Intervju med Arjan Malic: Nobbade både Österrike och Slovenien för BIH
Foto: Sturm Graz

Intervju med Arjan Malic: Nobbade både Österrike och Slovenien för BIH

I en intervju med den bosniska sajten Reprezentacija, berättade Malic om sin resa och val av landslag.

Han inledde med att berätta om intresset från Österrike:

– Ja, jag hade ett samtal med tränaren för det österrikiska landslaget. Österrike ville att jag skulle spela för dem men även när jag spelade för Slovenien drömde jag bara om en sak: om Bosnien och Hercegovina. Jag blev överlycklig när de (Bosnien och Hercegovina reds. anm.) kontaktade mig och frågade om jag ville spela för BIH. Jag tror... jag bad bara till Gud att allt skulle bli klart så fort som möjligt , sa Arjan Malic i början av intervjun med Reprezentacija.ba.

Familjen Malic kommer ursprungligen från byn Stijena nära staden Cazin i västra Bosnien och Hercegovina, nära den kroatiska gränsen. 19-åringen föddes i den slovenska staden Jesenice den 28 augusti 2005.

Vidare berättade han om sina tidigaste fotbollsminnen:

– Jag tog mina första fotbollssteg i Bihac och i klubben Jedinstvo, varifrån vägen tog mig vidare till Slovenien, där vi bodde i ett år och sedan flyttade vi till Österrike. Däremot glömmer jag aldrig vart jag började. Det var det mina föräldrar lärde mig, därför blev de också glada när jag bestämde mig för Bosnien och Hercegovina. Jag måste dock påpeka att de inte la någon press på mig alls. De ville att det skulle vara mitt beslut. De är stolta.

Han beskriver sig själv som en helt vanlig 19-åring som tycker om att umgås med sina kompisar och spela spel när han har tid, vilket han inte har så mycket. Att vara proffs i en klubb som Sturm är inte enkelt överhuvudtaget.

Malic är inte den enda bosniern i Sturm, vilket kanske underlättar för talangen att komma in i laget.

- Sturm är en av de största klubbarna i Österrike. Med sina fantastiska fans är det ett stort nöje att bära den här tröjan. Under matcherna i Ried fick andra klubbar upp ögonen för mig. Det kom bud men på grund av allt jag sa för en stund sedan var det ett enkelt beslut att ta till slut. Utöver allt detta är Sturm, den nuvarande ligamästaren (och cupmästare, reds. anm.), spelar i Champions League…

Arjan är nöjd med stämningen i omklädningsrummet:

- Tja, vi är många bosnier här. Jusuf Gazibegovic, Emir Karic, Belmin Beganovic... Det är riktigt bra stämning i omklädningsrummet. Vem som är ansvarig? Haha, ‘’Juka'' (Gazibegovic, reds. anm.) har skämt som ofta får oss att skratta.

En annan bosnisk talang är också Mika Biereth, dansk anfallare född i London som redan har gjort åtta mål på tio ligamatcher för Sturm. 
Malic avslutade intervjun med att hylla lagkamraten Biereth.

Finns det en chans att Biereth kommer att spela för Bosnien och Hercegovina i framtiden?

– Ja, han har en bosnisk mamma. Han är en fantastisk spelare. Det framgår av statistiken. Jag tror inte att chansen är stor. Han är också högt ansedd i Danmark och trivs bra där. Han kommer absolut inte byta landslag bara så. Jag hoppas att jag har fel. Vem vet?

Trots att han var kallad och med i truppen, gjorde inte Malic sin landslagsdebut för Bosnien och Hercegovina U-21 vid den senaste samlingen, på grund av som han säger, en skada han ådrog sig under träningen. Han ser fram emot nästa samling, övertygad om att han kommer att vara till stor hjälp för U21-tränaren Vinko Marinovic och sina lagkamrater.

Arjan Malic inledde sin karriär med österrikiska SV Ried, med vilka han representerat i alla ålderskategorier. I mars 2023 spelade han i den österrikiska amatördivisionen. Under säsongen 2023/24 flyttades han upp till Rieds A-lag från U-18.

Han gjorde sin debut i den österrikiska andradivisionen i juli 2023, när han startade i säsongens första tävlingsmatch mot Floridsdorfer AC. Han gjorde 29 framträdanden för Rieds A-lag i ligaspelet och två i cupen. Nästkommande säsong (2024/25) flyttade Malic till de regerande österrikiska ligamästarna SK Sturm Graz för dryga 74.5 miljoner kronor. 

Han har tidigare representerat Sloveniens U18 respektive U19-landslag i tre respektive åtta matcher.

Sadan Filipovic2024-10-26 18:49:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina