2021-06-18 21:00

England - Skottland

En klassiker stundar på Wembley

En klassiker stundar på Wembley

Skottland måste ta poäng av rivalerna England för att ha chans att ta sig vidare ur gruppen.

Förbundskapten Steve Clarke och hans skotska landslag ska åter upp i en ny EM-drabbning. Efter den tunga förlusten mot Tjeckien med 0-2 hemma på Hampden Park väntar nu en dryg timmes flyg söderut till London och Wembley där ärkerivalerna England väntar. Det, om något, lär bli en riktig match.

Mot Tjeckien gjorde Skottland, trots förlusten, en ganska bra match. Siffrorna blev något i överkant och det var Schicks individuella prestation som i slutändan fällde avgörandet. Skottland spelar som bekant i EM för första gången sedan 1996, och i sitt första mästerskapet sedan VM 1998, och hoppas förstås att äventyret inte ska ta slut redan nu. Poäng mot England och även mot Kroatien ser ut att krävas för att skottarna ska ha hopp om avancemang. Men att plocka poäng av England på Wembley är ingen enkel sak.

Sedan 1872 har matcher mellan Skottland och England spelats – den längsta rivaliteten i fotbollshistorien. Lagen har ställts mot varandra totalt 114 gånger där England vunnit 48, Skottland vunnit 41 och 25 har slutat oavgjort. Senast länderna möttes var i juni 2017, då slutade matchen 2-2. De två fotbollstokiga nationerna har inte ställts mot varandra i ett mästerskap sedan EM 1996 då England vann med 2-0.

Steve Clarke har sagt att samtliga spelare är tillgängliga för matchen mot England, Arsenal-spelaren Kieran Tierney inkluderat. Försvararen missade matchen mot Tjeckien senast och lär bli en viktig injektion i defensiven till vänster när Andy Robertson öser på framåt. Billy Gilmour har varit tveksam till spel under veckan men lär vara spelklar. Dock lär Chelsea-mittfältaren ändå inleda på bänken. Che Adams bör gå in i startelvan efter att ha varit satt på bänken mot Tjeckien och ersätter då Ryan Christie på topp. Stephen O’Donnell hade stora problem senast och kan sättas på bänken till förmån för antingen Ryan Fraser eller James Forrest. Jag gissar på den tidigare.

Skottarna ställs mot ett formtoppat England som inledde EM med en uddamålsseger mot Kroatien (1-0). Hur Gareth Southgate ställer upp sin startelva är lite oklart men det finns en del som tyder på att elvan, från segern mot Kroatien, blir ganska intakt. Harry Maguire är tillbaka efter skada och kan vara den enda förändringen Southgate gör, i sådana fall kliver nog Tyrone Mings av. Phil Foden eller Raheem Sterling kan eventuellt sättas på bänken istället för Jack Grealish men här tror jag att Southgate startar med samma trio framåt som sist (Sterling-Kane-Foden). Dean Henderson har lämnat den engelska truppen på grund av en höftskada och har ersatts av Aaron Ramsdale på bänken.

Potentiella startelvor:

England (4-3-3): Pickford – Walker, Stones, Maguire, Trippier – Phillips, Rice, Mount – Foden, Kane, Sterling

Skottland (3-5-2): Marshall – Hendry, Hanley, Tierney – Fraser, McGinn, McTominay, Armstrong – Robertson – Dykes, Adams

Matchfakta:
När: 18/6, 2021
Tid: 21.00
Var: Wembley (London, England)
TV: SVT1, SVTPlay

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2021-06-17 20:12:22
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland