2023-09-11 20:45

Island - Bosnien & Hercegovina
1 - 0

Tungt nederlag krossade alla förhoppningar

Inhopparen, Alfred Finnbogason, frälser Island med ett mål i 92:a minuten och Bosnien får åka hem efter en blytung förlust som troligtvis dödade hoppet om kvalificering genom gruppspel.

Ett enormt tungt nederlag för den bosniska nationen där man bara skulle vinna kvällens match. Bortalaget började bäst och hade tre bra chanser i första halvleken som man bara borde utfört bättre, framför allt sista läget. I synnerhet, en jämn match där inga speciella höjdpunkter var värda att nämna. Ett kort tilldelades i första halvleken, Dennis Hadžikadunic drog på sig det när han fällde isländska spelaren efter ett fint framspel av islänningarna. Bosnien var snäppet bättre då de hade fler hörnor, fyra kontra två. Bollinnehavet var jämnt: 46-54%. Halvlekens höjdpunkt fick vi syna i sista minuten av halvleken där Bosnien hade ett fint framspel på vänstra kanten. Det började med Kolašinac som gav bollen fint till Amar Dedic i djupled, som slog in bollen till Hadžiahmetovic som miss-tajmar bollen och Demirovic får ett läge att avsluta halvleken på bästa sätt men så blev inte fallet, Ermedin Demirovic skjuter mitt på en slängandes Pålsson som blockerar bollen och anfallet resulterar i en hörna. Domaren blåser i visslan och första 45’ var spelade

Andra halvlek:

Fansen förväntade oss en bosnisk forcering i andra halvleken och det fick de bevittna. Bosnien började klart bäst och hade kontroll på matchen från inledningen av andra halvleken. Bollinnehavet ökade och Island spelade bara på kontringar mot ett ihåligt försvar. Tyvärr gjorde detta bollinnehav ingen nytta för de bosniska spelarna, som bara passade runt bollen i sidled i hopp om att hitta en lucka att spela in bollen. På tal om lucka, en smidig frispark av inhopparen Pjanic, som hittar en fri yta till anfallaren Dzeko som löper in men når inte fram med foten och missar chansen att ge Bosnien en viktig ledning. Meho Kodro insåg att detta inte var allt, fler byten behövdes göras och det gjorde han rätt i. Med de nya inhopparna som bestod av Bilbija och Menalo blev Bosnien ännu vassare och skapade tre lägen som kunde resultera i mål. Före detta Malmö-tränaren, Åge Hareide, förstod att han också behövde göra några förändringar. Alfred Finnbogason, med förflutet i Helsingborgs IF, hoppar in och de isländska spelarna börjar skapa lägen. Ett offside mål gjorde sistnämnde inhopparen innan han i 92:a minuten, efter tre fina minuter av konstant Isländskt bollinnehav. Hemmanationen hittade ett läge där Finnbogason med sin smarthet står fri framför mål och kan bara stöta in bollen i bosniska nätet. Målet gick till VAR-koll och den belgiska domaren med sina medhjälpare dömer mål och minuten efter blåstes matchen av, förlust mot den lilla önationen var ett faktum.

Sammanfattning:

Bosnien klart bättre men det räckte inte att bara styra bollinnehavet och styra matchen, man måste också göra nåt åt saken när man har boll. Tillräckligt med chanser fanns det att ta ledning och vinna samt stänga matchen, men så blev inte fallet. Island med två skott på mål, lyckas sätta den sista skottet i mål och vinner kvällens match!

”Förväntningarna var mycket högre, särskilt i resultatet. Vi förväntade oss en tuff match, men jag hade en känsla att det inte var så, speciellt inte i första halvlek. De pressade oss inte. Första halvlek var relativt bra. Den sista passningen saknades. I andra halvlek hade vi 4,5 chanser, vi tog inte vara på dem och till slut var vi fast beslutna att vi skulle köra all in och det hände som hände” , sade Förbundskaptenen Meho Kodro
I och med förlusten, blev det klart att detta landslag får äga adjö till kvalificeringen till EM genom gruppspelet. Play-off väntar dem och är den enda chansen att nå Fotbolls-EM nästa sommar.

“Drakarna” spelar sina nästkommande matcher i oktober, motståndet blir Portugal och Liechtenstein.