Genomgång av Polens matcher mot Sverige
Gregorz Lato gör mål för Polen mot Sverige under VM 1974 i Västtyskland

Genomgång av Polens matcher mot Sverige

Polen har mött Sverige 26 gånger tidigare. Hur har det sett ut?


Tiden fram till andra världskriget

Polen och Sverige möter varandra i en vänskapsmatch i Stockholm på Stockholms Stadion den 28 maj 1922. 16 142 åskådare såg Polen vinna med 1 – 2 och  förste målskytt någonsin mellan ländernas landslag blev Józef Klotz som gjorde mål på straff i den 27:e minuten.

Efter denna inledande förlust spelades nästa år Kraków i Polen som slutade oavgjort 2 – 2, Wawrzyniec Stalinski gjorde båda Polens mål i det mötet. Efter de två inledande mötena mellan nationerna så tog dock Sverige över taktpinnen med råge. Först 1924 när lagen möts i Stockholm och Sverige krossar Polen med 5 – 1 efter bland annat ett hattrick av Sven Rydell och året därpå i Kraków när Sverige återigen förorsakar Polen en svår förlust med 2 – 6 efter hattrick av ”Svarte Filip” Johansson.

Efter detta mötte lagen varandra regelbundet i vänskapsmatcher som spelade ungefär vartannat år. Varannan gång i Sverige alternativt Polen. Av dessa sex vänskapsmatcher vinner Polen fyra och Sverige två. Målskillnaden blir 13 – 9 i Polens favör.


Ernest Wilimowski gjorde mål för Polen mot Sverige i matcherna 1934 och 1937

Efter andra världskriget

Efter andra världskrigets slut så spelar Sverige och Polen återigen vänskapsmatch mot varandra den 14 september 1947 på Råsunda inför 37 000 åskådare. Ett annorlunda Polen som drabbats av krig och nu led under Stalinism förlorar denna första match med 5 – 4 i en match där Gunnar Nordahl gör två mål.

Det skulle sedan dröja hela 15 år innan länderna möttes i en fotbollsmatch igen. 1964 spelades en vänskapsmatch på Råsunda som slutade oavgjort 3 – 3 och 1966 slutar en vänskapsmatch i Polen 1 – 1.
Återigen skulle det dröja innan lagen spelade mot varandra igen. Denna gång var det dock så att när de möttes så var det i ett världsmästerskap. Året var 1974 och VM spelades i Västtyskland. Sverige och Polen möttes i det andra gruppspelet. Polen hade vid tillfället ett av sina bästa landslag och var favorittippat när de möttes 26 juni på Neckarstadion i Stuttgart. Polen vinner matchen med 1 – 0 efter mål av hela turneringens skyttekung Gregorz Lato och straffräddning av målvakten Jan Tomszewski. Polen skulle sedan komma att sluta trea i VM genom att i bronsmatchen vinna mot Brasilien.



Matchen Polen mot Sverige, VM 1974

Efter VM matchen möttes lagen i en vänskapsmatch två år senare 1977 som Polen vinner med 2 – 1. Därefter dröjer det hela åtta år innan nästa vänskapsmatch, 1985 på Råsunda slutar i svensk vinst efter att matchens enda mål gjorts av Thomas Ravelli.

Den moderna eran

Det kommunistiska blocket börjar under slutet av 1980-talet att knaka i fogarna och Polen inleder resan mot en ny period av sin historia med allmänna val och demokratisering, även en avreglering av ekonomin som drabbar landets och befolkningens ekonomi hårt under inledningen av den postkommunistiska eran. Även landslagets resultat sjunker drastiskt under slutet av 80-talet och under 90-talet jämfört med tidigare.

Den 7 maj 1989 möts lagen i kvalet till VM 1990. Folkrepubliken Polen har ännu inte fallit men hänger på repen. Om ett halvår lite drygt är Polen självständigt igen efter 71 år av totalitärt styre. Matchen spelas på Råsunda och Sverige vinner med 2 – 1 efter mål i 90:e minuten av Niclas Nylén. Returen spelas i Polen den 25 oktober och Sverige vinner även denna match med 0 – 2. Dock är nationens fokus just i detta läge på helt andra saker än fotboll. Ett styrelseskick håller på att ersättas av något nytt.

Första matchen mot Sverige för den så kallade tredje polska republikens landslag blir en vänskapsmatch den 21 augusti 1991 i Gdynia. Polen vinner med 2 – 0 men det ska bli den senaste gången som ett polsk landslag vinner mot Sverige.

Sedan den matchen för 30 år sedan så har inte Polen vunnit en enda gång mot Sverige, varken i träningsmatcher eller i kval:

1992 – Sverige vinner med 5 – 0 i en träningsmatch.

1997 – Oavgjort 2 – 2 mellan båda lagen i en träningsmatch.

31 mars 1999, kval till EM 2000 – Sverige vinner 0 – 1 på bortaplan efter mål av Fredrik Ljungberg.

9 oktober 1999, kval till EM 2000 – Sverige vinner 2 – 0 på hemmaplan, Kenneth Andersson och Henrik Larsson målgörare den gången.

11 juni 2003, kval till EM 2004 – Sverige vinner 3 – 0 på hemmaplan, Anders Svensson och Marcus Allbäck gör målen (Svensson två gånger).

10 september 2003, kval till EM 2004 – Sverige vinner 0 – 2 på bortaplan, Mikael Svensson och Olof Mellberg målskyttar.

2004 – Träningsmatch som slutar 3 – 1 till Sverige, Damian Gorawski gör Polens första mål mot Sverige på 4 matcher men laget förlorar ändå.


Sverige kör över Polen på hemmaplan i EM kvalet 2003

Här är vi nu. Ser vi till Polens historia har matcherna mot Sverige gått från att ha varit jämna landskamper till en början där båda sidor vann lite om vartannat till att under den moderna eran ha utvecklats till något av en spökmatch för det polska landslaget. Senaste vinsten kom för 30 år sedan, första gången den då nya nuvarande tredje republikens landslag spelade mot Sverige för första gången. Sedan dess har Polen haft förtvivlat svårt.

Vad talar då för att Polen ska kunna bryta denna dystra trend och inte påbörja år 31 utan vinst mot Sverige? Kanske att spelarna som spelar i det polska landslaget idag inte är samma generation som de tidigare som misslyckats. De blir troligen bara mer sporrade av de senast svaga polska insatserna mor Sverige att försöka bevisa att de kan klara av att ta kål på svenskspöket.

Statstik möten mellan Polen och Sverige

Spelade matcher 26
Polen vunna 8
Oavgjorda 4
Sverige vunna 14
Målskillnad totalt 37 -56

Oskar A.2021-06-21 12:33:00
Author

Fler artiklar om Polen