Inför VM-kvalet: Med Erik Niva
Erik Niva har fått flera utmärkelser för sitt skrivande.

Inför VM-kvalet: Med Erik Niva

Som ett led i vår satsning inför VM-kvalet har undertecknad tagit kontakt med personer som förknippas med bosnisk fotboll eller följer det bosniska landslaget, på ett eller annat sätt. Varje dag innan kvalet startar, presenteras svaren från en av dessa. Vi avslutar med ingen mindre än Erik Niva.

Niva behöver inte presenteras närmare för den fotbollsintresserade. Malmbergets bidrag till världen har länge arbetat på Aftonbladet och fått ta emot många tunga priser för sitt skrivande. Niva producerar texter i världsklass och ger här sin syn på kvalet som ska ta Bosnien, och kanske Niva, till Brasilien om två år.

1. Bosnien hamnade i en på förhand bra grupp, sett till chanserna att gå vidare. Kanske den bästa lottningen någonsin och man ses till och med som förhandsfavorit tillsammans med Grekland. Vad är dina intryck av gruppen och Bosniens chanser att gå vidare?
 
– Hur man än vrider och vänder på det är det en drömgrupp, och den har ju Bosnien tjänat ihop till genom alla tuffa lottningar genom åren. Mycket av hemligheten till att bli ett bra kvallag ligger ju i att samla rankningspoäng, så att man slipper de allra tuffaste motståndarna i sina grupper. För att uppnå den positionen krävs en tacksam lottning, en kvalcykel som gör så att man kan bryta sig upp till nästa nivå och få fördel av den framöver. För Bosnien kan det här mycket väl vara den lottningen.
 
2. Nämn tre faktorer som blir nycklarna till framgång i det kommande kvalet?
 
– För det första: att nyckelspelarna får såpass mycket speltid i sina klubbar att de kommer i bra form till kvalmatcherna. För det andra: att få ihop ett fungerande försvar som orkar hålla ihop även när det sätts på lite tuffare prov. För det tredje: hitta rätt mental balans, så att laget presterar när det faktiskt krävs.
 
3. Bosnien inleder hösten med match mot Liechtenstein, därefter väntar Lettland, Grekland och Litauen. Vilken/vilka blir den avgörande matchen/matcherna?
 
– Har man tänkt sig att vinna gruppen – och det är givetvis Bosniens skyldighet att tänka sig det – så är det ju ofrånkomligen matchen mot Grekland som blir vägvisaren. Men med det sagt är Lettland den där typen av lag som kan snappa åt sig poäng ifall de blir underskattade, och det vore ju helt idiotiskt att kasta bort chansen genom en ofokuserad insats mot dem.
 
4. Vilken spelare får sitt stora genombrott och får vi se några överraskningar i truppen?
 
– Hittills är väl den största överraskningen att Stevanovic inte blev uttagen, men okej då... Det gäller väl att försöka säkra den där play off-platsen i U21-kvalet. Och om vi nu ändå är inne på U21-laget tycker jag personligen att det vore väldigt kul ifall Nemanja Bilbija kunde få ett genombrott i vinter, även om nu inte anfallsplatsen är den allra lättaste att slå sig in på i a-landslaget.
 
5. Hur kommer ni att följa Bosniens framfart i kvalet?
 
– Emotionellt ser jag till att hålla mig uppdaterad redan från början, men professionellt brukar det dröja tills de avgörande matcherna innan jag får möjlighet att skriva i tidningen om det bosniska landslaget. Jag har rapporterat om båda de senaste play off-besvikelserna, men då kom jag bara till Lissabon. Den här gången hoppas jag få åka till Zenica – en arena jag fortfarande aldrig varit på – och skriva hem om det där speciella landslaget som äntligen fick lyckas.


Vi tackar Niva för svaren och önskar honom all lycka i framtiden samt att han snart får besöka Bilino Polje. Denna intervju avslutar artikelserien, som jag hoppas har varit uppskattad. Ikväll smäller det när VM-kvalet drar igång!

Aldin MešiĆ2012-09-07 12:00:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina