Lagbanner

Trots segern - EM är fortfarande långt borta.

Bosnien stod för en jätteinsats senast mot Finland och vann med 4-1, ändå är det finländarna som har det klart bästa slagläget inför de sista omgångarna.

Armenien, Bosnien-Hercegovina och Finland är tre länder som har en sak gemensamt, ingen har deltagit i ett fotbolls-EM. Om drygt en månad kommer det nämnda att vara förändrat och inför de tre sista omgångarna har alla tre en reell chans att nå mästerskapet. Det är i nuläget Suomi som har det klart bästa slagläget och trots drakarnas succéprestation senast så bör bosniska fotbollsfans undvika att ha för höga förväntningar. Tabellen ser ut enligt följande:

1. Italien – 21 poäng (+17)
2. Finland – 12 poäng (+1)
---
3. Armenien – 10 poäng (+1)
4. Bosnien – 10 poäng (+4)
5. Grekland – 5 poäng (-5)
6. Liechtenstein – 2 poäng (-18)

Någon som är snabb på huvudräkning kan kalkylera att gli Azurri redan är klara för mästerskapet, Liechtenstein är utslagna och Greklands chanser är mikroskopiska. Noterbart är att det är principen kring inbördesmöten som avgör ifall två lag befinner sig på samma poäng, detta förklarar varför Armenien parkerar över BiH trots sämre målskillnad. Ifall Bosnien och Finland skulle skrapa ihop lika många pinnar så kommer drakarna att gynnas eftersom att BiH vann dubbelmötet med totalt 4-3.

Bosnien:
Efter den resultatmässiga succén i Nations League och en relativt hygglig lottning så förväntade sig många att BiH skulle avancera till EM utan några större svårigheter, så har det tyvärr inte blivit. Spelarna har varit väldigt ojämna och framförallt vikit ner sig i matchernas slutskede, framförallt försvaret har varit en tydlig svaghet. Ytterligare en faktor bakom varför Bosnien befinner sig i detta läge är att nyckelduon Dzeko och Pjanic emellanåt underpresterat samtidigt som Prosinecki tagit en del konstiga beslut. Även om Bosnien skulle vinna alla kvarvarande sammandrabbningar så är det inte givet att det blir någon mästerskapsfotboll nästa år eftersom att man är beroende utav finländskt poängtapp.

Grekland (borta): Imorgon (tisdag) väntar en svårknäckt nöt, nämligen Hellas på bortaplan. Bosnien har spelat mot grekerna tio gånger och bara vunnit vid ett tillfälle vilket tyvärr indikerar att en seger ikväll knappast är en självklarhet. Ytterligare orosmoln är att kaptenen Edin Dzeko inte är tillgänglig samtidigt som Bosnien haft svårt att göra spelmål gentemot grekerna. Trots detta är utsikterna relativt ljusa, insatsen i Zenica lär ha gett landslaget ett utökat självförtroende samtidigt som grekerna saknar flera startspelare. Nederländske förbundskaptenen John van Schip har nämligen insett att tåget har lämnat perrongen och valde därför att inte kalla Manolas, Papastathopoulos, Torosidis, Mitroglou samt Samaris eftersom att han vill ge potentiella framtidsnamn chansen. Därmed bör Bosnien enligt mig ses som knappa favoriter i detta möte.

Italien (hemma): Utav de återstående matcherna så är denna batalj den svåraste, optimisten lär peka på att italienarna redan är klara för EM, vi gav dem en rejäl fight senast, Bilino Polje lär vara fullsatt och Manchini har tidigare i sin karriär visat att han är en begränsad coach. Svårigheten ligger dock i att Italien är ett storlag och utrymmet för misstag är väldigt litet, just Italien är ett sådant lag som har en tendens att få med sig bra resultat trots dåligt spel. Ett orosmoln är att Bosnien aldrig besegrat en ”stornation” i ett kvalspel och ifall EM ska nås via det ordinarie kvalet så lär det behöva göras i november.

Liechtenstein (borta): Att betrakta Liechtenstein som en walk-in-the-park vore förvisso naivt men Bosnien borde ändå tämligen stabilt säkra tre poäng i Vaduz. Ifall det blir ett oväntat poängtapp i detta möte så har BiH knappast gjort sig förtjänta utav en biljett till Euro 2020
.

Finland:
Sedan Markku Karneva tog över jobbet som finländsk förbundskapten i december 2016 har de mesta sett väldigt bra ut, coachen har klockrent etablerat sin spelfilosofi, vann NL-gruppen och är nära ett EM. Försvaret har sett stabilt ut under året och Suomi har hållit nollan i fyra utav sju matcher. Även anfallsspelet har fungerat relativt bra, mycket tack vare Teemu Pukki som är en av få spelare i laget som har offensiva spetsegenskaper. En annan faktor som gynnar Finland är att dem har ett enklare spelschema i jämförelse med både BiH och Armenien, Suomi har faktiskt realistiska möjligheter kamma hem nio poäng i slutspurten och det skulle därmed innebära att laget skriver historia.

Ändå är det för tidigt att boka EM-biljetter utifrån finsk synvinkel, i samband med det senaste nederlaget väcktes nämligen frågan kring om det är Finland som varit bra i detta kvalet eller ifall det är dess motståndare som varit dåliga. Försvarsspelet var bedrövligt i Zenica och offensiven väldigt blek vilket kan ses som ett tecken på detta, när dem möter kvalificerat motstånd så syns hålen i fasaden menar vissa. I grunden är finnarna mediokra på pappret och truppen är väldigt känsligt för skador, man har inte heller några direkta finlirare på mittfältet som kan föra matcher. Noterbart är också att under Karnevus ledning har Finland aldrig vänt ett underläge trots att man släppt in första målet 14 gånger, detta är ett svaghetstecken som tyder på att de finska spelarna inte verkar kunna spela en anfallsinriktad fotboll som är en nödvändighet för att vända underlägen.

Armenien (hemma): Denna match kommer med stor sannolikhet att bli avgörande för kvalutgången, ur bosnisk synvinkel vore kryss mest önskvärt men även vid en armenisk seger så kommer det jublas i Sarajevo. Tråkigt nog är det ettan som har lägst odds och det beror på att finnarna har hemmafördel, man har sett jämnare ut under kvalet, har ett bättre fungerande grundspel samtidigt som storstjärnan Mkhitaryan saknas för bortalaget. Positivt är dock att matchen spelas bara några dagar efter bakslaget i Zenica, det finns därmed en chans att den nämnda förlusten blivit en mental påfrestning som smittar av sig i detta möte och bidrar till nervositet och dålig stämning. En annan intressant notering är också att Arajuuri tvingades linka av Bilino Polje i lördags på grund utav skada och mittbacken är kanske inte redo för Armenien. Även om Arajuuri knappast är en världsback så har han varit bra i landslaget och ifall han inte kan spela så är det finska laget betydligt sämre på pappret.

Liechtenstein (hemma): Dessvärre lär Finland ganska enkelt plocka tre poäng, allt annat vore ytterst oväntat. Möjligen kan man hoppas på att Dennis Salanovic känner sig extra motiverad att hjälpa sitt ”andra hemland”, men även en stekhet Salanovic lär inte kunna hejda det finska kollektivet

Grekland (borta): På pappret är detta ingen given trea för finländarna, grekernas låga försvarsspel har ställt till med problem för många landslag. Därutöver har Finland få matchvinnare och just dessa typer brukar behövas för att luckra upp defensivt inriktade lag, förvisso finns Pukki men utöver honom är det klent. Det som dock gör finländarna till favoriter är att grekerna redan nu är avsågade och kommer troligen ställa upp med en reservbetonad elva. Vidare kan Nations League skapa en absurd situation, finnarna och grekerna var nämligen i samma grupp varav Finland vann, Ungern blev tvåa och Grekland trea. Skulle de två förstnämnda landslagen ta sig till EM via det traditionella kvalet så kommer Grekland få en ny möjlighet via playoffspel i mars och detta kan därmed skapa ett läge där grekisk seger leder till att man inte når EM samtidigt som grekisk förlust innebär att dem får en ny chans. Det hela öppnar upp för en potentiell läggmatch och det önskvärda ur en bosnisk aspekt är att grekerna inte är medvetna om reglerna, att vinnarinstinkten är så stark att man söker den kortsiktiga segern, att Ungern redan är utslagna eller att landslagen inte ”vågar”. Ifall Grekland och Finland skulle leverera en läggmatch (och detta kan bevisas) så finns det nämligen en chans att detta straffas ifrån UEFA, det sistnämnda är dock inte en självklarhet och UEFA är knappast kända för att vilja stödja mindre fotbollsländer likt Bosnien och Armenien som skulle missgynnas vid en läggmatch.


Armenien:
Få trodde att Armenien skulle ha en seriös möjlighet att nå EM men med tre omgångar kvar lever drömmen, det är framförallt ett underpresterande Grekland och Bosnien som öppnat för det femte-seedade landslaget. Armenien har varit väldigt ojämna i kvalet, å ena sidan slog man Bosnien och hotade Italien, å andra sidan tappade man senast poäng mot Liechtenstein. I defensiven har det inte sett bra ut och Armenien har släppt in minst en boll i varje match förutom en, i den andra riktningen har armenierna imponerat desto mer och laget har framförallt visat att dem är ett starkt omställningslag. Vidare har armenierna likt finländarna en tunn trupp samtidigt som laget inte har särskilt mycket erfarenhet utav att på allvar utmana om mästerskapsbiljetter vilket också är ett hinder.

Finland (borta): Denna matchen är väldigt betydelsefull för armenierna, vid en förlust så är drömmen om EM i princip släckt. Skulle man å andra sidan besegra finnarna så befinner man sig på en direktplats med två omgångar kvar och har dessutom ödet i egna händer. Därmed lär armenierna satsa alla kort framåt och verkligen ge allt fram till slutsignal. Återigen kan det vara intressant att väva in den psykologiska aspekten, det finska nederlaget visade att Finland inte är oöverkomligt och att Suomi dessutom har flera svagheter. Det nämnda kan fungera som en motivationsfaktor och stärka självförtroende hos Armenien. Dock åkte också Armenien på ett snöpligt resultat i omgång sju när man kryssade mot Liechtenstein, detta resultat kan leda till en dålig stämning i omklädningsrummet och skapa en förlorarkänsla i truppen vilket kan smitta av sig på planen.

Grekland (hemma): I det här mötet bör nog Armenien betraktas som favoriter, dels för att man har hemmaplan, dels för att Grekland redan är ute och dels för att armenierna besegrade motståndarna i Aten. Skulle Armenien dessutom skrälla mot Finland ikväll så lär motivationen och självförtroendet vara på topp eftersom att man då har en reell chans att gå hela vägen till EM.

Italien (borta): Diskussionen kring denna matchen påminner mycket om den emellan BiH-Italien, drömmaren pekar på att Armenien gjorde en bra insats i hemmamötet och att italienarna redan är klara för mästerskapet. En ”realist” lär dock nämna att Italien har ett betydligt starkare manskap och utrymmet för misstag är väldigt litet mot stornationer likt gli Azurri. Det nämnda syntes faktiskt när lagen mötes i september där Armenien stundtals var bättre men där en klantig målvaktstabbe och en hemmautvisning bidrog till att pendeln svängde till italienarnas fördel.



 

 

Sanel Topiczaanel96@hotmail.se2019-10-14 19:51:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina