Klassiska lag: Polonia Warszawa
Polonia Warszawa 1912 (Samma år de bytte till helsvarta tröjor. På bilden är tröjorna svart-vit-randiga.)

Klassiska lag: Polonia Warszawa

Detta är berättelsen om en av de äldsta polska klubbarna. Hur klubben från huvudstaden gick från att vara från en av de stora och ledande i polsk fotboll, till att bli motarbetad, förödmjukad och dess klättring tillbaka.

Ordet ”Polonia” är det latinska namnet på Polen. Det har använts och används än idag för att beskriva den polska nationen spridd över hela världen (dvs. folk med polsk ursprung vilket land de än bor i. Polacker i USA, England och här i Sverige te.x.).

Den tidiga början

Klubben Polonia Warszawa bildades hösten år 1911 som en sammanslagning av två skollag i Warszawa. Den 17-årige gymnasiestudenten och frihetskämpen Waclaw Denhof-Czarnotski var den ledande kraften bakom klubbens bildande och föreslog även klubbens namn. Som medlem i den polska frihetsrörelsen ”Promien” (sv. Strålen) under sin gymnasietid så ville Waclaw ha ett patriotiskt namn. Polen var vid denna tid ännu inte en självständig nation efter den sista delningen av det Polsk-Litauiska Samväldet vilken hade skett år 1795 var Warszawa under ryskt styre 1911. Att då kalla en klubb för ”Polonia” var en mycket modigt och potentiellt farligt val.

Tack vare att den ryska auktoriteten i Polen lättade under perioden innan första världskriget kunde Polonia klara sig kvar utan att dess ledare och spelare fick besök av den hemliga polisen. Dessutom var laget till en början endast lite mer än ett regelrätt skollag.

En maktfaktor

Första matchen någonsin spelades mot Korona från Warszawa den 19 november 1911 och slutade med förlust 3 – 4. Polonias första match någonsin mot ett då nybildat Legia Warszawa spelades år 1917 och slutade oavgjort 1 – 1. De kommande åren skulle en stor rivalitet byggas mellan båda klubbarnas fans. Polonia var vid detta tillfället ett av Polens storlag, man slutade den första ligasäsongen någonsin på andra plats, efter Pogon Lwów, samma mönster upprepades 1926 tre år senare. Polonia var vid denna punkt Warszawas populäraste klubb. Legia hade en betydande supporterskara men majoriteten av Warszawaborna höll ändå på Polonia.

Klubben kallades för de ”Svarta tröjorna” efter just de svarta tröjor laget bar. Förklaringen låg i att när laget bildades så symboliserade det svarta den sorg man kände över att Polen var ett ockuperat land. Det manifesterades i helsvarta tröjor, samt vita byxor och röda strumpor för att representera den polska flaggan. En polsk flagga med ett sorgeband över blev den sammansatta kompositionen. (Likt den kejserliga tyska flaggan av en slump) Klubbemblemet pryddes även det med en sköld som bar den polska flaggan på snedden, så att den kunde legitimeras för ryska myndigheter 1911.

Polonia förblev en maktfaktor i polsk fotboll fram tills andra världskriget. Under själva kriget led staden Warszawa oerhört. Hela staden jämnades med marken på Hitlers order efter Warszawaupproret och hela befolkningen deporterades, staden skulle utplånas från kartan. Polonias hemarena låg i det som blev det judiska ghettot och blev således totalt förstörd under tyskarnas systematiska förstörelse, man fick helt enkelt spela på Legias hemarena som mirakulöst inte var totalt förstörd under de nästkommande åren.

Förtryck och degradering

1946, första året efter kriget i en spökstad vann så Polonia Warszawa sitt första mästerskap någonsin. En symbolisk vinst som gav de invånare som flyttat tillbaka hopp om en bättre framtid. Sju år därpå vann man även sitt första cupguld, 1956. Nu började dock den Sovjetiska politiken få verkan i Polen. I ett försök att få folk till och glömma det gamla Warszawa och regimen innan kriget så tvingades Polonia Warszawa till en rad drastiska byten. Man tvingades byta namn till Kolejarz (vilket på svenska blir ”Järnvägsarbetaren”) i och med att laget blev hoplänkat med den polska statliga järnvägen. Alla lag i Polen skulle ha en statlig institution som var praxis i alla kommunistiska diktaturer vid denna tid. Man fick även inte ha kvar sina svarta tröjor längre, dessutom så var järnvägen en ekonomiskt svag institution. Det lilla kapital man hade investerades istället i ett annat lag institutionen sponsrade, Lech Poznan. Klubben blev av med spelare och hade svårt med ekonomin, tillslut åkte man ur högsta serien.

Det dröjde 40 år innan Polonia Warszawa kom tillbaka till Ekstraklasa igen. Klubben hade då bytt tillbaka till sitt ursprungliga namn och dress men 40 år i lägre serier samt myndighetsförtryck hade raderat ut det stora stöd Polonia åtnjutit tidigare. Nu var det få i Warszawa som följde laget och lagets faciliteter och resurser minimala. Det slutade med att man inte riktigt lyckades etablera sig i Ekstraklasa till en början. Polonia kom upp 1992 men åkte ur säsongen efter.

Upp och ner

1996 kom man återigen upp i Ekstraklasa, denna gång ville man stanna. Man tog in en ny ordförande och köpte in spelare med externa finansiärer. Man lyckades hålla sig kvar och 1998 kom man återigen tvåa i ligan. Efter några år i hösta serien lyckades man med det otroliga år 2000. Man lyckades vinna ligan för andra gången. Så många år hade gått och så mycket hade gått emot Polonia men nu stod de där som mästare igen. Året därpå vann man även polska cupen för andra gången.

Polonia spelade åren efter cupguldet allt sämre och när klubbens ägare dog av en hjärtattack 2006, kom den hetlevrade Józef Wojchiechowski att ta över klubben. Han hade byggt sin förmögenhet inom byggbranschen och började nu pumpa in pengar i Polonia. Det blev dock för mycket för fort och klubben slutade ändå hjälplöst sist i Ekstraklasa och åkte alltså ut igen. Man lyckades inte ta sig upp på egen hand utan man tog klivet upp när klubben fusionerades ihop med Groclin Dyskobolia Grodzisk Wielkoplski som 2008 slutade trea i Ekstraklasa men ägaren hade tröttnat. Polonia tog över Groclins trupp och flyttade hela organisationen till Warszawa, genom denna väg fick man överta Groclins plats i Ekstraklasa.

Situationen idag

Inför säsongen 2010/2011, Polonias 100-årsfirande, satsade Wojchiechowski stort. Man spenderade och hämtade in gamle Barcaspelaren José Mari Bakero som tränare säsongen innan och Euzebiusz Smolarek samt fem andra spelare. Tyvärr för Polonias del så blev säsongen mindre lyckad och man slutade på sjunde plats då Bakero blev sparkad efter meningsskiljaktigheter med Wojchiechowski. Sedan dess har Polonia haft tre tränare och Smolarek lämnat för Saudisk-Arabiska ligan.

Polonia Warszawa är idag en klubb med stor potential inför framtiden. Man har pengar och kan börja utöka sin supporterbas i det idag av Legia dominerade Warszawa. Många Poloniafans ser med tillit på framtiden. Men det finns också orosmoment. Arenafrågan måste lösas om nya supportrar ska se Polonia som ett alternativ, dessutom är en fråga hur länge kommer Wojchiehowski spendera de summor han hittills spenderat när laget har underpresterat de senaste säsongerna? Framtiden får förtälja om Polonia Warszawa åter lyckas bli ett storlag inom polsk fotboll.

Klubbprofil

Namn: Klub Sportowy Polonia Warszawa
Smeknamn: Czarne Koszule (Svarta tröjorna)
Grundad: 1911
Stadion: Stadion Polonii, kapacitet 7 230
Polska Mästare: 1946, 2000
Cupmästare: 1956, 2001
Ligacupmästare: 2000
Supercupmästare: 2000

OSKAR A.2011-09-24 07:21:00
Author

Fler artiklar om Polen