Inför Nordirland: Det är nu det gäller
Scener vi vill se på torsdag-kväll.

Inför Nordirland: Det är nu det gäller

Sju månader från det att matchen skulle spelats är det så dags för semifinal i EM-playoffen mellan BiH och Nordirland.

Det är dags för landslagsspel igen och det är inte fy skam det. Först ut är den viktigaste matchen av totalt tre som ska spelas denna samling: Nordirland hemma i Sarajevo där vinnaren får spela final mot antingen Slovakien eller Irland. Vinnaren i den finalen deltar i nästa års EM. Så enkelt är det. BiH är två matcher ifrån ett historiskt mästerskap och lottningen har varit gynnsam eftersom man spelar semifinal och eventuell final på hemmaplan. 

Nordirland har några tyngre matcher bakom sig. På de senaste fyra har man släppt in hela tolv mål, vilket känns konstigt när laget är känt för att spela fysiskt och tätt. Mötena mellan lagen har slutat i två segrar för BiH med en målskillnad på 4-1 och det är alltid bra att gå in med den känslan att man kanske har ett övertag men det får verkligen inte leda till underskattande. Trots allt bara 90 minuter som gäller och allt kan hända. 

Den bosniska truppen samlades i måndags och har genomgått ett par träningar och det råder som alltid en bra atmosfär. Som vanligt (i dessa tider) finns det en del avbräck på grund av skada och virus. Sunjic, Bicakcic, Duljevic, Koljic, Kovacevic, Civic och Stevanovic är borta. Publikfavoriten Milan Djuric är inkallad istället till mångas förtjusning. Även Nastic är med. Assisterande tränaren Cviko har även han fått lämna återbud efter att ha testats positivt för viruset.

Brukar inte tippa startelvor inför men försöker mig på det denna gång (4-3-3):

Sehic
Cipetic-Sanicanin(Hadzikadunic)-Zukanovic-Kolasinac
Gojak-Pjanic-Cimirot(Hadziahmetovic)
Visca-Dzeko-Hodzic(Gojak)

Detta är vad jag tror Bajevic kommer ställa upp med. Själv hade jag hellre sett någon annan än Hodzic på kanten då han i min mening är central anfallare. Visca är allt annat än vass i landslaget men i brist på andra alternativ är han given. Jag vill heller inte se Gojak, som i dagarna skrev på för Torino, på en kant utan i friare roll mer centralt. Hajradinovic är en spelare som imponerande på undertecknad senast och en riktig "tia", får säkert speltid och är en duktig straffskytt ifall det kommer till det. 

2500 åskådare kommer att tillåtas på Grbavica och förbundet delar ut biljetterna, det går alltså inte att skaffa sig en på den öppna marknaden. Man får hoppas att supportergrupper som BHFanaticos får tag i majoriteten av biljetterna, då kan det bli ett bra tryck på läktaren. Domaren kommer från Spanien och heter Antonio Mateu Lahoz. Han kickar igång det hela 20.45 imorgon torsdag. Matchen kan bland annat ses på C More och Nova BH.  

Efter Nordirland väntar Holland hemma i Zenica den 11 oktober och ett par dagar efter det reser laget till Polen för den avslutande matchen. 

Aldin Mešic2020-10-07 18:03:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina