leipzig, då Demirovic tillhörde U17-laget. Schmidt kom till de tvåfaldiga europeiska mästarna från nederländska PSV Eindhoven. Förutom RB Leipzig och PSV har Schmidt även varit huvudtränare för de regerande tyska mästarna Bayer Leverkusen samt kinesiska Beijing Guoan som de bosniska mittbackarna Samir Memisevic och Toni Sunjic tidigare lirat för.

TIDIGARE KOPPLATS IHOP MED BAYERN OCH DORTMUND

Tidigare har det skrivits att Bayern och årets finalist i Champions League, Borussia Dortmund, följt Demirovic men även en flytt till Eintracht Frankfurt under sommaren är ett av alternativen.
En sak är säker, Demirovic och Augsburg kommer att få erbjudanden i sommar.

FRÅN HAMBURG, VIA  RED BULL LEIPZIG TILL LA LIGA

Den 26-årige Demirovic inledde sin karriär i Hamburger SV och deras ungdomsakademi, innan han tog steget till österrikiska Red Bull Salzburg och deras U17-lag (25 matcher, 15 mål), i juli 2014. Ett år senare blev han en del av RB Salzburg U19 (57 matcher, 26 mål och 8 assist). Han debuterade för RB Salzburgs B-lag den 17 april 2017 och blev målskytt i sin enda match för laget. I juli 2017 gick han till spanska Alavés och spenderade den första säsongen i reservlaget. Det blev endast en match med Alavés reservlag, innan bosniern blev uppflyttad till A-laget ett år senare. 

Han gjorde sin officiella debut för Alavés i en Copa del Rey-match mot Formentera den 3 januari 2018 och blev tvåmålsskytt och blev målskytt igen i returmatchen. Tre veckor senare gjorde han sin ligadebut mot Barcelona som inhoppare i den 89:e matchminuten. Den 6 maj gjorde han sitt första ligamål, när han gjorde 0-2 och assisterade till 0-3 målet, i blott sin andra match för klubben. Det var hans första match från start i Alavés och han lirade hela mötet i en triumf över Málaga som slutade 0-3. Han fick även chansen från i den sista omgången av La Liga, då Sevilla besegrade Alavés med 1-0. Det blev fyra mål och en assist i Alavés-tröjan på sex spelade matcher.

UTLÅNING TILL SOCHAUX OCH GENOMBROTT I SCHWEIZ 

I juli 2018 blev han utlånad till franska Sochaux. Han gjorde fyra mål och två assist på 17 framträdanden i Frankrike och Ligue 2. Endast sex månader senare återvände Demirovic till sin spanska klubb men blev utlånad en dag senare, den 17 januari 2019, till spanska Almeria
I den spanska andradivisionen (La Liga 2). Det blev endast 13 matcher under sex månader i Almeria-tröjan, utan några mål eller assist gjorda.

Det blev ännu en utlåning för anfallaren, denna gången till schweiziska St. Gallen i september 2019. I Schweiz fick han sitt genombrott och anfallaren mäktade med 14 mål och 7 assist, på 28 spelade matcher. St. Gallen slutade upp på en andraplats under säsongen 2019/2020 med åtta poäng mindre än mästarna Young Boys. Demirovic blev delad trea i skytteligan, tillsammans med Basels Arthur Cabral.

BUNDESLIGA - FREIBURG & AUGSBURG

I augusti 2020 lämnade Demirovic spanska Alavés och gick istället till tyska Freiburg för 3.7 miljoner euro, drygt 42 miljoner kronor i dagens penningvärde. Han gjorde fem mål och bidrog med 10 assist på 32 framträdanden, under sin debutsäsong i tyska Bundesliga och i tyska cupen. ‘’Demi’’ nätade mot Hertha Berlin, vilket blev hans första mål i Freiburg och mot Köln, i två olika matcher, samt mot Stuttgart och Bayer Leverkusen. Under sin andra säsong i Freiburg gick det betydligt sämre för Demirovic, då han endast gjorde tre mål och bidrog med fyra assist på 37 framträdanden. Dock blev han målskytt mot Borussia Dortmund och sitt tidigare lag, RB Leipzig i ligan.

I den tyska cupen (DFB Pokal) blev bosniern hjälte mot Hoffenheim i en 1-4 seger, då han både nätade och assisterade. Freiburg tog sig hela vägen till final i cupen i en 1-1 match efter full tid men RB Leipzig vann på straffar med 3:5. Demirovic blev syndabock i matchen, då han missade en straff, när Leipzig ledde straffläggningen med 3:5. Det blev åtta mål och 14 assist på 69 spelade matcher med Freiburg.

Efter två säsonger i Freiburg, blev det en flytt till Augsburg i juli 2022 på ‘’free transfer’’. Efter flytten till Augsburg blev anfallaren pånyttfödd och utvecklades till en viktig spelare i laget. Hans debutmål kom mot Mainz i den tredje ligaomgången och han nätade även bland andra, förutom Mainz (två mål i två matcher) även mot Werder Bremen, två mål mot Schalke, mål mot RB Leipzig och Borussia Dortmund samt mot Eintracht Frankfurt. I cupen blev man utslagna av giganterna Bayern Munchen redan i den andra omgången. Under sin första säsong i Augsburg blev det åtta mål och sex assist på 30 matcher i ligan. Det blev även två cupmatcher för 26-åringen, utan några gjorda poäng.

Under årets säsong har Demirovic varit en vass målskytt och blev utsedd till lagkapten i augusti förra året, vilket har lett till intresse från större klubbar. Denna säsong har ‘’Demi’’ mäktat med 15 mål och bidragit med 10 assist i Bundesliga. Han inledde säsongen med tre assist, i tre matcher i rad, bland annat mot Bayern München i den andra omgången. Han nätade även mot årets finalist i Champions League, Borussia Dortmund (1-1), men blev även tvåmålsskytt mot Bayern München i en 2-3 förlust och mot RB Leipzig (2-2). 

I cupen åkte Augsburg ut redan i den första omgången med 2-0 mot Unterhaching, som spelar i den tyska tredjedivisionen (3 liga). Han bar kaptensbindeln i alla matcher som han spelade under Augsburg under säsongen. Anfallaren slutade upp på en delad sjätteplats, med lika många mål som kroaten Andrej Kramaric. Harry Kane vann skytteligan överlägsen med sina 36 mål på 32 spelade matcher, åtta mål före Stuttgarts Serhou Guirassy. Augsburg, som gjorde sin debut i Bundesliga säsongen 2011/2012, avslutade säsongen på en 11:e plats, vilket är klubbens tredje bästa placering någonsin. Under sin debutsäsong slutade klubben på en åttondeplats och säsongen därpå, blev man femma i ligan, vilket är klubbens högsta placering någonsin. 

Totalt har det blivit 30 fullträffar och 29 i Bundesliga, på 124 framträdanden.
Demirovic blev utnämnd till säsongens bästa spelare i Augsburg av klubbens supportrar. 

15 MÅL OCH 10 ASSIST - DIREKT INBLANDAD I HÄLFTEN AV MÅLEN

Den tidigare Freiburg-spelaren, har varit direkt inblandad i exakt hälften  av Augsburgs 50 Bundesligamål, med antingen mål eller assist – och blev Bundesligas femte bästa poänggörare denna säsong.

HÖGST VÄRDERADE BOSNIERN - 28 MILJONER EURO

Tyskfödde Demirovic är värderad till 28 miljoner euro enligt sajten Transfermarkt, vilket blir nästan 317 miljoner kronor. 26-åringen är Bosnien och Hercegovinas dyraste spelare i nuläget, enligt samma sajt.

Tvåa över de dyraste bosniska landslagsspelarna är högerbacken, Amar Dedic, som lirar i österrikiska Red Bull Leipzig och ryktas till storlag som Inter Milan, Barcelona, Arsenal och Roma. Den 21-årige högerbacken är värderad till 20 miljoner euro (ca 226 miljoner kronor). Den tidigare MFF-backen Anel

Ahmedhodzic är trea på listan. Trots att Ahmedhodzic lag, Sheffield United, kom sist i Premier League och kommer att lira i Championship nästa säsong, är mittbacken lagets högst värderade spelare och ryktas iväg till flera storklubbar. Ahmedhodzic värderas till 18 miljoner euro (drygt 200 miljoner kronor) och ryktas till bland andra Chelsea, Napoli och Atalanta.

ETT BOSNISKT FRAMTIDSLÖFTE 

Han föddes i den tyska staden Hamburg den 25 mars 1998 men har ändå valt att representera Bosnien och Hercegovina. 
I november 2018 fick han sin första kallelse till Bosnien och Hercegovinas A-landslag, till matchen i UEFA Nations League-match 2018–19 mot Österrike (0-0) och en i vänskapsmatch mot Spanien som slutade med en 1-0 förlust. Han fick vänta till den 24 mars 2021 och debuterade i en VM-kvalmatch, i kvalet till VM i Qatar 2022 mot Finland. Demirovic gjorde ett inhopp i matchminut 82 och ersatte mittfältaren Gojko Cimirot, som idag lirar för den saudiska klubben Al-Fayha.

Den 23 september 2022, i en UEFA Nations League-match 2022–23 mot Montenegro, gjorde Demirovic sitt första och hittills enda mål för Bosnien och Hercegovinas A-landslag, vilket säkrade segern för hans lag då Demirovic gjorde matchens enda mål. Han har även två assister för landslaget.

Den första målpassningen kom mot Frankrike i en VM-kvalsmatch, den 1 september 2021, då han assisterade Edin Dzeko till 0-1 för Bosnien och Hercegovina. Matchen slutade 1-1 efter ett kvitteringsmål av Atletico Madrids och Frankrikes Antoine Griezmann. Den andra målpassningen kom mot Liechtenstein i en 0-2 seger, i kvalet till årets EM i Tyskland, som Bosnien och Hercegovina inte lyckades att kvalificera sig till. Ledningsmålet för Bosnien och Hercegovina gjordes av Samaras mittfältare Amar Rahmanovic, som gjorde sitt första hittills och enda landslagmål, efter en assist av Edin Dzeko.

Det andra målet gjordes av schweiziska Servettes högerytter, Miroslav Stevanovic och assisterades av Demirovic. Den 33-årige Stevanovic meddelade nyligen att han inte kommer att spela i landslaget mer.
Det är på tiden att Bundesliga-anfallaren börjar prestera i landslaget och förhoppningsvis producera fler mål.

Han bar kaptensbindeln i landslagströjan för första gången, i en vänskapslandskamp mot England för några dagar sedan, när Bosnien och Hercegovina förlorade med 3-0.

Demirovic har tidigare representerat Bosnien och Hercegovinas ungdomslandslag, med spel i U16 (3 matcher & 2 mål), U17 (14 matcher & 4 mål), U19 (16 matcher & 5 mål) och U21-landslagen (13 matcher & 4 mål).
 

Sadan Filipovic2024-06-07 05:18:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina