Exklusiv intervju med Marjan Mijajlovic - öppnar upp sig om situationen i landslaget
Mijajlovic fick möjligheten att träffa Edin Dzeko vid Fenerbaches spelarbuss. Foto: Privat

Exklusiv intervju med Marjan Mijajlovic - öppnar upp sig om situationen i landslaget

En stor sportjournalist från forna Jugoslavien, om inte bland de största och mest inflytelserika profilerna, samt älskad av de flesta bosnierna som identifierar sig med Bosnien och Hercegovina, ställde upp för en exklusiv intervju endast för våra kära läsare på Svenskafans.

I en exklusiv intervju med SvenskaFans Bosnien-sida berättar han om: 
-Hur landslaget spelat hittills med Savo Milosevic som förbundskapten. 
-Ifall Bosnien utstrålar sig mer i en fyrbackslinje. 
-Chanserna för ett Europamästerskap år 2024 i Tyskland. 
-De nya spelarna som blivit uppkallade och vilka spelare som börprioriteras. 
-Vad som hände med Ivaylo Petev.
-Situationen i det bosniska fotbollsförbundet. 
-Framtiden för bosnisk fotboll. 



Marjan i den bosniska landslagströjan. Foto: Privat

Det bosniska landslaget har hittills spelat två matcher med Savo Milosevic som förbundskapten. Det slutade i en 2-0 vinst borta mot Liechtenstein och en 5-0 förlust hemma mot Portugal. Det har redan riktats kritik från olika håll, där Milosevic ifrågasatts. I frågan om prestationerna hittills, förklarade Marjan Mijajlovic att mot Lichtenstein var det en rutinerad vinst, där den offensiva mittfältaren Amar Rahmanovic briljerade. Därefter, i matchen mot Portugal på Bilino Polje i Zenica, beskriver han det som en kaos och chock. 
Det är chockerande hur mycket landslaget har tappat de senaste åren och det krävs att ge allt för den bosniska tröjan, för att just nu känns det som att det fattas kämparglöd, det blir bara värre för varje gång, inleder Marjan Mijajlovic, även kallad för ‘’Maki’’ vårt samtal. 

Mijajlovic fick även chansen att intervjua förbundskaptenen Savo Milosevic för den bosniska kanalen FACE TV. Där tyckte Mijajlovic att förbundskaptenen givetvis förtjänar mer tid och att Milosevic inte ska klandras än. Detta med tanke på de korta perioderna som Faruk Hadzibegic och Meho Kodro hade. 
– Det som hände mot Portugal var att de växlade upp rejält och vi blev helt chanslösa, säger han. 

Naturligtvis är planen nu för Bosnien att förbereda sig för ett playoff i mars. Det är fortfarande två matcher kvar, först mot Luxemburg och sedan mot Slovakien. Hur ser landslagets chanser ut för ett EM 2024 i Tyskland? 
–Det är inte acceptabelt att förlora hemma mot Luxemburg, borta mot Slovakien samt Island och förvänta sig en plats till Europamästerskapet i Tyskland. Däremot har vi två matcher kvar och även fast de poängen inte betyder mycket med tanke på ett säkert playoff, blir det fortfarande två matcher som är viktiga att vinna. Det handlar inte bara om att ta poäng, utan även att spela taktiskt bra för den delen och skapa ett självförtroende, säger Mijajlovic tydligt. 

Ifall Bosnien säkrar två vinster av två under novembersamlingen, menar Mijajlovic dels att energin, självförtroendet och humöret kan bli något positivt. En viktig månad är det för förbundskaptenen som letar efter spelare som kan utföra arbetet. I Milosevics andra trupputtagning har det skett förändringar, precis som han lovat efter besvikelsen mot Portugal. 
– Vi måste ge den här gruppen av spelare lite mer tid, vi måste hitta tålamodet och vi måste ge laget chansen. Vi måste låta Savo Milosevic göra sitt jobb och om han tar oss till ett mästerskap så blir det fantastiskt bra för oss, säger han. 

Nästa år i mars spelas playoff-matcherna i form av en semifinal och final, vilket innebär två vinster för att ta sig vidare till EM. Baserat på nuvarande resultat och tabell visar sig Finland bli det troligaste möjliga motståndet i semifinalen. Ett motstånd som visat sig vara svårt för Bosnien de senaste åren. Det senaste mötet slutade 3-2 till bosnierna när man möttes i UEFA Nations League. I andra semifinalen kan lag som bland annat Ukraina, Israel och Rumänien hittas.

Det pratas om olika spelare och Savo Miloševic har själv även en lista på vilka han vill ha. Nu har Hajradinovic, Mujakic, Tabakovic och målvakten Hankic anslutit sig till den här listan. Vilka typer av spelare behövs i landslaget? 
–Vi ser att Haris Hajradinovic briljerar i en relativt stor liga (i turkiska högstaligan, reds. anm) . Målvakten Hidajet Hankic har jag följt ett tag tillsammans med Belmin Habibovic, där jag tycker att han kan konkurrera om första platsen som målvakt. Speciellt när Ibrahim Sehic lämnar senare och att han just nu är skadad. Vi behöver spelare som kan slita för sitt land, säger Mijajlovic.

Den bosniska landslagstruppen har fått nya ansikten och ny energi. Detta i form av anfallsbjässen Haris Tabakovic, mittbacken Nihad Mujakic, den kreativa Haris Hajradinovic och målvakten Hidajet Hankic. Fortsatt skadade är Anel Ahmedhodzic, Luka Menalo och Ibrahim Sehic som har opererats. Mijajlovic lade till att Renato Gojkovic potentiellt kan vara ett bra mittbacksalternativ och att den ryska ligan håller lite högre nivå än vad man tror. I denna kategori ingår även spelare som bland annat box-till-box-mittfältaren Ivan Basic och den offensive mittfältaren Amar Rahmanovic. 
–Rahmanovic har visat sig vara ett bingo för oss, jag tycker att det var ett bra val att få med honom i denna trupp. Man kan säga att många har nästan hade) glömt bort honom. Han var viktig för FK Sarajevo och spelade under förrförra säsongen i turkiska Konyaspor. Om jag ska vara ärlig så var han vår bästa spelare i matchen mot Liechtenstein, säger ''Maki'' och fortsätter: 

–Många förväntar sig Nermin Zolotic som spelar fantastiskt i den portugisiska ligan med Casa Pia AC, och är definitivt en favorit bland många som sagt, säger han och förklarar vidare: 

–Och när det kommer till Haris Tabakovic, herregud, vad har vi väntat på liksom? Det är en anfallare som just nu briljerar och som är 28 år gammal. Det är såklart en anfallare som kan hjälpa oss på kort sikt men samtidigt är han inte jätteung heller, säger Marjan Mijajlovic.  




Mijajlovic tillsammans med den bosniske landslaganfallaren Ermedin Demirovic. Foto: Privat

Under flera tillfällen när Mijajlovic analyserar Bosnien och dess spelare, har han kommit fram till att varje förbundskapten borde utgå från cirka 30-35 spelare som kan konkurrera om en plats i landslaget. I jämförelse med större nationer som kan rotera mer än andra, som till exempel Argentina, Brasilien, England och så vidare. Ett tydligt exempel på nytt lagbygge med en ny förbundskapten är Belgien. Ett landslag som behövde renoveras efter Roberto Martinez tid. Flera rutinerade spelare lämnade däribland Vertonghen, Alderweireld och Mertens. Nytt blod kommer in i form av Jeremy Doku, Dodi Lukebakio, Amadou Onana, Lois Openda etc.
– I vår situation, går det inte att ständigt kalla in nya spelare för att några andra tappar formen, eftersom att man inte kan ha ett antal på 80 stycken spelare för att det helt enkelt blir för rörigt. Dessutom tycker jag att det är dags att ge chansen för till de unga spelarna som är hungriga i jakten på framgång, menar Mijajlovic. 

Den store sportjournalisten kommenterade även  de unga bosniska spelarna. I sin podd “Dribler”, pratade han med Bosniens U21-tränare Igor Jankovic, som berättat att det finns spelare med potential. Något som togs upp under podden var mittbacken Zinedin Smajlovic. En spelare som i somras gjorde en flytt från division 1-laget Täby FK till Serie A-klubben Lecce. Förra månaden bestämde sig mittbacken för att byta från Bosnien till Sverige. Detta efter att han inte fått några minuter i det bosniska U21-landslaget. Andra spelare som fortfarande har möjlighet att byta landslag, däribland Denis Huseinbasic i FC Köln och FC Midtjyllands mittfältare Armin Gigovic som Marjan Mijajlovic tog upp. 
– Kolla på situationen med Zinedin Smajlovic som bytte till Sverige efter att bänkats i Bosniens U21, sedan finns det inga spår av Denis Huseinbasic och detsamma gäller Armin Gigovic. Det är helt enkelt inte så lätt att hämta dessa unga och nya spelare till Bosnien, säger Mijajlovic som fortsätter: 

–Sedan är det viktigt att veta ifall dessa spelare vill spela för Bosnien, för att om vi kollar på Dedic, Gazibegovic, Hadzikadunic eller Tahirovic så ville de alla spela för landslaget. Medan utifall en spelare inte vill eller inte känner sig redo, så finns det ingen anledning att gå till attack, jaga och kritisera dessa spelare. Därför är det viktigt att ha spelare som verkligen vill spela för sitt land vilket gör saken bättre, berättar han och fortsätter ytterligare: 

–Dessutom hoppas jag att situationen med Anel Ahmedhodzic löser sig. Vi pratar om en Premier League-spelare här och jag tror att det kommer att lösa sig med honom förr eller senare eftersom vi behöver honom, säger han. 


Sheffield Uniteds ordinarie mittback spelade sin senaste landslagsmatch borta mot Portugal. En match som slutade 3-0 till portugiserna. I nuläget är Ahmedhodzic skadad och kan därmed inte vara med i truppen. Hittills har han spelat åtta matcher i Premier League denna säsong. 

Det är även bekräftat att stjärnorna Edin Dzeko och Miralem Pjanic vilas under denna landslagssamling. De kommer inte att vara med mot Luxemburg eller Slovakien. Ett läge för tränaren Milosevic att experimentera och identifiera sin nya startelva. Dessutom ett läge för Bosnien att kunna spela utan Dzeko och Pjanic, vilket kan bli fallet innan kvalet till VM 2026. 

Är vi bättre i en 4-2-3-1 formation eller bör laget återgå till att spela med tre mittbackar? Kanske 3-4-3 eller 3-5-2? Vad är dina åsikter när det kommer till formationen?
– Jag anser att vi som lag måste kunna anpassa oss till motståndarna, i dagens moderna fotboll så anpassar sig många lag taktiskt utifrån vem man möter. För att spela attraktiv fotboll krävs det att kunna anpassa sig taktiskt och formationsmässigt beroende på motståndarna, helt enkelt. Det är tränarens ansvar och sedan är det även viktigt att scouta det landslag man ska möta eftersom att då går det att anpassa sig där spelarna vet vad som förväntas, säger Mijajlovic och förklarar vidare: 

– I detta fall ska Milosevic kunna identifiera det taktiska vi behöver utföra men framförallt vilken startelva som gäller. Det kan vara så att Milosevic hittar sin startelva nu de sista två matcherna och att han spelar de spelarna även i mars. Även fast andra spelare är i bra form och förtjänar en plats så kan det hända att Milosevic har en elva som han vill fortsätta med vilket vi kan se under mars-matcherna, berättar han. 


Tror du att denna kritiska situation som Bosnien och Hercegovina befinner sig i nu beror på vad som hände med Ivaylo Petev. Var det ett misstag att förbundet inte förlängde hans kontrakt?
– Grejen med Petev är att ifall vi tar oss till ett EM nu så känns det som att en del kommer att glömma honom och hylla Milosevic istället, medan ifall vi inte går till ett EM så kommer vi fortsätta att prata om varför förbundet inte förlängde hans kontrakt, efter att han vunnit oss gruppen i Nations League och säkrat ett playoff. Det var blandade känslor med honom för att när han kryssade mot till exempel  Frankrike på bortaplan och Ukraina så tyckte alla att han var bra och sedan vid förlust mot till exempel Finland och krysset mot Kazakstan, så var han dålig. Petev gjorde det han behövde, säger Mijajlovic. 

Det riktas ständigt kritik mot fotbollsförbundet i Bosnien och Hercegovina. Vad kan det realistiskt göra där? Vilka lösningar finns det för ett förbund med tydligare struktur och organisation. Vilka typ av ‘’arbetare’’ behöver förbundet?
–Det handlar om vilka människor som är kompetenta för att ha en roll i förbundet. Det är klart att det riktas mycket kritik mot deras håll för att frågan är ifall de vet vad de gör egentligen, säger Mijajlovic. 

Något som Mijajlovic tappat hoppet på är fotbollsförbundet i Bosnien. Ett förbund som sägs styras politiskt och inte sportsligt. Sedan Bosnien blev erkänt som fotbollsnation har det ständigt varit problem i förbundet. Allt från ekonomiskt fusk, kriminella i förbundet, ingen kunskap om fotboll och politiska inriktningar. Mijajlovic förklarar att för ett lite bättre förbund krävs det personer som är kompetenta. Personer som kan fotboll och har en tydlig plan. 

En fotbollsperson som Mijajlovic hyllar är IFK Värnamos sportchef Enes Ahmetovic. Under denna Allsvenskan-säsongen har IFK Värnamo imponerat och avslutat säsongen på en femteplats. Sportchefen Ahmetovic har visat sig vara en avgörande person för IFK Värnamo. Förra säsongen lyckades klubben behålla en Allsvensk-plats och i år har klubben minst sagt tagit stora framsteg. Enligt uppgifter från Expressen, har det bosniska fotbollsförbundet varit i kontakt med Ahmetovic, som har tackat nej till en roll i förbundet. 
– Värnamos sportchef Ahmetovic gästade hos mig i “Dribler” och det gladde mig verkligen. Det är en man full av energi och kunskap inom fotboll, det han har gjort med IFK Värnamo de senaste säsongerna är otroligt faktiskt. Ahmetovic är en person som är full av kompetens) och vet vad han gör, vilket man ser i klubben Värnamo, säger Mijailovic men fortsätter: 

– Kollar vi på bosnierna som till exempel är i Sverige eller Österrike så snackar vi om personer som är insatta, passionerade, utbildade och duktiga inom sport och det är sånt vi behöver mer av i förbundet, menar han. 


En fråga som den populäre ‘’Maki’’ tog upp senare var hur ungdomarna behandlas inom fotboll i Bosnien. Han påstod att det måste finnas en tydligare struktur inom det området, något han ofta tar upp i sin podcast.
–Något jag lyfter hela tiden är vikten av unga spelare, för att jag tycker att inom bosnisk fotboll måste vi jobba mer med ungdomar. Där måste det finnas ett arbete där man tar reda på vad vi ska göra med spelare mellan 15-18 år. Allt från att kunna producera fler spelare så att de kan få en övergång från Bosnien till en av topp-fem-ligorna. När det väl händer känns det lite som att vi ignorerar det, kolla Belmin Dizdarevic och Halid Sabanovic som båda gick till Ligue 1, Dizdarevic till Montpellier och Sabanovic till Angers, vilket är bra, säger han och fortsätter med sitt resonemang.

– Det behövs mer scouting i diasporan, det behövs arbeta mer socialt med dem från 15 år och undvika att gå från talang, till ingenting helt plötsligt och det behövs hjälp för unga både på plan men framförallt utanför planen. Där måste det vara mer stöttning från tränare och föräldrar, dels inom detta måste alla delar sitta ihop för en fungerande organisation i att hjälpa men också utveckla ungdomar inom fotboll i Bosnien, säger Mijajlovic tydligt. 

Under de senaste åren har det skett övergångar från bosniska Premier League till andra större ligor. Den stora bosniska sportjournalisten upplever att en del ignorerar när bosniska spelare får dessa övergångar till lite större klubbar och att det finns flera möjligheter där. 

************************************************************************************************************************************************
Snabba fakta om Marjan Mijajlovic:
Föddes den 17 mars 1972, i den bosniska staden Tuzla.

Började sin karriär som kommentator för kanalen Sport Klub, där han kommenterade tyska Bundesliga. Började kommentera för bosniska kanalen Hayat efter säsongsslutet 2007/2008. Marjan benämnde Edin Dzeko som ''bosnisk diamant'', vilket är ett av Dzekos många smeknamn. Han gjorde även smeknamnet ''de bosniska drakarna''' populärt bland bosnier, vilket landslaget ofta kallas. Vedad Ibisevic fick smeknamnet ''Plavooki Bombarder'' av Marjan, vilket på svenska betyder ''den blåögde bombaren'', som grundar sig för Ibisevic målskytte i tyska ligan då han var som bäst.

Bor i Sarajevo sedan 2009 och jobbar för Face TV, där han både är reporter och kommentator. Driver även en podd som heter ''Dribler'' (dribblaren, reds. anm).
Han blev ännu mer känd för matcherna under VM-kvalen åren 2010 och 2014, då han kommenterade när Bosnien och Hercegovina spelade, men också för sin enorma passion och kärlek för fotbollen. 

************************************************************************************************************************************************

Vi på redaktionen vill rikta ett stort tack till ‘’Maki’’ som ställde upp och delade med sig av sina tankar med oss. 
 

Benjamin Selmanovic2023-11-15 13:05:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina

Krönika: ”Mission impossible” väntar i VM-kvalet – så här kan det lösas