Lagbanner
Arenasituationen
Ungerska Groupama Arena står som exempel när Kosovo planerar arenabygge

Arenasituationen

En hemmaarena framställs ofta som en tolfte spelare utav många fotbollskännare. Den symboliserar styrka och kraft på en plats där fansen romantiserar fram fotbollen som religion och hemmaborgen som dess tempel. Hemmaarenan ska kort och gott vara en plats där motståndarna ska slita och slåss för varenda poäng.

Vad gäller Kosovos landslag så pendlade man mellan Stadiumi i Qyteti i Prishtina samt Stadiumi Olimpik Adem Jashari i Mitrovica innan antagandet i FIFA & UEFA. I och med antagandet i fotbollens finrum visade det sig att dessa arenor inte håller tillräcklig nivå för att utöva fotboll på en nivå som krävs inom FIFA:s incitament. 

Den tillfälliga lösningen blev ett samarbete tillsammans med Albaniens fotbollsförbund där man beviljades spel på Loro Boriçi Stadium i Shkoder kvalet ut, utan några hyresavgifter. Trots detta broderliga samarbete mellan landslagen så är det ingen långsiktig lösning. Albanien har sedan tidigare rivit ner Qemal Stafa i Tirana i förmån för Arena Kombetare som skall stå klart 2018. Alltså betyder detta att den enda arena som kan användas i officiella syften är Loro Boriçi. Detta för med sig komplikationer då de båda landslagens matchdagar riskerar att kollidera i och med FIFA endast delar ut ett antal datum där landslagsfotboll får spelas.  

Detta har fört med sig en rad olika förslag på lösningar. Renoveringar utav arenor inom Kosovos gränser har varit ett av alternativen. Här har det främst rört sig om Stadiumi i Qytetit samt Stadiumi Olimpik Adem Jashari som renoverades både 2014 samt 2016. I dagsläget är Stadiumi i Qytetit under konstruktion medan Adem Jashari stadion ej underhölls tillräckligt efter renoveringarna att den fortfarande anses otillräckligt, trots två renoveringar. 

Utöver detta så är Stadiumi Rexhep Rexhepi i Drenas den som det har pratats mest om. Det är också den stadion som förbundskapten Bunjaki har valt att använda som träningsplan under kvalet. Underlaget på arenan är konstgräs, ett av få i Kosovo samt ett av de mer moderna stadion som finns tillgängliga. Arenan är hemmaborg för nuvarande mästarna KF Feronikeli och den väntas stå helt klar inom tre år. 

Den andra lösningen och det som har spekulerats mest om på sistone är att följa Albaniens exempel och bygga en ny nationalarena. I början av november besökte parlamentets talesman Kadri Veseli Ungern. Under detta besök hann Veseli bland annat med ett besök till de ungerska landslagets hemmaarena Groupama Arena. 

Meningen med besöket låg i grund med att Kosovo, med hjälp av Ungern, ska bygga en liknande arena i Kosovo. Anledningen till att man har Groupama Arena som exemplar beror på att Ungern har erbjudit ett lån på närmare 40-50 miljoner euro med minimal ränta om arbetet utförs av ungerska företag. Detta eftersom man under de senaste åren har byggt och renoverat flera arenor inom landet vilket har gjort att Ungern är rikt på företag inom byggbranschen. Då de flesta sportanläggningar i Ungern är renoverade försöker man hålla igång denna bransch genom att erbjuda andra länder lån med minimal ränta i utbyte mot att ungerska företag har hand om konstruktionen. 

Arbetet skall ha kommit såpass långt att MKRS (Kultur,Ungdoms samt Sportministriet i Kosovo) är övertygade om att bygget ska påbörjas redan våren 2017.  Arenan ska ta emot 25 000 åskådare och stå klart så tidigt som 2018. MKRS-minister Kujtim Shala har gått ut med uppgifter om att arenan kommer att kosta runt 50 miljoner euro, där 15 miljoner är direktinvesterade och resterande 35 miljoner skall delbetalas. Dessa 15 miljoner är dessutom budgeterade i regeringens budget för 2017. Uppgifterna är dessutom bekräftade utav finansminister Avdullah Hoti.

Huruvida bygget kommer färdigställas inom angiven tid tåls diskuteras. Utan att bli alltför politisk så går det inte att förbise den korruption som omringar landet. Fadil Vokrri har dessutom gått ut i media och kritiserat flera olika parter angående den oseriösa inställningen kring problemet.Vad som är klart att en fungerande arena är prio ett för att sporten skall fortsätta utvecklas. Man är det enda land i Europa som tvingas lämna sina gränser för att utöva officiella landskamper vilket får ses som skapligt oseriöst av ett land som satsar på att kvalificera sig till kommande europa mästerskap. 

Butrint Morina 2017-01-11 13:00:00
Author

Fler artiklar om Kosovo