2021-06-19 21:00

Spanien - Polen

Inför Spanien – Polen

Inför Spanien – Polen

Polens enda chans till avancemang är att undvika förlust mot Spanien. En omöjlig uppgift.

I Polen finns det ett skämt, redan innan mästerskapen drar igång så kallas de tre gruppspelsmatcher som Polen ska spela:

1. Mecz inaguraczyjny (premiärmatchen),
2. Mecz o wszystko (matchen om allt),
3. Mecz o honor (ärans match).

Skämtets syfte är att visa hur Polen alltid med nästan inga undantag de senaste 30 åren (2016, vi vet) misslyckas i stora mästerskap. De spelar ingen roll om laget har Robert Lewandowski i toppform inför mästerskapet. Sätt på honom en polsk fotbollströja och magin försvinner (självklart har hans medspelare extremt stor betydelse för att det går så dåligt i landslaget).

Nu är vi där igen. "Matchen om allt" och för motståndet står Spanien - Ett lag som Polen aldrig besegrat förutom i en träningsmatch 1980 (10 matcher mellan lagen har resulterat i 8 spanska vinster). Senaste mötet var 2010 och då krossades Polen med 6 – 0 av spanjorerna.

Då Polen såg ut som ett gäng glada amatörer mot Slovakien och Spanien som en arg tjur som frustrerat inte lyckades att besegra Sverige så skulle en förlust med färre än fem måls marginal vara en positiv överraskning. Krychowiak som fick rött kort spelar inte. Han ersätts ytterligare en pseudospelare. Kanske Linetty får gå defensivt eller Moder. Vem vet? Paolo Sousa vill inte berätta och polska journalister har svårt att se vem som ska ta Krychowiaks plats.

För att Polen ska kunna hoppas och istället bli utskickat av Sverige så krävs det att Polen sensationellt undviker förlust i Sevilla. Oavgjort håller Polen vid liv men då krävs vinst mot Sverige i sista matchen. Har vi tur kanske Polen klarar oavgjort till halvtidsvilan. Det skulle vara en trevlig överraskning men med det sagt så finns det risk för storstryk om vi ser till lagens senaste prestationer.
 

Oskar A.2021-06-19 08:00:00
Author

Fler artiklar om Polen