Klassiska lag: Lech Poznan
Lutnia Debiec, 1920-talet

Klassiska lag: Lech Poznan

Lech Poznan som i folkmun kallas för Lokomotivet eller järnvägsarbetaren är en klubb, som från en enkel och ödmjuk början, idag är en av de största klubbarna i Polen. Både sett till publikintresse och meriter.

Ödmjuk början

Den 19 mars 1922 beslutade sig några ungdomar som var medlemmar i den dåtida nationella ungdomsrörelsen ”Katolska ungdomars förbund” att skapa en renodlad fotbollsklubb. Beslutet tog då ungdomarna ansåg att den katolska ungdomsrörelsen inte prioriterade sport bland sina medlemmar tillräckligt. Ungdomarna som ville bilda den nya klubben bodde i staden Debiec precis utanför 1920-talets Poznan, som var mindre vid denna tid. Valet på klubbnamn föll på Lutnia Debiec (Översatt till svenska: Lutan (som i instrumentet) Debiec). Redan under det första året bytte dock klubben namn till Liga Debiec och inkorporerade färgerna blått och vitt med klubben.
 
Det tog klubben tre år, tills 1925, innan de kunde avancera från polens lägsta division, klass-c till klass-b. Samtidigt inlivades staden Debiec med den större grannstaden Poznan och Debiec blev till en stadsdel. I och med detta bytte klubben namn till Liga Poznan. Klubben lyckades inte under de närmaste säsongerna att avancera högre i ligasystemet och stagnerade i sin utveckling. Fem år efter sitt avancemang, 1930, ingick Liga Poznan ett beskyddaravtal med den statliga polska järnvägen. Detta avtal skulle stå sig i 64 år.
 
Året därpå, 1931, tog sig Liga Poznan, nu stött av det statliga järnvägsbolaget till klass-a, den bästa klassen i landskapet och den sista inför deltagande i Ekstraklasa. Liga Poznan lyckas dock inte att ta sig hela vägen upp innan andra världskriget bryter ut åtta år senare 1939.

Krig och kommunism
 
Under kriget införlivades Poznan tillsammans med det kringliggande landskapet kallat ”Storpolen” i det Tyska tredje riket. Tillskillnad från övriga delar av Polen som föll under Generalguvernementets styre. Det betydde att i princip hela den polska befolkningen fördrevs från Poznan som inför kriget hade en bladad tysk och polsk befolkning. Liga Poznan upphörde därmed att existera och ingen lokal undre fotbollsliga hölls i Poznan tillskillnad från övriga städer i Polen där polacker spelade fotboll trots att det var belagt med dödstraff av ockupanterna.
 
Efter andra världskriget, när Polen var ett land i ruiner, då både den polska och tyska befolkningen fördrivits samt polacker som bodde i det gamla öst-Polen tvångsförflyttades till staden av Sovjetiska myndigheter försökte man att återaktivera sporten i landet. I Poznan som var en ödelagd stad med en ny befolkning likt många andra städer i Polen insåg myndigheterna snabbt att fotboll var ett bra sätt att få folk att fördriva tiden. Liga Poznan blev den första klubben i Poznan att återaktiveras efter andra världskriget. Fast i sann kommunistisk anda bytte man återigen namn på klubben, denna gång till KS ZZK Poznan, vilket var förkortning för ”Järnvägsarbetarnas sportklubb Poznan” på svenska. Den statliga järnvägen förblev återigen Poznans beskyddare.
 
KS ZZK Poznan fick även delta i första säsongen av Ekstraklasa efter kriget då laget blev uppflyttat efter att klubben protesterat några sportsliga resultat. På grund av järnvägens stora betydelse i efterkrigstidens Polen gick protesten igenom och Poznan blev uppflyttade inför omstarten. I tio år tills 1957, håller sig KS ZZK Poznan i Ekstraklasa. Samma år, 1957 byter klubben återigen namn, denna gång till Lech Poznan (Lech efter den polska nationens grundare enligt polska nationalromantiska berättelser). Samma år degraderas Lech från Ekstraklasa för första gången. Den efterföljande tiden blir Lech ett ostadigt bottenlag i Ekstraklasa som bäst. Från att avancera till Ekstraklasa 1960 till att hamna i division III några år senare.
 
1976 blev året då Lech Poznan under ledning av nye tränaren Jerzy Kopa inledde sin uppbyggnad till att bli en polsk storklubb. Lech låg sist i tabellen och tränare Kopa tog ut spelarna på ett träningsläger under vintern till Blazewejku. Efter detta klarade sig spelarna kvar i Ekstraklasa och året därpå slutade Lech trea i tabellen och kvalificerade sig till Europaspel efter sitt bästa resultat någonsin. Träningslägret kom att kallas ”miraklet i Blazewejku”. 1978 blev första gången Lech Poznan spelade en europamatch. Motståndet stod MSV Duisburg för och Lech krossades med totalt 10 – 2 efter två matcher. Men grunden var lagd för en framgångrik framtid.

Klubbens storhetsera
 
80-talet blev en första storhetsperiod för Lech Poznan. Laget nådde final i Polska Cupen och vann den 1982, 1984. Man vann även ligan två år i rad första gången 1983 och året därpå, 1984. Poznan blev en stark klubb i Ekstraklasa men trots det vann man bara ytterligare en cuptitel 1988 innan 80-talet tog slut.
 
1990 blev Lech återigen korade Polska mästare och en ny period av framgång inleddes för klubben. Man erövrade ligatiteln återigen 1992 och 1993. Under resten av 90-talet blev Lech dock omsprunget av klubbar som Legia Warszawa, Wisla Kraków och Widzew Lódz. Lech förblev ett stabilt Ekstraklasalag men hade inte resurserna och spelarna att utmana toppen på allvar. Det dröjde ända tills 2004 innan Lech Poznan återigen lyfte en trofé. Det var den Polska Cupen som erövrades vid det tillfället. För att stärka sin position i det kringliggande landskapet och inte tävla om sponsorer fusionerades Lech Poznan ihop med den närliggande småstadsklubben Amica Wronki. Amica som också låg och klarade sig förvånansvärt bra i Ekstraklasa ägdes av storföretaget Amica som ville sponsra en klubb med större supporterbas. Valet föll på Lech Poznan då Wronki ligger i närheten av staden. 2006 skedde fusionen och klubben bytte namn till KKS Lech Poznan. Lechs sponsorstöd ökade i och med Amicas stöd klubbens slagkraft. Klubben vann återigen Polska Cupen 2009. Detta följdes av en ligavinst som bärgades 2010.
 
Lech nådde även sina första riktigt stora internationella framgångar i och med sitt deltagande i UEFA Cupen 2008-2009 då laget avancerade från en grupp bestående av klubbar som CSKA Moskva, Feyenoord och Deportivo La Coruña. I utslagsrundan tog det slut mot Udinese men Lechs spelare, fans och klubb växte av erfarenheten. Klubben kunde med hjälp av detta etablera sig som en av de absoluta toppklubbarna i landet efter detta. Bedriften återupprepades i Europa League 2010-2011 när Lech tog sig vidare från en grupp med Machester City och Juventus bl.a. Därmed är Lech Poznan idag en av de klubbar i Ekstraklasa med mest erfarenhet i europasammanhang. Klubben ses även nu för tiden som en konstant utmanare till ligatiteln i Ekstraklasa.


Klubbprofil

Namn: Kolejowy Klub Sportowy Lech Poznan, S.A
.
Smeknamn: Kolejorz (Järnvägsarbetaren)
Grundad: 1922
Stadion: Stadion Miejski, kapacitet 43 269
Polska Mästare: 1983, 1984, 1990, 1992, 1993, 2010
Cupmästare: 1982, 1984, 1988, 2004, 2009
Supercupmästare: 1990, 1992, 2004, 2009

Oskar A.2012-07-30 01:41:12
Author

Fler artiklar om Polen