Intervju med Timothy Mjällby

I Celtics ungdomsakademi finns Timothy Mjällby, son till Johan Mjällby, som här delger några av sina tankar. Timothy är 16 år gammal och går en ljus fotbollskarriär tillmötes.

Trots din ringa ålder har du spelat i andra klubbar i Sverige, Skottland och Spanien. Nu var du säkerligen rätt liten när du spelade i några av klubbarna, men upplever du några generella skillnader med att spela i Skottland och Celtic än till exempel Sverige?
Det är stor skillnad tycker jag, särskilt pressen att leverera varje match är hög. Den största skillnaden är väl dock att de är högre tempo och mer fysiskt här. Man måste vara väldigt löpstark för att klara av fotbollen här medans i Sverige var det mer tekniskt fotboll.

Hur är det att vara ungdomsproffs? Beskriv en vanlig dag.
Ja det beror på om vi har match dagen innan eller efter, men en normal dag skulle se ut att jag vaknade vid ungefär klockan 8, åt frukost och gjorde ordning mig, sen hämtar en kille mig och flera andra och tar oss till träningsanläggningen "Barrowfield" 2 minuter från Celtic Park, Där tränar vi från 9.30 till 11.30 kanske, duschar och åker minibuss upp till Celtic Park där vi äter, och på eftermiddagen kör vi gym där också, innan vi beger oss tillbaka och efter det hemåt, Jag är väl hemma runt 5 eller något på kvällen.

Nu har du din far väldigt nära dig, hur mycket hjälper det dig? Kan det även vara så att det försvårar, med tanke på att du har ett rykte att leva upp till efter Johans fantastiska tid i Celtic?
Ja. Det hjälper väl, han hinner ju inte se så mycket av mina matcher för han jobbar så mycket men han ger mig tips och sånt, hur jag ska förbättra mitt spel. Försvårar för mig tycker jag inte att det gör, det handlar bara om min utveckling och vad jag ska försöka åtkomma i min karriär.

Du tillhör U17, men du har fått spela för u -19. Hur är klassen på Celtics ungdomsverksamhet?
Japp det stämmer, jag lirar i u17 och det går väl helt okej. Jag har lirat lite träningsmatcher och sånt med u19 men inte gjort min debut där ännu även fast vi tränar tillsammans allihopa. Det är hård konkurrens. Kvaliteten på ungdomslagen är lätt en av de bästa i Storbritannien.

Det har visat sig vara svårt för ungdomarna att slå sig in i a-laget, vi har förvisso, Forrest, Mcgeough som tagit steget. Hur upplever du det, svårighetsgraden att ta steget? Finns det några spelare som du tror på mycket bland u-19, och som du tror står näst på tur? Vilka tycker du är bäst i U19?
Ja självklart är det svårt att ta det steget, det är en sån oerhört stor skillnad i kvaliteten på spelare, och det går så snabbt, man hinner inte tänka på vad man ska göra, allt bara händer. Jag tror alla har en chans att ta sig dit, det är bara att jobba hårt och förhoppningsvis får man en chans. Bästa spelarna vet jag faktiskt inte, jag tycker alla här är riktigt bra fotbollsspelare.

Du är bara 16 år, och din tid kommer kanske inte riktigt än. Om jag inte missminner mig, så har du ändå medverkat i någon träningsmatch i en så kallad "bounce game". Hur var det?
Ja det stämmer, det var mot Hibernian uppe på Lennoxtown. Jag och 3 andra från mitt lag var involverad. Jag fick väl spela 10 minuter eller något tror jag som vänstermittfältare istället för Charlie Mulgrew. Det var en bra erfarenhet för mig. Att spela bredvid killarna som jag brukar få tvätta deras skor på matchdagar och att ta lärdom från dem.

Jag har sett på facebook att du gärna delar med dig av Celtic. Är Celtic även din favoritklubb?
Det finns flera klubbar jag gillar som t.ex Aik men Celtic fansen är helt otroliga tycker jag, särskilt green brigade. Det håller stämningen på matcherna.

Hur upplever du Old Firm rivaliteten? Speglar den av sig i hög grad på er ungdomar och eran relation till Rangers?
I staden är den grov, folk blir våldsamma över den men jag har inga problem mot dem i ungdomssidan. Vi mötte dem i Glasgow cup och det var ingen ful match alls. Både lagen var bra på att spela fotboll. Det var en tuff match men vi vann till slut över dem med 1-0 även om vi hade 10 man efter vår lagkapten blev utvisad efter 30 minuter.

Vad siktar du på med din fotboll? Att spela i SPL eller att spela i större ligor?
Mina personliga målsättningar med fotbollen håller jag till mig själv

Twitter och facebook har banat väg för fler rykten. Ett rykte som uppdagades för några veckor sedan var att du skulle ha skrivit på för Rangers - hörde du något om det? Och skulle du någonsin kunna gå över till Rangers? Mediaklimatet i Skottland är ganska tufft. Behöver du vakta din tunga lite mer för att inte fans eller media skall göra en story av det?
Ja självklart hörde jag det, men det är inget jag tänker på. Jag försöker bara fokusera på klubben jag är i just nu. Jag vet faktiskt inte vart det ryktet kommer ifrån, nån måste bara ha hittat på det. men som sagt det är inget jag tänker på. Själv har jag aldrig sagt eller skrivit något om det.

Skotska ligan får rätt mycket stryk av svenskar. Hur upplever du den? Är den bättre än allsvenskan?
Skotska ligan är bättre tycker jag. Jag tror det är lite bättre standard i den än allsvenskan, alltså medel och bottenklubbarna mot varandra men i allsvenskan är det nog mer spännande för fansen för man vet aldrig riktigt vem som kan ta hem sm guldet, här är det ju antingen Celtic och Rangers och alla matcher måste vinnas.

Celtics a-lag har verkligen vänt på steken. 15 poäng bakom Rangers i höstas har nu blivit 4 poäng framför. Du kommer ganska nära a-laget, varför har det gått så bra nu?
Jag vet faktiskt inte, Det kom i en dålig period ett tag men de kämpade på och jobbade hårt på träningarna och tog sig igenom det. Neil Lennon är en väldigt motiverande man och bra tränare som fixade till laget. Jag tror deras självförtroende var på botten då men nu är den på toppen efter den här vändningen. Det är ju otroligt att de lyckades det men som sagt det är en lång bit kvar av säsongen.

En högst hypotetisk fråga. När får vi se dig kliva in på ett fullsatt Celtic Park och göra din a-lags debut?
Snart hoppas jag

Intresset för skotsk fotboll i Sverige är dåligt. Kände du till att vi har en Svensk Celtic sida och en svenskafans sida innan den här intervjun? Efter den här intervjun, kommer du följa vår sida något? (det vore en stor ära)
Nej jag vet att det var stort förut när henke spelade och det blev lite hetare när Ljungberg kom ett tag men nu tror jag Intresset för skotsk fotboll i Sverige är dåligt. Nej jag visste faktiskt inte att det fanns en fansida men jag kommer följa sidan efteråt såklart.

Jag vill önska dig lycka till med din fotbollskarriär och jag skall hålla utkik för dig i ungdomslaget och räkna ner tills du får göra din första debut i klubben.
Tack

Sebastian Skogsén2012-01-26 11:43:00
Author

Fler artiklar om Celtic