2021-06-23 18:00

Sverige - Polen

Inför Sverige – Polen
Kan Paulo Sousa frälsa Polen?

Inför Sverige – Polen

Det är nu det ska avgöras. Det är vinna eller försvinna som gäller för Polens del när de möter Sverige, ett lag som Polen i 30 år haft förtvivlat svårt att vinna mot.

Polen står inför en mycket svår uppgift på onsdag. Vinna mot Sverige och gå vidare i turneringen eller misslyckas att vinna och därmed få packa väskorna. Efter en imponerande insats mot Spanien senast där en förlust nästan var garanterad så överraskade landslaget många när de inte bara spelade oavgjort mot Spanien utan jagade ikapp till en kvittering när laget till en början hade släppt in första målet. Det visar på att Polen när det gällde som mest inte tillät psyket falla ihop helt och istället för att släppa in en drös fler mål så kom laget att vinna en poäng. En poäng som nu kan bli guld värd.

För motståndet står Sverige. Senast Polen vann mot Sverige i någon form av fotbollsmatch var 30 år sedan. Ingen av spelarna senast Polen mötte Sverige 2004 och förlorade spelar idag varken i Polen eller i Sveriges landslag. Polsk media har benämnt Sverige som ett spöke för de polska spelarna och ledarna som avfärdat påståendet då det är helt andra förutsättningar och trupper inför det kommande mötet. Dock ska det inte stickas under stolen att Polen har haft svårt att slå lag som spelar på ”Skandinaviskt manér” (taktiskt, fysiskt, kompakt).

Tränaren Paulo Sousa har på presskonferensen inför matchen sagt: ”För oss är detta som en final och vi måste komma fokuserade till matchen. Vi behöver en vinst och vi kommer sträva att vinna från första sekund”.

Samtidigt som Polsk media berört Polens dåliga statistik mot Sverige så är de samtidigt inte jätteimponerade av spelet som svenskarna visat upp hittills i turneringen (kanske inte en punkt där Polen kan hävda att man gjort så mycket bättre själva) och poängterar att Sverige endast kunde vinna mot Slovakien genom en straffspark och att i slutskedet fanns det chanser till en slovakisk kvittering.

I det polska lägret drar man dessutom en lättnadens suck när det visade sig att den smäll som den viktiga försvararen Jan Bednarek ådrog sig i matchen mot Spanien inte kommer att hindra honom från att spela mot Sverige. Det kommer att i en match där Polen måste anfalla vara viktigt med att försvaret har så mycket trygghet och stabilitet som möjligt och att slänga in nya spelare efter den goda defensiva prestationen mot Spanien skulle inte kännas helt tryggt.

Polen kommer sannolikt att ställa upp på samma sätt med samma spelare som mot Spanien. Det betyder att Krychowiak troligtvis kommer att ställas utanför startelvan, denna gång på grund av att hans defensiva egenskaper inledningsvis inte passar jämfört med Moders bättre passningsförmåga. Skulle Polen dock ta ledningen och sedan behöva försvara en ledning är det läge för Krychowiak att komma in, ett rött kort visare efter utvisningen mot Slovakien.

En nyckelspelare för Polen i matchen blir såklart vår älskade Robert Lewandowski. Förhoppningsvis har han i och med målet mot Spanien nu ställt in siktet och fått lite självförtroende samtidigt som förbundskapten Sousa insett hur man bäst använder och serverar Lewy de chanser han älskar att få och ofta gör mål på. För om han fortsätter att fall djupt för att hjälpa till i speluppbyggnaden kan han ju inte vara i boxen där han gör målen!

Nu finns det ingen återvändo. Vinst är det enda som spelar någon roll. Om det så krävs kommer Polen få anfalla med målvakten långt upp i plan, a lá Manuel Neuer mot Sydkorea i VM 2018 då en förlust inte gör någon större skillnad. Så att matchen slutar oavgjort är nog inte troligt då antingen Polen vinner genom att de satsar allt de kan eller att Sverige vinner när de tar tillvara på Polen misstag när de pressar allt för högt upp i planen. En Alexander Isak som hugger på polska försvarares misstag ger mig kallsvettningar och sömnsvårigheter. Det gäller för Polen att minimera misstagen och inte misströsta om målet inte kommer och klockan börjar ticka iväg. Då måste Polen inte låta sin tidigare mentala frustration komma fram utan jobba lugnt och metodiskt… men då det är polacker vi talar om här så kan någon av spelarna lika gärna ta ett rent rött kort i ren frustration.

Det var länge sedan jag fick uppleva en så här stor match personligen. Jag är både rädd och glad, jag känner verkligen att jag lever nu inför matchen. Mitt Polen mot mitt Sverige. Vinner Polen med 2 – 0 och det blir oavgjort i matchen mellan Slovakien och Spanien går dessutom Polen vidare som gruppetta. Det skulle vara pricken över i:et, Polen och Sverige går vidare, Polen som gruppsegrare.

Jakos sie uda! (På något sätt kommer det att gå vägen!)
 

Oskar A.2021-06-23 08:00:00
Author

Fler artiklar om Polen