Inför Holland - Turkiet: Upplagt för sevärd kvartsfinal
Cody Gakpo har varit guld värd för Holland så här långt i EM.

Inför Holland - Turkiet: Upplagt för sevärd kvartsfinal

Holland möter Turkiet i kvartsfinal. Det lär bli en tajt och sevärd match mellan två lag som kommer ge allt för en semifinalplats.

Det drar ihop sig till kvartsfinal i EM för Holland, mot Turkiet i Berlin. Upplagt för en sevärd tillställning med starkt läktarstöd för båda lagen. Ett hav av holländare har färgat varje stad de spelat i orange, medan Turkiet förstås också haft ett stort stöd inte minst av alla turkar boendes i Tyskland.

Matchen blir också något av ett “derby” i Holland, då turkar är en stor invandrargrupp i landet och det firades stort på många håll när Turkiet slog ut Österrike. Både Ferdi Kadioglu och Orkun Kökcü i Turkiets lag är också holländare. Kökcü, tidigare kapten för Feyenoord, missar dock kvartsfinalen på grund av för många gula kort.

För Hollands del står fyra spelare på varsitt gult kort inför matchen och missar eventuell semifinal ifall de blir varnade mot Turkiet. Det är Denzel Dumfries, Jerdy Schouten, Donyell Malen och Joey Veerman som får akta sig.

Hollands (överraskande?) stabila seger i åttondelsfinalen mot Rumänien har förstås höjt humöret i och runt laget, som var ifrågasatt efter haveriet mot Österrike. Förbundskapten Ronald Koeman säger sig vara hoppfull inför kvarten.

Ett område som Koeman själv pekat ut som man vill förbättra är fasta situationer. Mot Rumänien hade man en kavalkad av hörnor men trots hot i luftrummet som Virgil van Dijk har man ännu inte lyckats göra mål på en fast situation i EM. Koeman vill se mer effektivitet där. Det blir också viktigt att försvara hörnor bra, Turkiets båda mål i åttondelsfinalen mot Österrike kom på det.

I och för sig är spelaren som nickade in båda målen, Merih Demiral, avstängd. Det efter att han firade segern med att göra en fascisthälsning nazistiska Grå Vargarna använder sig av. Turkiet saknar också som tidigare nämnt Kökcü och även hans mittfältskollega Ismail Yüksek.

För Hollands del lär vi se i stort sett samma lag som mot Rumänien. Frågetecknet är Steven Bergwijn, som överraskande fick starta och göra sin första minuter i turneringen då. Han gjorde en habil första halvlek men fick kliva av i halvtid och har en känning i knäet. Enligt Koeman kommer man ta beslut under lördagen om Bergwijn kan spela.

Kommer Bergwijn inte till start (han kanske inte får startplatsen även om han är tillgänglig) lär Donyell Malen starta. Malen ersatte honom mot Rumänien och gjorde som bekant två mål för att döda matchen. Det andra alternativet är att Jeremie Frimpong får starta igen som mot Frankrike. Ett tredje skulle vara att sätta Xavi Simons där, men Koeman var mycket nöjd med hans insats på mittfältet mot Rumänien så han lär hållas kvar där. Malen är det troliga valet.

I övrigt lär det bli som vanligt, Bart Verbruggen i mål. Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk och Nathan Aké i backlinjen. Jerdy Schouten, bäst på plan mot Rumänien, Tijjani Reijnders och Xavi Simons på mittfältet. Memphis Depay och Cody Gakpo på de andra platserna där framme.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-07-05 23:34:00
Author

Fler artiklar om Holland