Lagbanner
Summering: Bosnier i Frankrike - nedflyttning för Ahmedhodzic
Vart hamnar Ahmedhodzic härnäst?

Summering: Bosnier i Frankrike - nedflyttning för Ahmedhodzic

Ligue 1 är färdigspelad och mästare blev inte helt oväntat PSG, som tog hem serien med hela 15 pinnar före tvåan Marseille. Det blev ett Bosnier-möte i säsongens sista match!

Europaspel för Kolasinac!

foto: Marseille, om.fr

I Marseille hittar vi vår Sead Kolašinac (28) som med sitt lag utklassade Sanjin Prcics (28) Strasbourg med 4:0. Marseille slutade alltså på en andraplats, vilket leder till gruppspelet till en direktplats i Champions Leagues gruppspel senare i höst.
Kolašinac kom in på planen i den 94:e minuten för Marseille, medan Sanjin Prcic spelade för Strasbourg fram till den 72:a minuten.
Strasbourg avslutade säsongen på sjätte plats och står därmed  utan en plats i höstens Europa-cuper.

Kolasinac lämnade Arsenal under januarifönstret och skrev på för de franska giganterna Marseille. Det blev 118 matcher i Arsenaltröjan. Kolasinac nätade fem gånger för ‘’Gunners’’ och lyckades med 15 assister. Under sin tid i Arsenal vann bosniern FA-cupen en gång (2020), samt den engelska supercupfinalen vid två tillfällen (2018 & 2021).  Det har blivit 17 matcher och en assist för ‘’Seo’’ i Marseille-tröjan hittills. För Bosnien och Hercegovinas landslag har det hittills blivit 45 framträdanden. 

Franskfödde centralmittfältaren Prcic missar alltså Europa-spel med sitt Strasbourg. 28-åringen har spelat 34 matchen och stått för en assist under denna säsong. Säsongen 2018/2019 vann Prcic och Strasbourg den franska ligacupen. Bosniern har över 150 matcher spelade i den franska högstadivisionen med spel i förutom Strasbourg, även Rennes och Sochaux. Prcic har spelat 11 gånger för BIH’s landslag.

Tungt för Ahmedhodzic...

Krislaget Bordeaux åkte ur Ligue 1, trots en 4:2 seger mot Brest.
Anel Ahmedhodžic spelade alla 90 minuter för Bordeaux i kvällens möte.
Sistaplatsen blev ett faktum för ett Ahmedhodzic och hans lagkamrater, man lämnar nu fransk fotbolls finrum för spel i Ligue 2 nästa säsong. 

Ahmedhodzics agent Markus Rosenberg har sedan tidigare hintat att om spelaren kommer säljas i sommar vid en degradering. Varken att spela i Ligue 2 eller att återvända till MFF ska vara alternativ som lockar.
- Han har visat att han håller på en nivå som är högre än allsvenskan. Trots att Bordeaux ligger sist har Anel gjort det bra och många klubbar har sett att han kan prestera på den här nivån. Om Bordeaux åker ur kommer han gå vidare till någon annan klubb. Förhoppningen har hela tiden varit att hålla laget kvar men om det misslyckas är det så klart bra att han inte är bunden till att följa med ner, det är han alldeles för bra för, sa Rosenberg till Expressen förra helgen.

Svensk-bosniern lämnade Malmö FF i januari i år för Bordeaux, trots att de redan låg dåligt till. Den 23-årige mittbacken drog på sig Bordeaux-tröjan 15 gånger och assisterade till ett mål. Trots katastrofsäsong och nedflyttning, anser de flesta experterna att Ahmedhodzic varit en utav lagets bättre spelare. 

Anel har med sitt Malmö FF blivit svenska mästare två säsonger i rad (2020 & 2021). Med svenska mesta mästarna ‘’di blåe’’, fick mittbacken spela i Europa League (2019), då MFF vann sin grupp men sedan åkte ut mot tyska Wolfsburg. Under hösten 2021 blev det spel i Champions Leagues gruppspel där Anel och Malmö lyckades endast ta en poäng, i en grupp med Juventus, Chelsea och Zenit St. Petersburg. Malmö-sonen Anel har dragit på sig den himmelsblå tröjan 82 gånger, stått för tre mål samt gjort en assist.

Innan Ahmedhodzic beslöt sig för vilket A-landslag han skulle välja, representerade han Sveriges alla ungdomslandslag. Det blev 50 matcher för Sveriges olika U-lag, från U-16 ända upp till U-21. Det blev också en match för Sveriges A-landslag (vänskapsmatch mot Moldavien) innan 23-åringen valde att representera Bosnien & Hercegovina i fortsättningen. Han debuterade för BIH som 21-åring under Dusan Bajevic 8 oktober 2020. Det har blivit 14 matcher för BIH och Anel gjorde sitt hittills enda mål för landslaget i VM-kvalmatchen borta mot Ukraina (matchen slutade 1:1). Återstår att se vart Anel lirar nästa säsong!




källor; sportsport.ba, reprezentacija.ba, fotbollskanalen.se, expressen.se, transfermarkt

Sadan Filipovic2022-05-22 14:50:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina