2022-03-29 20:45

Polen - Sverige

Inför Polen – Sverige: Playoff-final i krigets skugga

Inför Polen – Sverige: Playoff-final i krigets skugga

Mitt under en period av ostabilitet där många polacker haft helt andra saker på hjärnan än fotboll ska ett skadedrabbat polsk landslag kvala mot en mardrömsmotståndare för att ta sig till ett kontroversiellt VM.

Det har hänt så mycket sen den där matchen mot Sverige i St. Petersburg sommaren 2021. Världen vi hade då finns inte kvar idag. Allt har satts på sin spets. I Polen och i många andra gränsande länder till Ukraina har kriget som nu pågår satt stora spår bland befolkningen. Även bland landets spelare är tragedin som utspelar sig i det östliga grannlandet som till Polen är kopplat i sin kultur och historia något som väger tungt i sinnet hos många. Mitt under denna kris ska det spelas fotboll. En match mot ett motstånd som bland polacker i Sverige hade setts som en möjlighet till polsk fotbolls upprättelse sen fiaskot i Ryssland 2021… men ska sanningen fram så hade jag nästan glömt av att det är imorgon matchen ska spelas. Allt känns så grått jämfört med andra saker. Dock tror jag och vet jag att när man väl sitter där framför tv:n (har larm på telefonen så de kommer inte att missas) så kommer fullt fokus vara på matchen i 90 jobbiga minuter plus tillägg… det är ändå fint på något sätt.

Till presentationen eller analysen då… Det polska landslaget har haft en ovanligt dramatisk period efter att Sverige slog ut laget i EM senast. Tränaren Paulo Sousa som i princip bönade i polsk media att få stanna kvar och få bygga något långvarigt drog så fort han blev intressant för ett utländskt klubblag och tränar nu i Brasilien. Det blev många sura miner i polsk media och i fotbollsförbundet som för en gångs skulle stod emot pressen att sparka Sousa efter EM. Många, inklusive Zbigniew Boniek som då var president för fotbollsförbundet kände sig lurade, Sousa skulle ju fixa VM biljetten.

Sousa fick betala en ekonomisk kompensation till förbundet och in kom istället Czeslaw Michniewicz som lyckats med konststycket att hamna med Legia Warszawa på nedflyttningsplats när halva säsongen var spelad. Michniewicz enda titel tidigare är en ligatitel med Legia Warszawa från säsongen innan han fick sparken. I övrigt är det en tränare som funnits med på den polska tränarscenen länge och har varit i många polska klubbar som tränare. Lite Polens Rickard Norling, men utan utstrålningen.

I kvalet till VM gjord Polen i princip allt som förväntades av dem. Endast två förluster kom under kvalet. Den första mot England borta där Polen trots förlusten stod för en insats inför EM 2021 som lovade gott men som vi alla vet tillslut föll platt. Andra förlusten var i sista kvalmatchen mot Ungern där Sousa kritiserades för att ha ställt upp med ett reservbetonat lag. Emellan förlusten mot Sverige i St. Petersburg och förlusten mot Ungern i Warszawa så var Polen obesegrat i sex raka matcher. Förvisso två av dessa var mot San Marino men en var mot EM-finalisten England på hemmaplan.

Till detta playoff så hamnade Polen i den pikanta situationen att ha blivit lottat att först möta Ryssland borta i Moskva för att sedan möta vinnaren mellan Sverige och Tjeckien. I och med det ryska angreppskriget mot Ukraina så blev Ryssland uteslutet av UEFA och ingen ersättare till Ryssland utnämndes utan Polen fick istället gå automatiskt till final på hemmaplan i Warszawa.

Som ersättning för den inställda matchen så planerades en vänskapsmatch in. Tyvärr så tänkte nog den polska ledningen att Skottland skulle bli en bra värdemätare, de glömde dock att skottarna inte lägger några fingrar emellan och skadesituationen som inför matchen mot Sverige såg bekymmersam ut är nu ännu värre efter att skottarnas keltiska behandling av Piatek, Salomon och Milik (okej Milik var nog en bristning) i princip skapat en panikattack i den polska staben då alla dessa herrar kommer att stå över tisdagens match. Dessutom spelade inte Messias – förlåt, Robert Lewandowski matchen då han återhämtar sig efter en skada och var inte 100 % ännu. Frågan är hur många procent han känner sig imorgon.

För att göra det hela bättre så var inte matchen mot Skottland någon inspirerande tillställning. Skottarna släppte in mål i sista minuterna på en straff som kanske inte var en straff. Innan det hade Polen flera chanser att avgöra men när Lewy inte spelar gör Polen sällan mål. 1 – 1 och det var på håret. Krychowiak noterades för en exceptionellt usel insats.

Sverige som vann sin match mot ett starkt Tjeckiskt landslag kommer dessutom till arenan i Chorzów som historiska favoriter. Polen har inte kunnat besegra Sverige sen Sovjetunionen fortfarande var en stat (om än med fyra månader kvar att existera). På arenan i Chórzow har Polen förlorat de tre senaste matcherna som de mött Sverige. Kanske fler, jag orkar faktiskt inte kolla längre bakåt i tiden. Polen har försökt att göra allt de kan genom att fulspela sig till de svenska supportrarnas platser på arenan (endast 250 platser på en arena som tar 55 000).

Därmed att scenen satt. Det kommer att vara 54 750 polacker på läktarna som ska se Kamil Glik stoppa Isak, Quaison, Kulusevski och Elanga. Förhoppningsvis kommer Szczesny i målet att lämna handskarna med tvättsåpa hemma och ta samma handskar som Robin Olsen brukar använda i landslagsammanhang och förhoppningsvis frälser vår räddare Robert Lewandowski oss och tar oss till vinterns (vad hände här?) VM i Qatar (vad hände här nr. 2).
 

Oskar A.2022-03-28 22:08:00
Author

Fler artiklar om Polen