2021-06-14 18:00

Polen - Slovakien

Inför Polen – Slovakien

Inför Polen – Slovakien

EM 2020 inleds på måndag för Polens del med mötet med grannlandet i syd, Slovakien. Polen som är favorit inför matchen måste förhålla sig till sin dåliga historia av öppningsmatcher i mästerskap

Äntligen är dagen här då Polen gör entré i EM. Första matchen blir mot grannarna i syd, Slovakien som tog sig till EM genom att besegra Irland i playoff. Polen å sin sida tog sig till EM genom att vinna sin kvalgrupp som bestod av bland annat de övriga EM deltagarna Österrike och Nordmakedonien. Med dem glasögonen så går det att inför matchen hävda att Polen kan ses som favoriter till att vinna matchen.

Polen kommer till mötet med en något svårdefinierad form. Två oavgjorda resultat har laget mäktat med inför EM. Oavgjort mot Ryssland var ett resultat där laget trots allt spelade bra. Den andra träningsmatchen mot Island slutade också oavgjort efter två försvarsmisstag från Polens sida men trots det så dominerade Polen matchen och visade karaktär när de tillslut bröt ner Islands parkerade buss på slutet. Skärpan i båda straffområdena har varit akilleshälen i båda mötena. Mittfältet med den offensive motorn Piotr Zielinski har presterat bra i båda matcherna. Zielinskis spel kommer att bli en viktig nyckel för att Polen ska kunna plocka hem tre poäng på måndag.

Motståndarna Slovakien har också spelat två träningsmatcher inför turneringen och båda har slutat oavgjort, mot Bulgarien och Österrike. Landet gör sitt andra raka EM som självständig nation och senast i premiären under EM 2016 tog laget sig vidare som trea i en grupp bestående av Wales, England och Ryssland efter att ha vunnit mot Ryssland och spelat oavgjort mot England. Laget förlorade sedan i sextondelsfinal mot Tyskland men det var en imponerande resa för vårt grannland. Till denna turnering är formen svårbedömd.

Resultaten i träningsmatcherna inför EM skrämmer inte direkt men samtidigt så har Slovakien alltid tagit sig vidare från gruppen när de väl nått mästerskap (VM 2010 och EM 2016), en bedrift som i princip är raka motsatsen till Polens bedrifter. Matchen mot Polen är en av Slovakiens två nyckelmatcher (den andra är mot Sverige) som slovakerna behöver plocka poäng i för att ta sig vidare.

Polens truppsituation har komplicerats något då förutom tidigare Krsystof Piatek och Arkadiusz Milik så är en av de två centrala försvararna, Jan Bednarek, skadad och det är tveksamt om han kommer att medverka under måndagens match. Michal Helik och Pawel Dawidowicz är möjliga ersättare.

Polen kommer under måndagen försöka att bättra på sin usla trend i öppningsmatcher för mästerskap. Laget har sedan 1980 endast vunnit en enda öppningsmatch på åtta försök, vinsten kom mot Nordirland under EM 2016. Dessutom har matcher mot Slovakien alltid varit täta kamper där det idag är jämnt mellan länderna. På åtta tidigare möten har Polen tre vinster och Slovakien fyra. Ser vi till tävlingsmatcher så har laget inte mötts sedan kvalet till VM 2010 där slovakerna vann mot Polen både hemma och borta. Det är dock 12 år sedan nu och dagens trupp har enligt Kamil Glik endast premiärvinst i sikte: ”Vi vet alla att första matchen i en turnering, oavsett om det handlar om EM eller VM, är avgörande. När jag tänker tillbaka på EM 2016 och första matchen mot Nordirland där vii vann med 1-0 så var det senare enklare att spela efter den vinsten.”
 

Oskar A.2021-06-14 08:00:00
Author

Fler artiklar om Polen