Inför Celtic - Rangers

Inför Celtic - Rangers

Få matcher i världen har sån status och betydelse. På söndag är det åter dags att bevittna Celtic - Rangers, som intresserade svenskar kan se på tv10.

Det är alltid svårt att veta vart man skall börja inför ett Old Firm, eftersom jag flertalet gånger skrivit vad matchen handlar om och hur mycket det står på spel, har jag inför söndagens Old Firm valt att endast referera till en text som jag skrev till nyårs Old Firm. Resterande del av artikeln lägger jag fokus på matchen, spelarna, och matchförutsättningar inför morgondagens Old Firm..
 
Vad är Old Firm? - Historisk Bakgrund
Ett Old Firm kännetecknar rivalitet och konkurrens, när den första matchen spelades beskrev en journalist som fått i uppdrag att bevaka spektaklet att det såg ut som spelarna på planen var "Old Firm friends". Namnet kommer dock från när Celtic och Rangers ansvariga beslutade att samarbeta, eftersom man alltid, i början av 1800-talet och i början av 1900-talet lyckades locka mycket folk till matcherna. Så flera möten, lagen mellan, anordnades för att bägge parter skulle få tillräckligt med pengar för att överleva och utveckla sin verksamhet.

Celtic är en "Irländsk" klubb i Skottland. Celtics färger, präglade av den irländska flaggan drog till sig en katolsk supporterskara varav många katolska irländare på 1800-talet invandrade till just Glasgow, som invandrare fick man inte mycket gratis och segregationen var betydande. Rangers supporterskara bestod av protestanter som bott i Skottland ganska länge, dessa hade stadgat sig till skillnad från irländarna som invandrat. Motsättningar och problem uppstod med en misslyckad integrationspolitik, dessutom kom det tuffa historiska förhållandet mellan Irland och Storbritannien att påminnas allt för ofta. Med nordirlandskonflikten eskalerade rivaliteten och allt som ofta fick den andra parten stå som skyldig vilket ofta utmynnade i bittra konsekvenser på Glasgows gator årligen.

Idag är Glasgow en högteknologisk industristad och segregationen är i alla fall inte enbart synonym med Protestantism/Katolicism. Även om samhället än idag stöter på konflikter så är det inte alls lika extrema, det förekommer tråkigt nog dödsfall som har sekteristiska antydningar och att gå in i fel område kan vara livsfarligt, det är därför väldigt restriktivt med bärande av färger. På offentliga platser är det en oskriven lag att inte bära sitt lags färger då detta kan ses som provokation och om man som Rangers eller Celticsupporter vill bära sina färger bör man hålla sig till respektive område eller i anslutning till match genom att passera på Celticvänliga eller Rangersvänliga gator.


Matchförutsättningar:
Från celtics sida ser det ljusare ut än på länge, man har utökat avståndet i ligan från 1 poäng senast det begav sig i ligan till 5 poäng. Rangers har fortfarande två matcher mindre spelade. Matchen kommer spelas på Celtic Park, där vi från Celtic Supporters Club Sweden har tre medlemmar på plats. Terje, Calle och Fredrik. Förhoppningsvis får de bevittna en välspelad match med ett gott slut. Jag anser att Celtic har ett psykologiskt försprång gentemot Rangers, dels efter 2-0 vinsten senast i ligan, men också efter den tappra upphämtningen, två gånger om i Skotska cupen. Där Celtic faktiskt spelade en stor del av andra halvlek med en man mindre, men trots det förde matchen. På grund av att matchen slutade 2-2 väntar nu omspel på Celtic Park, den andra mars – alltså 9 dagar efter morgondagens Old Firm. Eftersom lagen även kommer drabbas samman i ligacupfinalen, kommer det ha spelats ofattbara 6 Old Firms mellan januari och maj. Detta har aldrig hänt innan. Så bli inte förvånade om ni ser ytterligare införrapporter till Rangers, då de nästan tycks spelas mellan 2-3 veckors intervaller.


Rangers helvetesvecka har bara börjat:

Rangers har gått in i en tuff fas av säsongen, med europaspel, ligacupen, skotska cupen och skotska ligan. Rangersred har döpt denna vecka till ”helvetesveckan” vilket det mycket väl kan vara, med möten med Sporting och Celtic under bara några dagars mellanrum. Senaste matchen slutade 1-1 mot nämnda Sporting, en match som redaktionsansvarige Hellsten kommenterade så här ”Rangers skulle egentligen ha vunnit första matchen under helvetesveckan. Efter en halvkass första halvlek tog man ledningen, men förlorade den efter några sekunders slarvigt markerande i matchens sista minut.”

Laget: goal.com tror på denna startelva:

McGregor;
Whittaker, Bougherra, Weir, Papac;
Weiss, Davis, Edu, Naismith;
Diouf, Jelavic


Bougherra i fokus

Jag har sagt det tidigare, Rangers styrka är försvaret, och dess svaghet är anfallet. Med tanke på förutsättningarna, att Boyd och Miller sålts på mindre än ett halvår, måste jag säga att Rangers gjort det riktigt bra. De är med i ligan, cupen, ligacupen och Europacupen. Dessutom har de ligans bästa back i Bougherra, som kommenterade det hårda matchandet och motivationen till Old Firm så här:

”it's not a problem because this is a big game and we have the motivation to play this Old Firm game. Every Celtic game is special because there is a good atmosphere and the confidence and motivation is there."”

Ness som gjorde sitt livs mål mot Celtic I cupen missar matchen på grund av skada, medan Naismith och Jelavic kommer tillbaka, den förstnämnda efter en skada och den andra efter att ha varit ”Cup tied” som det så fint heter.
Oavsett matchande, räkna med ett hypertaggat Rangers som vill ha revansch för förlusten den andra januari.

Dags att dra ifrån i ligan på allvar för Celtic:

Celtic är inne i sin bästa period på väldigt länge. Det verkar finnas harmoni som aldrig förr i klubben, bland fansen och spelarna. Steget mellan himmel och helvete är dock inte långt, och en förlust imorgon innebär en prekär fortsättning i ligan. Lennon har blivit tillsagd av styrelsen, att om han vinner ligan får han ett nytt kontrakt. Så räkna med en motiverande Lennon som alltid.
Neil Lennon själv kommenterade matchen:

”You try to take it as another week, you have to put up with the hype that goes with it and some time the games get overhyped, for me, at the end of the day there’s three points riding on it, but psychologically there’s more than that.””

Laget: Rogne och Forrest är tillbaka från skada. Utöver det är Cha Du Ri, Hinkel och Maloney långtidsskadade sedan ett tag tillbaka. Marc Crosas har lämnat laget för Volga, spanjoren med ett förflutet i Barcelona lämnade efter sammanlagt 0 minuter i ligaspelet denna säsong, trots detta var han inte bitter vilken bekräftas genom ”ive left as a player, but not as a fan” Ett tårfyllt farväl finns tillgängligt att bevittna på Celtics hemsida.
Det har funnits ett stort frågetecken om Fredrik Ljungberg bland svensk press, fram för allt har aftonbladet framfört melankoliska artiklar om ”bortglömde Fredrik”. Kraftigt överdrivet, ingen överraskning må hända, men Fredrik fick speltid senast i ligan och Lennon har sagt att Freddie kommer få speltid. Nu råkar det vara så att mittfältet är det mest konkurrenskraftiga, samtidigt som laget presterat fantastisk fotboll, och förståeligt nog vill Lennon inte göra för stora förändringar. Till matchen mot Rangers finns det inget som talar för en startplats, men förhoppningsvis kan han få några minuter som inhoppare. Än är inte hoppet ute för Ljungberg.

Så här tror jag Lennon formerar laget:

Forster;
Wilson, Majstorovic, Mulgrew, Izaguirre;
Brown, Kayal, Ledley, Commons;
Stokes, Hooper


Celtics viktigaste spelare de senaste månaderna har tveklöst varit Izaguirre, Brown, Wilson, Stokes och Kayal. Jag skulle sätta ett utropstecken för Gary Hooper dock, han har förvisso gjort mål men ändå inte visat samma fina form som på hösten, men tendenserna finns där. På bänken lär vi ha Zaluska, Rogne, Samaras, McCourt, Ljungberg, Ki och Forrest. Juarez får inte många minuters speltid, McCourt har också haft svårt att övertyga tränaren efter den fina starten i början av året.

Matchen visas av tv 10, med matchstart 13:30 svensk tid.
Räkna med ett enormt tryck på Celtic Park.
 
"I Just Can't Get Enough"

Start: 13:30

Plats: Celtic Park
Tv: TV10, Channel 67


Welcome To Paradise

Sebastian Skogsén2011-02-19 12:53:00
Author

Fler artiklar om Celtic