Lagbanner
Vlatko Glavas om trupputtagningen: “Förtroendet för Barbarez är nyckeln”
Glavas & Barbarez i landslagströjan!

Vlatko Glavas om trupputtagningen: “Förtroendet för Barbarez är nyckeln”

Bosnien och Hercegovinas trupp till UEFA Nations League presenterades under måndagen. Den bosniska fotbollslegendaren Vlatko Glavas ger sitt stöd till förbundskapten Sergej Barbarez inför de kommande matcherna. – Vi måste behålla lugnet och ge spelarna det självförtroende de behöver för att prestera, säger 62-åringen.

Det bosniska landslaget kommer under nästa landslagssamling ställas mot Tyskland och Ungern på Bilino Polje i Zenica. När SvenskaFans Bosnien når Glavas, betonar han vikten av tålamod och förtroende för förbundskapten Sergej Barbarez, samtidigt som han lyfter fram nödvändigheten av att undvika distraktioner.

– De som inte är med får vi klara oss utan helt enkelt. Vissa spelare är inte kallade av olika anledningar, och jag har fullt förtroende för Barbarez. Han vet vad han gör, han har tydliga visioner och han kan skapa en positiv atmosfär kring laget, säger Glavas.

En central fråga för den tidigare mittfältaren är att höja moralen i truppen och att undvika skandaler, oavsett var de kommer ifrån.

– Jag hoppas innerligt att det inte blir några skandaler denna gång – varken runt landslagets spelare, från medias håll, spelarnas familjer eller andra. Det är just sådant vi inte behöver just nu, och det bör undvikas till varje pris. Moralen måste höjas i truppen, och stämningen runt landslaget måste förbättras. Spelarna och tränarstaben behöver lugn, inte onödig stress och oro. Våra killar måste få tillbaka självförtroendet för att kunna prestera, säger han.

Glavas är övertygad om att Barbarez är rätt man att leda laget framåt.

– Förtroendet för Barbarez arbete är en av nycklarna till framgång. Det tar tid att spela ihop ett lag, särskilt med tanke på hur många som är nya och oerfarna. Tid och tålamod krävs, men jag tror det kommer bli bättre med tiden.

När det kommer till de kommande matcherna är Glavas försiktigt optimistisk. 
– Jag hoppas på ett positivt resultat mot Tyskland. Ungern å andra sidan bör vi kunna slå. De är inte omöjliga att besegra, och vi borde ta tillfället i akt på hemmaplan. Ett oavgjort resultat mot Tyskland är inte heller omöjligt, men vi borde definitivt gå för seger mot Ungern – vi har kapaciteten.

– Vi kan nog få med oss några poäng i åtminstone en av de matcherna. Vårt mål bör vara att sikta på oavgjort i någon av dem och försöka ta oss till Nations League–playoff i februari. Jag tycker vi ska satsa på att stanna i Nations League A-divisionen.

Glavas förmedlar en känsla av både hopp och realism, med fokus på att bygga vidare på det arbete Barbarez startat och att skapa en stabil grund för framtida framgångar. 


Foto: Privat

*************************************************************************************'

Vlatko Glavas är en av Bosnien och Hercegovinas största fotbollsprofiler någonsin. Under sin spelarkarriär representerade han klubbar som Iskra Bugojno, Rot Weiss Essen, Wuppertaler SV, Fortuna Dusseldorf och Osijek. Han gjorde sig känd som en hårt arbetande mittfältare och har även representerat Bosnien och Hercegovinas landslag, där han stod för sex landskamper. I dag är han framstående röst inom bosnisk fotboll.  

Under tränarkarriären har han varit assisterande tränare för Bosnien och Hercegovinas landslag mellan åren 2006-2007, då Blaz Sliskovic var förbundskapten. Som huvudtränare har han lett de bosniska klubbarna Olimpik Sarajevo, Sloboda Tuzla, Celik Zenica samt kroatiska Vinogradar.

*************************************************************************************'

Vlatko Glavaš är dessutom Bosnien och Hercegovinas första lagkapten någonsin. Han bar kaptensbindeln främst under tiden aggressionen mot Bosnien och Hercegovina pågick 1992-1995, då landslaget inte var erkänt av varken FIFA eller UEFA. Under den perioden lirade Glavas tillsammans med andra patrioter främst matcher av humanitär karaktär, för att samla ihop pengar till hemlandet.

  Han tackade nej till en kallelse från det kroatiska landslaget under kriget, vilket han tackade nej till. Då ringde Bosnien och Hercegovinas första president Alija Izetbegovic honom och ställde frågan: "Vlatko, vill du spela för Bosnien och Hercegovina?", vilket Glavaš gav honom ett jakande svar på: “Herr president, jag har inget annat hemland! Jag kommer att bära mitt hemlands sköld för det är här jag föddes, det är här jag kommer att dö och mitt svar är JA.’’
 
Tidigare har han uttalat sig kring valet av landslag i flertalet andra bosniska medier. 

– Jag var lagkapten i under en svår tid, då många inte ville spela för Bosnien och Hercegovina. De trodde inte att vi ens skulle ha ett landslag. Jag har alltid sagt och jag säger än idag, att jag aldrig haft ett annat hemland. Mitt enda hemland är Bosnien och Hercegovina! Min hemstad Bugojno, var och förblir i Bosnien och Hercegovina. Ddet är vad jag sa till Republiken Bosnien och Hercegovinas första president, Alija Izetbegovic, när han frågade mig om jag ville representera landslaget.

Han har även uttryckt följande:

- För mig var det aldrig ett dilemma. Jag blev förvånad över inbjudan till landslaget och jag minns att det var 1994. Jag spelade i Bundesliga och jag behövde inget främjande (från medias håll, reds. anm). Jag ville spela för Bosnien och Hercegovina och främja mitt land. När inbjudan kom, sa jag till presidenten att jag inte har ett extra hemland och att Bugojno inte ligger i Kina. Efter allt som hände mig, min familj och barn hamnade jag i en obekväm sits, på grund av alla problem som mitt landslagsval förde med sig. Mina föräldrar är idag på en bättre plats och är stolta över mig, för att jag gjorde något bra för Bosnien och Hercegovina. Ifall jag hade kunnat gå bak i tiden, hade jag gjort samma val igen, utan att ändra på något. 


Foto: Privat
Glavas vid Bosnien och Hercegovinas första presidents Alija Izetbegovics gravsten.

*************************************************************************************'

Vi på redaktionen vill rikta ett stort TACK till Glavas, för att han tog sig tid och delade med sig av sina tankar till våra läsare!

Sadan Filipovic2024-09-30 18:51:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina