Klassiska lag: Pogon Lwów
Pogon Lwów's lag år 1936

Klassiska lag: Pogon Lwów

Historien om Pogon Lwów är starkt förknippad med fotbollens första tafflande steg i det unga Polen. Klubben som grundades av ungdomar blev en drivande kraft i den tidiga polska fotbollen och dess spelares och anhängares spår syns även i dagens ligasystem. Pogon Lwów är direkt ”pappa” till flera klubbar i Polen. Detta är historien om den gamla mästarklubben från Lwów.

De första stegen

Pogon Lwów
grundades våren 1904 i den dåvarande Österrikiskungerska staden Lwów (dagens Lviv i Ukraina). Klubben grundades av studenter från Lwóws fjärde gymnasieskola och hette till en början ”Klub Gimnastyczno-Sportowy IV-go Gimnazjum”, eller på svenska: ”Fjärde gymnasiets gymnastik och sportklubb”. Vid denna tidsålder var Lwów ett av Österrike-Ungerns främsta utbildningssäte med universitet och gymnasieskolor. Det var när studenterna i Lwów korresponderade med studerande i andra delar av det väldiga landet som de fick upp intresset för sporten fotboll och importerade sporten till regionen. På grund av landets delade historia hade inte fotbollslag kunnat bildas i det som varit Polen-Litauen.

Efter att ha turnerat Polen och mött lag samt introducerat fotboll i bl a Kraków och Warszawa beslutade man om sammanslagning med klubben Lechita Lwów år 1907.  Det nya namnet blev ”Lwowski Klub Sportowy Pogon Lwów” eller kort och gott ”Pogon Lwów”. Pogon är det polska namnet på den ryttare i full gallopp vilken pryder Litauens statsvapen. Pogon fick även pryda det nya klubbmärket tillsammans med rött och blått från gymnasielagets klubbfärg och vitt och rött från Lechitas dräkter. Tillsammans bildade de en sköld med en galopperande ryttare ovanpå en bakgrund med röd-blåa lodräta linjer samt ett vertikalt vitt fält ovanför med texten: LKS ”Pogon” Lwów. Därefter bestämdes klubbens regler och stadgar enligt engelsk modell.  Pogon Lwów blev en av de första riktiga klubbarna i det delade Polen, endast två stycken hann före. Även dessa ifrån Lwów, Czarni och Lechia.

De tidiga åren

Pogon blev tillslut accepterade till det Österriskisktungerska fotbollsförbundet och deltog i de lokala statsmästerskapen och mötte lag från Budapest och Wien bl.a. Kort därpå började första världskriget och mästerskapen avbröts. Pogon kunde endast spela vänskapsmatcher tillsvidare. Det blev få matcher under dessa år av förklariga skäl och de flesta spelades mot armélag från den Österrikiska armén. Efter första världskriget blev situationen knappast bättre. Polen var nyfött men låg i konflikt med samtliga grannländer, Tyskland, Tjeckien, Litauen, Ryssland men framför allt mot Ukraina. Ukrainarna hade utropat självständighet och införlivat staden Lwów i sin republik, något som försatte den stora polska befolkningen i staden och spelarna i Pogon Lwów i chock. Den unga polska nationen vägrade att förlora den historiskt viktiga staden och konflikten i området fortsatte. Först år 1919 tog konflikten slut och Lwów hamnade i polska händer. Detta gav spelarna i Pogon Lwów möjlighet att resa till resten av Polen och matcher spelades i Warszawa, Poznan, Lódz, Gdansk och Kraków vilket sporrade lokalinvånarna till att bilda egna lokala lag. Detta ledde till att många nya polska lag skapades under 1920-talet.

Polska mästare och motgångar

Trots att Polens framtid var extremt osäker på denna tid med landet i konflikt med det mäktiga Sovjetunionen bildades det polska fotbollsförbundet kallat ”Polski Zwiazek Pilki Noznej” och förkortat PZPN. Detta kunde göras till stor del tack vare Pogon Lwów’s tidigare erfarenhet av organisation och deltagande i det Österrikiskt-Ungerska fotbollsförbundet som man hade tillhört tidigare. Tack vare hjälpen kunde även ligaspelet komma igång fort dock i annan form och mycket var Pogon Lwów’s förtjänst. Laget korades polska mästare inte mindre än fyra gånger under 1920-talet och blev en maktfaktor inom polsk fotboll. Tyvärr drabbades klubben av dålig ekonomi under senare delen av årtiondet och efter införandet av ett renodlat ligaspel 1927 gick det sämre för det gamla storlaget. Man hamnade så långt ner som på nionde plats av 13 lag.

Slutet

Under 1930-talet tog sig laget i kragen och började prestera på fotbollsplanen igen. Man hamnade på andra plats vi tre tillfällen och var alltså snubblande nära till att ta flera mästartitlar. Tyvärr fanns det knappt något cupspel i Polen vid denna tid så dessa titlar kunde ej vinnas av det erkänt cupskickliga Lwów.

Nådens år 1939 kastades Europa in i ett nytt världskrig. Pogon Lwów’s sista match det året spelades den 20 augusti mot Polonia Warszawa och slutade med förlust 2-1. Elva dagar senare invaderades Polen och fotbollen i Polen lades på is. När ligan avbröts låg Pogon Lwów på tredje plats i tabellen.

När kriget äntligen var slut 1945 såg spelare och supportrar till Pogon Lwów fram emot en ny säsong efter många år utan spel. Det blev tyvärr aldrig så för stormakterna hade beslutat sig för att ändra Polens gränser. Hela landet flyttades västerut och tog mark av Tyskland. Polska städer som Vilnius, Brest och inte minst den kulturellt och historiskt polska staden Lwów hamnade i Sovjetunionen. Därefter följde relokation av befolkningen. Tyskar i det som förr var östra Tyskland och nu blivit västra Polen fördrevs från sina hem medan den polska befolkningen i det som var det gamla östra Polen skickades till det folktomma västra Polen. Städer som Wroclaw, Szczecin, Chorzów m fl befolkades av folk från öst.

Nya tider - nya lag

Spelarna och supportrarna till det gamla Pogon Lwów som nu var nedlagt behöll sin framåtanda, man grundade nya fotbollsklubbar i de nya städerna. Spelarna återupplivade den nedlagda klubben Polonia Bytom som hade tvingats läggas ner av tyskarna under de polska upproren i regionen på 20-talet. Supportrar grundade lagen Pogon Szczecin, Lwowianka som efter ett tag tvingades byta namn till Odra Opole och Piast Gliwice. Alla dessa nya klubbar hade liknande utformning på klubbemblemet och samma färger som Pogon Lwów. Dessutom hade Pogons turnéer i Polen dessutom sporrat många lokalinvånare att bilda klubbar efter deras mönster med stadgar och regler.

I april 2009 återföddes Pogon Lwów av studenter från den polska minoriteten i Lviv som staden heter idag. Än så länge är laget ett amatörlag men deltar i flera cuper i Polen. Föreningen har blivit lovad hjälp från flera polska föreningar, sponsorer och ministrar och kan mycket väl utvecklas återigen. Möjligheten finns att antingen låta Pogon Lwów delta i den ukrainska ligan eller det polska då det inte är lång till den polska gränsen om både UEFA, PZPN och det ukrainska FF godkänner detta. Som fallet Derry City på Irland. Det återstår att se om dagens polska ungdomar i Lviv kan återupprätta klubbens ärofyllda förflutna. Det stundande Euro 2012 samarbetet samt intresset ger gott hopp om att Pogon Lwów ska kunna återupprättas fullt ut någon dag.

 

Statistik:

Polska mästare: 1922, 1923, 1925, 1926

Vicemästare (2 plats): 1932, 1933, 1935

Matchrad: Spelade: 955 Vunna: 557 Oavgjorda: 135 Förluster: 263

Oskar A.2011-07-03 20:16:34

Fler artiklar om Polen