BATE:s Bojan Nastic är den spelare som varit mest aktiv under de tre senaste månaderna.

"Corona"-perioden sammanfattas.

Coronapandemin har slagit hårt mot samhället i allmänhet och fotbollen i synnerhet, under våren har merparten av Europas ligor pausats och vissa6har även ställts in. Även EM blev uppskjutet och likaså playoff-matcherna som skulle spelats i mars. Hur det blir framöver på lansdslagsfronten är oklart, Nations League är minst sagt i farozonen eftersom UEFA prioriterar ligaspelet.

I Bosnien pausades ligaspelet i mars och efter flera sammankomster valde NFSBIH att avbryta ligan föregående vecka. Beslutet innebar att FK Sarajevo titulerades ligavinnare samtidigt som Celik Zenica och Zvijezda 09 degraderas. Den officiella förklaringen ifrån förbundets sida är att en återstart av ligan riskerar att resultera i en omfattande corona-spridning, logiken i beslutet kan dock ifrågasättas.

I denna artikel följer en något annorlunda proffskoll där tävlingsmatcher som spelats mellan 9 mars och 7 juni behandlas. Anledningen till att det avgränsas till efter 9 mars är helt enkelt för att den senaste proffskollens yttre tidsgräns var dagen dessförinnan, dvs 8 mars. Huvudprincipen är att spelare med minst en landslagskallelse under det senaste året plockas med, dock förekommer en del undantag.

Grekland:

Anel Sabandzovic (AEK Aten)
Efter tre månaders uppehåll kickade den grekiska ligan igång där AEK Aten kryssade mot Panathinaikos i öppningsomgången (1-1). Sabandzovic blev dessvärre utan speltid men han kommer förhoppningsvis få spela en hel del framöver på grund av det tighta spelschemat i kombination med möjligheten till fem byten.

Kroatien:

Amer Gojak & Izet Hajrovic (Dinamo Zagreb)
Gojak spelade 81 minuter när Dinamo Zagreb besegrade Varazdin med 3-1, mittfältaren blev poänglös men han hade faktiskt en frilägesmöjlighet i slutet av den första halvleken. Dessvärre satt Hajrovic bänkad.

Stjepan Loncar (Rijeka)
Rijeka är vidare till final i den kroatiska cupen efter att ha vänt ett tvåmålsunderläge mot Varazdin, slutsiffrorna skrevs till 3-2. Loncar hoppade in i den 54:e minuten men blev poänglös i avancemanget. Laget plockade därefter en ny viktoria i ligaomgången mot Istra 1961, mötet slutade 3-1 och startspelaren Loncar bidrog med ett läckert frisparksmål.

Polen:

Adnan Kovacevic (Korona Kielce)
I Polen har Korona Kielce hunnit spela tre matcher, inledningsvis väntade LSK Lods där Kovacevic hade en nyckelroll. Mittbacken gjorde nämligen matchens enda mål i den tighta bataljen. Senare väntade Wisla Plock och återigen fick Korona med sig tre pinnar, laget tog en övertygande seger med 4-1. Försvararen var återigen på hugget och i samband med en hörna nickade han in en balja för de rödgulrandiga laget. Den korta segersviten bröts i helgen mot Plast Gliwice, Korona föll med 2-1 samtidigt som Kovacevic på nytt spelade 90 minuter.

Ryssland:

Toni Sunjic (Dinamo Moskva).
Ryska ligan var en av de som höll igång längst innan viruset bröt spelschemat, därmed spelades Sunjics match i mitten av mars. Det tjetjenska laget Akhmat Grozny stod för motståndet och man vann med 3-2, Sunjic lirade 90 minuter.

Serbien:

Sinisa Sanicanin (Vojvodina)
Mittbacken Sanicanin lirade 90 minuter i den mållösa matchen mot Spartak Subotica och därefter ytterligare 90 minuter mot Cukaricki (1-1). Försvararen spelade också hela den jämna cupmatchen mot Mladost Lucani, efter ordinarie speltid stod det 0-0 och den efterföljande straffläggning vann Vojvodina med 5-4. Även i helgen fick laget ifrån Novi Sad fira efter 3-1 mot Javor Ivanjica, mittbacken fick 90 minuters speltid.

Slovenien:

Kenan Piric (Maribor)
Målvakten stod mellan stolparna när Maribor slog Domzale med 2-1.

Luka Menalo (Olimpija Ljubljana)
Menalo var på spelhumör i ligaomstarten, yttern levererade nämligen två baljor när Olimpija slog Tabor Sezana med 3-0. Målgöraren spelade 90 minuter och blev även utnämnd till matchens bästa lirare. I Slovenien återstår tio omgångar och Olimpija leder ligan med fem poäng ner till tvåan Celje.

Turkiet:

Edin Visca (Istanbul BB)
I likhet med Ryssland var Turkiet länge förskonat ifrån viruset och därför spelade Visca tävlingsfotboll i mitten av mars. I EL-åttondelen ställdes hans manskap mot FC Köpenhamn och Basaksehir vann första mötet med 1-0, Edin gjordes matchens enda mål ifrån straffpunkten. I nuläget är det oklart ifall turneringen kommer spelas klart men det vore minst sagt spännande att se hur långt Istanbul kan gå, klubben slog som bekant Sporting i omgången innan. Utöver denna duell väntade också en drabbning mot ligaledaren Trabzonspor, mötet slutade 1-1 där Visca återigen spelade 90 minuter och bidrog med en framspelning.

Riad Bajic & Deni Milosevic (Konyaspor)
Konyaspor fick med sig en pinne i bottenmatchen mot Yeni Malatyaspor (1-1), målskytten Bajic lirade 78 minuter och landsmannen Milosevic hela matchen. Resultatet följdes upp med en skrällseger mot Fenerbache där Bajic blev matchhjälte efter att ha levererat fullträffen, han spelade 81 minuter samtidigt som Milosevic lirade 90 minuter.

Zoran Kvrzic (Kayserispor)
Högerbacken Kvrzic spelade hela matchen när Kayserispor tog en viktig seger med 2-1 mot Yeni Malatyaspor.

Haris Hajradinovic (Kasimpasa)
Även Kasimpasa plockade tre viktiga pinnar när Göztepe besegrades, mötet slutade 2-0 och Hajradinovic spelade 87 minuter.

Ibrahim Sehic (Erzurumspor)
Sehic höll nollan i den oavgjorda matchen mot Akhisarspor. Noterbart ur bosnisk synvinkel är att motståndarna hade både Edin Cocalic och VM-målskytten Avdija Vrsajevic i laget.

Tyskland:

Ermin Bicakcic (Hoffenheim)
Utav storligorna var Bundesliga först ut med att sparka igång och därmed har Hoffenheim lirat fem matcher. Den första var mot Hertha Berlin, den omgången förlorade laget med 3-0 efter att landslagsikonen Vedad Ibisevic målat. Bicakcic spelade inte mot Hertha men lirade 90 minuter i den efterföljande 1-1-matchen mot Paderborn. Överlag var Bicakcics prestation godkänd men han var dessvärre ansvarig för motståndarnas kvitteringsmål efter en personlig tabbe. Därefter bänkades han mot Köln, spelade sista 45 mot Mainz och hela matchen mot Fortuna Düsseldorf.

Darko Todorovic (Holstein Kiel)
Todorovic har varit utanför truppen i Holstein Kiels fyra senaste matcher, oklart om det beror på en skada eller ifall det är sportsligt motiverat.

Marko Mihojevic (Erzgebirge Aue)
Mihojevic som hade en fantastiskt bra höst har tyvärr inte lirat en endaste minut sedan den tyska återstarten. Under de fem post-corona-matcherna har han enbart fått agera bänknötare.

Ungern:

Eldar Civic (Ferencvaros)
Civic var avstängd mot Kaposvari Rakoczi (5-0, seger) men spelade därefter 90 minuter mot både Debrecen (vinst 2-1) och i uddamålssegern mot Ujpest. Mot Puskas satt han på kvisten men vänsterbacken fick förnyat förtroende senast mot Diosgyor, han lirade hela matchen och stod också för en framspelning.

Armin Hodzic (Fehervar)
Fehervar har haft tre ligamatcher och lika många cupbataljer på schemat under den aktuella perioden. I ligan mötes inledningsvis Diosgyor där Hodzic lirade 83 minuter, sedan Paksi SE där det blev 79 minuters speltid och slutligen Kisvarda där anfallaren bytes in i den 62:a minuten. Dessvärre har Hodzic varit mållös under dessa tre matcher och han har således gått miste om sin skytteligaledning. I cupen har han varit mer lyckosam, han levererade två kassar i returmatchen mot Zalegerszegi TE som hans arbetsgivare vann med 5-0. Efter utklassningen väntade ett dubbelmöte mot Mezokövesd-Zsory, bortamatchen slutade 1-1 och hemmaduellen 2-2. Resultateten innebär att motståndarna avancerar via bortamålsprincipen men Hodzic kan trösta sig med att han fick speltid i båda matcherna och levererade dessutom en balja i den senare drabbningen.

Vitryssland:

Bojan Nastic (BATE)
I Europa har Vitryssland utmärkt sig eftersom landet inte tagit någon corona-paus, därmed är vänsterbacken Nastic den spelare som lirat mest. Totalt har BATE haft tolv ligaomgångar och fem cupmatcher på schemat vilket minst sagt är anmärkningsvärt. I ligan har Nastic startat tio matcher och endast blivit utbytt en gång samtidigt som han lirat 90 minuter i samtliga cupmatcher. Det faktum att han återkommande fått förtroende på vänsterbacksplatsen tyder på att han gjort det bra för Belarus ligaledare, positiv för landslaget.