Irländsk Rebellmusik Del 2

Irländsk Rebellmusik Del 2

I slutet av 60-talet blossade konflikten på Nordirland upp och våldet eskalerade under 70-talet. Flera paramilitäriska grupper bildades med katoliker/republikaner på ena sidan vars mål var ett enat Irland. På andra sidan fanns protestanterna/lojalisterna som var trogna kronan, de ville att Nordirland skulle fortsätta att tillhöra Storbritannien.

Den här artikeln publicerades först i eFOLKET av Mikael Ström

Det var en blodig och händelserik tid som gav upphov till ett stort antal nya låtar där flera av dåden skildras. Många av de som dog för den irländska kampen har fått texter tillägnade sig. Under den här tiden fanns det ett par väldigt framstående band vars låtar ofta spelas av dagens aktiva rebellband.

Ett av dessa band var The Barleycorn som bildades i Belfast 1971. De var inte ett renodlat rebellband men kommer alltid att förknippas med de republikanska låtar som bandmedlemmen Paddy McGuigan skrev. I bandets katalog finns klassiker som The Boys Of The Old Brigade, Irish Soldier Laddie, Bring Them Home och The Men Behind The Wire.



Den sistnämnda var bandets första singel och handlar om Operation Demetrius – en internering som genomfördes av brittisk militär. Texten beskriver hur brittiska förband genomför räder och fängslar republikaner utan rättegång för att de misstänks tillhöra paramilitäriska grupper. The men behind the wire är de personer som fängslades.

Through the little streets of Belfast, in the dark of early morn
British soldiers came marauding, wrecking little homes with scorn

Heedless of the crying children, cragging fathers from their beds
Beating sons while helpless mothers, watched the blood poor from their heads

Armoured cars and tanks and guns, came to take away our sons
But every man must stand behind, The men behind the wire


Låten låg på den Irländska topplistan i några veckor. De royaltypengar som bandet drog in skänktes till de familjer som drabbades av interneringen.

Ett annat band med stor betydelse för den irländska rebellmusiken är The Irish Brigade. De bildades 1981. Deras första album Roll of honour är i mångt och mycket tillägnad de 10 män som dog under hungerstrejken i fängelset Long Kesh 1981. Bandets frontman Gerry O’Glacain har skrivit ett stort antal låtar som idag spelar en stor roll inom den irländska rebellmusiken.



I O’Glacains katalog finns bland annat The Roll Of Honour, Our Day Will Come och Auf  Wiedersehen to Crossmaglen. Men en av de allra största låtarna han skrev är The Sam Song. Det finns inte ett rebellband idag som inte spelar den. Musiken är tagen från Ghostriders in the sky och texten handlar bland annat om SAM (Surface-to-air missile), en sorts luftvärnsrobot som skulle användas mot brittiska helikoptrar.

I started out with petrol bombs and throwing bricks and stones
There were a hundred more lads like me I never was alone
Soon I learned that bricks and stones won’t drive the brits away
It wasn’t very long before I joined the IRA

Tiocfaidh ár lá, sing up the ’RA
SAM missiles in the sky

All through the days of hunger strike I watched my comrades die
And in the streets of Belfast you could hear the women cry
I can’t forget the massacre that Friday at Loughgall
I salute my fallen comrades as I watch the choppers fall


Under den här perioden bildades många band i Belfast, bland dessa bör man nämna The Wolfhound och The Men Of No Property. Konflikten letade sig även utanför den irländska musiken. John Lennon, Paul McCartney och U2 har alla skrivit låtar om Den Blodiga Söndagen 1972. Lennons låt Bloody Sunday är i rebellsammanhang en mycket viktig låt.

You anglo pigs and scotties sent to colonize the north
You wave your bloody Union Jacks and you know what it’s worth!
How dare you hold on to ransom a people proud and free
Keep ireland for the irish put the english back to sea!




I slutet av 70-talet slog punken igenom och många brittiska band har skildrat konflikten. Stiff Little Fingers är ett av de största, de kom dessutom från Belfast. Deras tanke var redan från början att de skulle skriva låtar om hur det var att växa upp där under den tiden. Inom punken skrevs även många antikrigslåtar som relaterade till konflikten. Angelic Upstarts skrev Last Night Another Soldier 1980 och Sham 69 släppte låten Ulster 1977

You know it’s gonna last a few more years.
So when you throw them bricks
Don’t you cry no tears, and when you see those tanks go past
You hide your bomb and you run from the blast
Ulster, There ain’t no winners


Under 70-talet placerade sig flera irländska ballader på topplistorna. Phil Coulter skrev The Town I Loved So Well. Den spelades in av Paddy Reilly och låg totalt på topplistan i 18 veckor. Låten handlar om den Nordirländska staden Derry och hur det var att växa upp där och hur staden sedan kom att plågas svårt av konflikten.

En annan ballad som är riktigt förknippad med Irland är The Fields Of Athenry. Låten skrevs av Pete St. John och precis som The Town I Loved So well spelades den in av Paddy Reilly. Hans version låg på topplistan i 72 veckor. Texten handlar om en man som stjäl mat till sin familj under den stora svälten (1845-1850). Mannen blir dömd och skickas till en Australiensisk straffkoloni i Botany Bay.



Fields Of Athenry har uppmärksammats i många idrottssammanhang. Det var först under fotbolls-VM 1990 som de irländska supportrarna började sjunga den. Men många minns den framför allt från fotbolls-EM 2012. Trots att det gick dåligt för Irland fortsatte supportrarna att sjunga och sjunga. Den stämningen de skapade var otroligt mäktig. Media runt om i världen hyllade supportrarna efteråt.

Låten har även ett starkt band till Celtic. Klubben bildades 1888 av irländska immigranter som kom till Glasgow under svältperioden på 1840-talet. Under lagets matcher kan man alltid höra supportrarna sjunga låten.

Low lie, The Fields Of Athenry
Where once we watched the small free birds fly
Our love was on the wing
We had dreams and songs to sing, 
Its so lonely round the Fields of Athenry


Nästa del kommer att handla om Glasgow som har blivit en metropol för den irländska rebellmusiken. Där har dessutom The Rebel Collective bildats som är ett samarbete mellan de aktiva artisterna.

I Spotifylänken här under finns de band och låtar som nämnts i artikeln.

 

Mikael Ström2019-01-30 14:52:00
Author

Fler artiklar om Celtic