2018-06-19 17:00

Polen - Senegal

Inför Polen – Senegal

Inför Polen – Senegal

Polen inleder världsmästerskapet i fotboll med en knepig match mot Senegal i premiären. Senast Polen premiärspelade i VM var 2006 och det slutade i tårar den gången. Förhoppningsvis ska det sluta bättre denna gång.

Polen och VM-premiärer. En, under min livstid, smärtsam kombination full av självförakt och hopplöshet. Självförakt mot min egna optimism och förhoppningar. Nej, Polen hade aldrig chans till medalj 2002, oavsett hur bra Olisadebe var. Sydkorea krossade den drömmen i första matchen redan. Nej, Polen har inte kvalitén att ta sig ur gruppen när Ecuador faktiskt har anfallare som kan göra mål. 2002 och 2006, smärtsamma minnen. EM 2008 och 2012 var även det mästerskap som satt traumatiska minnen i den polska fotbollssjälen.

Inför 2018 är tonen åter optimistisk. Förhoppningarna åter där. För två år sedan visade Polen att laget kan gå långt i en turnering. I kvalet visade även laget att prestationen inte var en tillfällig formtopp. Laget bibehöll kvalitén över tid. Så nu hoppas en nation igen, mot bättre vetande, att Polen ska lyckas i VM 2018. Krav på avancemang från, vad som har ansetts vara en överkomlig grupp, har uttrycks från sportvetare och tyckare i polsk media. Matchen mot Senegal ska bara vinnas, det finns inget annat alternativ, precis som matchen mot Sydkorea 2002… eller Ecuador 2006…

Inför matchen har ladslagets förbunskapten Adam Nawalka experimenterat en hel del. Men vad det verkar så kommer Polen att komma till matchen med en 3-4-3 -uppställning med Robert Lewandowski och Arkadiusz Milik som Polens främsta offensiva hot. Nawalka har dock antytt att laget är tränat att kunna ändra uppställning och taktik snabbt under matchen beroende på hur det utvecklar sig. Skulle Senegal chocka Polen och börja dominera spelet samt bollinnehavet kan Polen snabbt byta till en defensiv 4-5-1 -uppställning i ett försök att ta tillbaka initiativet och bollinnehavet i matchen.

Senegal har inför matchen indikerat att man vill spela mycket offensivt för att såra Polens förväntade tremannalinje i försvaret. Förutom Liverpools Mané ryktas det om två anfallare till i ett 4-3-3 som tillsammans med Sow och Balde från Monaco. Det kan alltså bli aktuellt för 4-5-1 tidigare än vad polackerna förväntat sig…

Möjlig polsk elva:
 
Målvakt: Szczesny

Försvar: Piszczek – Pazdan – Cionek

Mittfält:  Bereszynski – Krychowiak – Zielinski – Gorsicki

Anfall: Milik – Lewandowski - Teodorczyk

 

Oskar Anlend2018-06-18 15:16:00
Author

Fler artiklar om Polen