Exklusiv intervju med Armin Gigovic: ''De bosniska fansen är alltid fantastiska''
Gigovic i sitt nya lags dress!

Exklusiv intervju med Armin Gigovic: ''De bosniska fansen är alltid fantastiska''

I en öppenhjärtlig och ärlig intervju berättade Gigovic om: * Varför han bytte landslag * Bosniska landslagsdebuten mot England * Sina egna målsättningar * Om det bosniska landslagets chanser att nå stora mästerskap * Flytten till Bundesliga och debuten mot Bayern München * Hur det känns att vara Holsteins Kiels historiska första målskytt någonsin i Bundesliga * Barbarez visioner och den unga landslagstruppen * De bosniska supportrarna och känslan att representera BIH * Hans resa fr

*Intervjun genomfördes dagen före bortamatchen mot de regerande tyska mästarna, samt finalisterna Europa League Bayer Leverkusen i Bundesliga. Mötet slutade 2-2 och Gigovic blev fälld i hemmalagets straffområde efter en dribblingsshow vid ställningen 2-1. Han byttes ut strax därpå, efter att lagkamraten i Holstein Kiel, Fiete Arp, satte dit kvitteringsmålet på straff. 

Du valde att representera Bosnien och Hercegovina framför Sverige, hur kändes det att debutera för BIH? 

- Jag var väl förberedd redan i förväg på att den situationen kan komma att uppstå, att båda landslagen ville ha mig. Efter diskussioner med familjen och båda landslagen, föll valet på Bosnien och Hercegovina i slutändan. Trots valet är både jag och min familj tacksamma för allt Sverige har gjort för oss. Jag är även stolt över att ha representerat Sveriges olika ungdomslandslag, varit kapten för U21 och jag bar bindeln, med en känsla av ära och stolthet. Även debuten i A-landslaget betydde mycket för mig, ett minne som jag bär med mig resten av livet, berättar mittfältaren.

Gigovic berättar att han i dagsläget är nöjd med beslutet.

- Till slut var det ett val som jag var tvungen att ta men idag känner jag mig nöjd med det. Det kändes som ett bra val i slutändan och rätt beslut för min personliga utveckling, framtid och karriär. Jag känner mig mer bosnisk och kände att jag kunde bidra mer i det bosniska landslaget, förklarade han vidare.

Fotbollschefen för det svenska fotbollsförbundet SvFF Kim Källström och Sveriges danske förbundskapten Jon Dahl Tomasson, uttryckte sig kort efteråt angående Armins beslut om att byta landslag.

''Det är klart att vi är besvikna, men respekterar Armins val', sa SvFF:s fotbollschef Kim Källström då till förbundets hemsida.

Även Tomasson uttryckte sig angående landslagsbytet.

''Vi har haft samtal under vägens gång och vi får respektera hans val framåt'', sa det svenska herrlandslagets förbundskapten Jon Dahl Tomasson till det svenska fotbollförbundets hemsida

Sett till det sportsliga, vad fick dig att byta landslag?

- Dialogen med Emir Spahic, chef över alla bosniska fotbollslandslag, var öppen, ärlig och givande. Jag åkte ner till min första samling och fick ett väldigt bra intryck av allt och alla, alltifrån ledare, till lagkamrater och andra som arbetar på något sätt runt landslaget. Alla visar positivitet och ‘’viben’’ är på topp hela tiden. Redan där kändes det bra och jag blev övertygad om att jag gjorde rätt val, sa Armin.

Du fick debutera borta mot England i Newcastle. Trots förlusten med 3-0, i både din och Barbarez debut, vad kände du i samband med matchen och efteråt?

- Att debutera mot ett sådant landslag på klassiska St. James Park var helt otroligt, en unik känsla som jag kommer att minnas resten av livet. Det går inte ens att tänka sig en bättre debut och mot ett sådant motstånd, sa han.

Armin uttryckte  mycket stolthet över sin debut mot England.

- Bortsett från resultatet tycker jag att vi gjorde en stabil insats trots allt. Vi gjorde ett bra intryck och resultatet speglar inte vår insats. Samtidigt är jag väldigt stolt och tacksam över möjligheten att få representera Bosnien och Hercegovina. Det är en väldigt stor ära för mig personligen men även för min familj. Det var speciellt.

I den bosniska landslagsdebuten blev Gigovic utbytt efter 82 minuter på planen och ersattes av en annan debutant som vår sajt följt i nästan 10 år, vid namn Dzenis Burnic. I det första mötet någonsin mellan det engelska och bosniska landslaget, gjorde även mittbacken Stjepan Radeljic sin debut. Även Köln-spelaren Denis Huseinbasic som förra året spelade EM med Tysklands U21-landslag fick debutera, efter att ha ersatt Palermo-spelaren Dario Saric i den 63:e matchminuten. Den fjärde och sista spelaren som gjorde sin debut i matchen mot engelsmännen, blev mittbacken Tarik Muharemovic, numera utlånad till Sassuolo i Serie B från Juventus reservlag. Mittbacken byttes in i den 82:a matchminuten och ersatte en annan mittbackskollegaoch spelare som växt upp i Sverige precis som Gigovic, Anel Ahmedhodzic. Den sistnämnde är numera är portad från landslagsspel för all framtid, efter beslut av förbundet. 

Var det någon specifik person som hade lite extra stort inflytande på ditt val av landslag?

- Emir Spahic tog kontakt med mig först. Han presenterade sin plan för mig och delade med sig av sina visioner för landslaget. Jag kände redan efter den första kontakten mellan mig och ‘’Spaha’’ att jag gillade hans plan för mig. Det var inte så att han pressade mig och försökte övertala mig att ta något beslut direkt. Vi fortsatte att hålla kontakten ett tag och senare hade jag ett snack med Barbarez men även med familjen. I slutändan föll alla pusselbitarna på plats och ett beslut togs, svarade Gigovic.

Efter debuten mot England blev Sveriges U21-kapten allt mer uppmärksammad och drog till sig intresse från flertalet klubbar runtom i Europa, däribland klubbarna Everton, West Ham och Crystal Palace i Premier League, enligt flera internationella medier. Även den belgiska storklubben Club Brügge visade sitt intresse för Gigovic i somras, enligt danska Tipsbladet. 
Innan Gigovic gjorde klart med tyska Holstein Kiel, skall han ha förhandlat med den grekiska klubben PAOK, enligt tidigare nämnda sajt.

Helsingborg IF's tidigare mittfältare Gigovic fortsatte att berätta om sina målsättningar inom den närmaste tiden, i både klubblaget Holstein Kiel som han skrev på för i somras men även gällande landslaget. 

- Jag kommer inte dit (till landslaget reds. anm.) och tror att jag är bättre än någon annan. Jag kommer dit för att spela för mitt land och jag kommer alltid att spela för landslaget med hjärtat och det är en ära för mig. Min energi kommer jag använda mig på planen och jag kommer alltid att ge 110%. 

Gigovic betonade att det är ett ungt landslag och att det tar tid innan allt faller på plats.

- Vi är ett ungt landslag, sett till åldern på spelarna. Det är även en hel nya spelare som inte har många landslagsmatcher med sig i bagaget och även ny tränare, mycket är ganska nytt runt landslaget. Vi måste få se till att få alla pusselbitarna på plats så vi kan satsa vidare och ta oss till EM- och VM-slutspel i framtiden, vilket är nästa steg. Kvaliteten finns där, främst när det är vi som har bollen, det gäller att kämpa och springa efter bollar för varandra, sa mittfältaren.

Han är även positivt inställd till matcherna i Nations League, där BIH ställs mot Tyskland, Nederländerna och Ungern i gruppspelet. Gigovic menar på att Bosnien och Hercegovina bara kan bli bättre och utvecklas mot sådana starka, namnkunniga landslag samt dra lärdom av tuffare motstånd. 

Gällande debutsäsongen i tyska Bundesliga och spel med nya laget Holstein Kiel är Gigovic positiv och berättar flera gånger hur hungrig han är och att han hoppas på att bli ännu bättre. 

- Jag har kommit in i en helt ny miljö, jämfört med lagen och ligorna jag lirat i tidigare. Faktiskt så tycker jag att jag kommit in ganska fint i laget och gjort bra ifrån mig hittills. Bundesliga är ju Europas tredje största liga, folk vet vad det är för liga det rör sig om. Alla känner till kvaliteten och på vilken nivå man måste prestera när man spelar där, påpekade han.

Han berättade även att tränaren tror på honom, vilket är viktigt för Gigovics del.
 
- Jag har fått en hel del speltid och det känns bra för min del. Det är också en fördel att tränaren tror på mig och ger mig chansen att visa vad jag går för. Från min sida ger jag allt jag kan för att vi som nykomlingar ska få med oss så bra resultat som möjligt. Det är viktigt att vi presterar och kan mäta oss med de andra mer etablerade lagen, samtidigt som jag utvecklas och blir bättre. Jag trivs som sagt i klubben, har en fin relation med tränaren och lagkamraterna, trivs också med miljön. Förhoppningsvis tar jag ett ännu större steg en vacker dag. 

Gigovic väljer att ta dag för dag istället för att drömma sig bort och tänka alldeles för långt fram, enligt honom själv.

- Jag tar dag för dag och försöker fokusera på det jag kan här och nu. Jag försöker påverka det jag kan just nu, i dagsläget, istället för att drömma mig bort. 

Vi fortsatte att prata om hur Armin tänker moget för sin ålder, hur han har rätt inställning och att han inte ska tappa fokuset gällande sig själv och sin talang. 

Du gjorde din bosniska landslagsdebut för endast några månader sedan under Barbarez och har ändå fått chansen.
Hur ser du på landslaget under hans ledning? Vad anser du om de taktiska bitarna, hans visioner, spelstilen och allt sådant?


- Det är tydligt att Barbarez vill göra något stort med det här laget. Han har sina visioner och mål, vilket jag gillar. Samtidigt känner jag väldigt mycket stöttning och förtroende från tränarstaben, sa den mycket sansade och ärlige Gigovic.

Vad anser du om Bosnien och Hercegovinas chanser under den närmaste perioden? Lyckas man hålla sig kvar i A-divisionen i Nations League och vad tänker du kring kommande VM-kval? Kan vi verkligen utmana de större landslagen om viktiga poäng?

- Det är självklart en stor utmaning med tanke på lagen vi ställs mot. När vi ställdes mot Nederländerna på bortaplan i Eindhoven, kunde man tydligt se att det var stort skillnad på vårt och deras landslag. Inte så konstigt heller med tanke på att de har stjärnor på nästan varje position och spelare som lirar i exempelvis Premier League och i andra stora ligor. Poängen vi tog borta mot Ungern var av stor vikt för oss. 

I matchen mot Tyskland, som spelas på Bilino Polje stadion i staden Zenica, blir det hemmadebut i landslagströjan för Gigovic. 

- Det blir min första match på hemmaplan. Jag har hört en hel del, bland annat att atmosfären mestadels brukar vara på topp. De bosniska fansen är alltid fantastiska och stöttar oss vart vi än spelar i världen. Det kommer vara en fantastisk upplevelse för min del och jag är sjukt taggad. Jag längtar riktigt mycket! Denna gång har vi två hemmamatcher mot Tyskland och Ungern att se fram emot. Det kan inte bli bättre. 

På frågan om hur taggad han är inför matcherna svarar Armin:

- Det kommer vara en fantastisk upplevelse för min del och jag är sjukt taggad. Jag längtar riktigt mycket!

Han säger även att han lägger mindre vikt på vilket motstånd man ställs mot, utan det är känslan av att representera Bosnien och Hercegovina som är det viktiga. 

- För min del spelar det ingen roll ifall vi ställs mot San Marino eller något annat land. Oavsett motstånd är jag alltid lika taggad och beredd att ge mitt allt. Jag är alltid lika fokuserad och känner mig hedrad över att få möjligheten att representera mitt älskade land!

Vi fortsatte samtalet med att diskutera hans resa från Skåne och klubbarna Landskrona BoIS och Helsingborgs IF, vidare till ryska Rostov och de danska klubbarna Odense och Midtjylland, för att slutligen hamna i Holstein Kiel i Tyskland. Han är medveten om vilken resa det har varit, vad han har åstadkommit hittills och påpekar att detta bara är början. 

- Jag har mer att ge. Jag nöjer mig inte ännu utan jag ska klättra ännu högre, utvecklas och bli så bra som jag bara kan bli, sa Gigovic. 

Nu när du ändå fått debutera i Bundesliga och fått känna på nivån och motståndet, vilka jämförelser kan du dra med tidigare erfarenheter inom den svenska, ryska och danska fotbollen?

- Jag har utvecklas mycket och när jag väl kom till Tyskland kändes det inte som att det kommer som en chock för min del. Jag visste vad som väntade och jag har varit väl förberedd hela tiden. Självklart är det enorma skillnader mellan Bundesliga och de ligor jag spelat i tidigare. Titta bara på vilka lag som man möter, varje vecka är det ett tufft motstånd och ligan är ju Europas tredje största (efter engelska Premier League och spanska La Liga, enligt Uefa-rankingen, reds.anm.), förklarar han med en entusiasm i rösten.

Den 22-årige mittfältaren fortsatte att berätta om det som skiljer sig från tidigare ligor och klubbar.

- Vi kan börja att titta på tempot i spelet och intensiteten, spelarna, varje lags budget, kvaliteten på tränare, populariteten. Nästan allt är annorlunda men det är något jag kämpat för och beslutat mig för att kunna hantera, prestera på planen, utvecklas och uppfylla mina mål. 

Holstein Kiel gjorde sin första match någonsin mot giganterna Bayern, Gigovic debuterade som inhoppare och gjorde mål efter bara 6 minuter på planen. Dock blev det hemmaförlust med 1-6.

Hur kändes debuten mot Bayern för din del? Förutom storförlusten fick du ändå speltid och hann visa upp dig men även göra mål efter endast ett par minuter på planen.

- Det var tufft att möta Bayern Munchen, oavsett om det skulle vara hemma eller borta. Riktigt skönt var det att göra sitt första mål hemmaplan, Kiels första historiska mål någonsin i Bundesliga! Att debutmålet kom just mot Bayern gör det hela ännu mäktigare. Det förblir en del av den tyska fotbollshistorien att det var Armin Gigovic som gjorde lagets första mål någonsin i högstaligan, sa han med en hel del självförtroende.

Efter debuten och det historiska målet var det många som hörde av sig till Armin. Främst var det familjen som gratulerade och hörde av sig till honom efteråt. 

- Jag fick sjukt många sms och samtal. Det var en hel kommentarer på olika sociala medier också. Familjen kände en hel stolthet och glädje, trots förlusten, Men visst, de förstod hur stort det var för mig fastän vi tyvärr förlorade. Det finns ju liksom inte ett bättre motstånd i Tyskland att göra sitt debutmål mot. Det var många fina ögonblick faktiskt, både under matchen men även efteråt. 

Han skrattar till lite grann och fortsätter:

- Det hade ju självklart varit mycket bättre ifall vi hade vunnit. Då hade det varit ännu sjukare!

Trots mycket positivt för Gigovics del under året, med A-lagsdebut för Bosnien och Hercegovina samt flytt till Bundesliga, väljer han att inte nöja sig, istället väljer han att fortsätta blicka framåt.

- Vi måste ta poäng, speciellt mot de större lagen i ligan. Om vi inte presterar och konkurrerar med andra lag, kan vi lika gärna strunta i att spela och stanna hemma istället, avslutar han.
















*Vi på redaktionen vill rikta ett stort tack till Armin, hans familj samt hans agent Haris Skenderovic för att de varit tillmötesgående och möjliggjorde denna intervju. Tack för visat förtroende!

Redaktionen vill även passa på att önska Armin och resten av landslaget ett stort lycka till, inför kvällens möte med Tyskland i Zenica.*

 

Sadan Filipovic2024-10-11 16:50:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina