Hur har Polen presterat i tredje gruppspelsmatcherna de senaste 30 åren?
Polen - Tjeckien, EM 2012, en tuff polsk förlust i sista gruppspelsmatchen

Hur har Polen presterat i tredje gruppspelsmatcherna de senaste 30 åren?

Vi går igenom hur Polen har presterat i sin tredje match de senaste 30 åren. Kanske historien kan visa oss vad vi har att vänta oss imorgon.

Polen deltog inte i några mästerskap under 90-talet då landslaget under de första åren av demokratisering av landet hamnande i den djup djup svacka. Investeringen i fotbollens infrastruktur hamnade på efterkälken och fotbollen i landet blev lidande.

VM 2002

Mellan VM 1986 och VM 2002 deltog inte landslaget i några mästerskap. Ett avbrott på 16 år. Polens första mästerskap efter VM i Spanien 1986 var VM i Sydkorea och Japan 2002. Polen kommer till mästerskapet med en viss Emmanuel Olisadebe i storform och tippas ta sig vidare från gruppen. Vissa nämner Polen som en dark horse för att ta sig långt i turneringen men det hela slutar i ett enorm antiklimax. Efter 16 års frånvaro inleder Polen med förlust mot värdnationen och eventuellt fjärdeplacerade Sydkorea med 2 – 0, därefter storstryk mot Portugal med 4 – 0 där Pauleta gör hattrick mot polackerna.



Tredje matchen

Inför gruppspelets tredje match var Polen redan utslaget och skulle möte turneringens andra stora överraskning, USA. Med inget annat att spela för än hedern rivstartar Polen och gör två mål inom loppet av fem minuter direkt efter avsparken. Det hela slutar med vinst, 3 – 1 till Polen mot USA och Polen slutar sist i gruppen på samma poäng som Portugal som förlorar mot USA och Sydkorea.

Resultat: Vinst

Grupp D VM 2002

Lag Poäng
Sydkorea           7
USA           4
Portugal           3
Polen           3


VM 2006

Fyra år senare är Polen tillbaka i finrummet. Polen misslyckas innan detta mästerskap att kvala till EM 2004 efter att bland annat Sverige och Lettland (!) stoppat Polen från deltagande i sitt första EM någonsin. Trots det är det med goda förhoppningar om avancemang som Polen kommer till VM i Tyskland 2006. Det börjar riktigt dåligt då Polen på premiärdagen går helt bort sig mot Ecuador, en match man var tippade att vinna, och förlorar med 2 – 0. Polen är helt ineffektiva i offensivt straffområde och släpper till bakåt. Nästa match blir avgörande och den spelas mot värdnationen Tyskland som till detta VM gick som tåget. Det blev 90 minuters belägring av det polska straffområdet och slutligen i den 91:a minuten måste en storspelande Artur Boruc kapitulera och Polen förlorar med 1 – 0.



Tredje matchen

Med inget att spela för så blir sista matchen mot Costa Rica, som också åkt ur en ren formalitet. Polen vinner matchen med 2 – 1 men dominerar spelet mer än vad slutresultatet visar.

Resultat: Vinst

Grupp A VM 2006
Lag                Poäng
Tyskland          9
Ecuador                  6
Polen                      3
Costa Rica          0

   
EM 2008

Polen kvalificerar sig till sitt första EM någonsin under 2008. Det började dåligt direkt då Tyskland stod för motståndet i inledningen och vann ganska enkelt denna gång med 2 – 0. I nästa match väntade ena värdnationen Österrike och matchen slutade 1 – 1.



Tredje matchen

Inför den tredje matchen hade Polen en teoretisk chans att ta sig vidare om man besegrade gruppsuveränen Kroatien (som tidigare slagit både Österrike och Tyskland) och Tyskland inte vinner mot Österrike. Det hela slutar med en förlust med 1 – 0 och respass hem.

Resultat: Förlust

Grupp B EM 2008
Lag   Poäng
Kroatien                 9
Tyskland                6
Österrike                 1
Polen                      1


EM 2012

EM i hemlandet och ett historisk avancemang skulle bärgas efter att gruppen inte kunnat bli mer behaglig för Polens del. Polen inleder dock mästerskapet med att spela oavgjort mot både Grekland och Ryssland med 1 – 1.



Tredje matchen

Vinst mot Tjeckien var ett krav och det polska landslaget försökte verkligen. Men där i Wroclaw så var det Tjeckien som gick segrande ur en ganska chansfattig match som kunde ha gått hur som helst. Polen åker därmed ut i gruppspelet i hemma-EM… en riktigt missräkning.

Resultat: Förlust

Grupp A EM 2012
Lag                Poäng
Tjeckien                  6
Grekland                 4
Ryssland                  4
Polen                       2


EM 2016

Polens svansång såhär långt. Det EM som många polska fans fortfarande minns tillbaka till med varmt hjärta. När Polen var två straffsparkar ifrån semifinal. Polen inledde gruppspelet med vinst mot Nordirland med 1 – 0 innan man gjorde en övertygande prestation mot Tyskland i en match som slutade 0 – 0 och där Polen mycket väl hade chanser att avgöra matchen.



Tredje matchen

Polen var redan garanterade avancemang med sina fyra poäng inför matchen med Ukraina, men slogs med Tyskland om gruppsegern. Polen stod för en kontrollerad insats och vann matchen med 1 – 0. Tyskland vann dock gruppen med ett måls bättre målskillnad.

Resultat: Vinst

Grupp C EM 2016
Lag                Poäng
Tyskland                7
Polen                      7
Nordirland              3
Ukraina                  0


VM 2018

Polen kommer till sitt första VM på 12 år höga efter de fina resultaten från EM 2016. Gruppspelet ska bara bli en transportsträcka men direkt i första matchen snubblar Polen mot Senegal och förlorar med 1 – 2. Nu krävs det vinst eller oavgjort mot Colombia, en svår uppgift som blir Polen övermäktig och ett offensivt framtungt Polen förlorar klart med 0 – 3.



Tredje matchen

Japan som överraskande vunnit mot Colombia väntar i sista matchen. Polen spelar dock ut och vinner ganska bekvämt med bara 1 – 0, men Japan hade svårt att skapa mycket i denna match. I slutet så slutar Japan och Polen spela eftersom Japan inte vågar åka på ett baklängesmål då det skulle betyda att Senegal går om Japan i tabellen, Polen låter Japanerna passa runt bollen på sin egen planhalva till supportrarnas burop.

Resultat: Vinst

Grupp H VM 2018
Lag Poäng
Colombia                6
Japan                      4
Senegal                   4
Polen                      3

        
Resultat totalt av alla tredje matcher spelade av Polen i gruppspel sedan 2002:
 
Spelade matcher 6
Vinst  4
Förlust           2

Summering
   
Polen presterar helt klart bäst i tredje gruppspelsmatchen. Är det en fråga om att spelarna har en lång startsträcka eller är det så att de spelar bäst när pressen inte finns där, då flera vinster kommit när Polen redan blivit eliminerade efter andra matchen? Det är kanske något vi kommer få svar på i den kommande matchen mot Sverige. Vi hoppas på att det bara handlar om att spelarna i Polen är tröga i starten.
 

Oskar A.2021-06-23 01:14:58
Author

Fler artiklar om Polen