Krönika: Historien upprepas igen – medlem i förbundet greps

Krönika: Historien upprepas igen – medlem i förbundet greps

Som om dramat kring Anel Ahmedhodzic inte vore nog, har bosnisk fotboll återigen drabbats av en smäll – en smäll som numera känns alltför bekant för supportrarna. Denna gång är det gripandet av Milorad Sofrenic, en framträdande medlem i det bosniska fotbollsförbundets (NSBiH) styrelse, som skapar rubriker.

Förra veckan lyckades förbundskaptenen Sergej Barbarez och hans Bosnien och Hercegovina, kämpa sig till en viktig poäng borta mot Ungern på Puskas Arena. Ett Ungern som inte bara skapat massvis av chanser under matchen, utan också etablerat sig som ett stabilt landslag med flera framträdanden i Europamästerskapen under det senaste decenniet. Trots att det bosniska landslaget fortfarande saknar den taktiska skärpan och spelarkvaliteten i vissa avseenden, har Barbarez på kort tid lyckats forma en grupp som kämpar för varje boll. Efter 0–0-matchen mot Ungern satt jag för första gången på länge och kände en genuin stolthet över landslaget – något som nästan fått mig att glömma de senaste skandalerna.

Samma vecka som det bosniska landslaget ställdes mot Nederländerna och Ungern, utspelade sig dramat kring Anel Ahmedhodzic. Det hela slutade med att han inte längre kommer att spela för landslaget under Barbarez ledning. Media i Bosnien och Hercegovina fokuserade förstås på denna konflikt, vilket var väntat. Däremot är det tråkigt att kämpainstasen och poängen laget tog i Budapest helt ignorerades. Återigen väljer man att fokusera på det negativa istället för att stötta ett kämpande landslag. Detta gäller både media och supportrar.

När landslagsledningen, med Emir Spahic i spetsen, till slut fattade beslutet att gå vidare utan Ahmedhodzic, trodde många att vi kunde blicka framåt och fokusera på kommande matcher. Men vad händer då? Bara några dagar senare kom nyheten att Milorad Sofrenic hade gripits. Enligt bosniska medier genomförde polisen en husrannsakan på socialtjänstens kontor i Bijeljina, där Sofrenic tidigare varit chef. Aktionen leddes av distriktsåklagaren i Bijeljina. För de flesta är kanske Sofrenic ett okänt namn, men han har haft stort ansvar i sin roll inom bosnisk fotboll. 

Sofrenic, född i Gornji Brodac, har en lång karriär inom sporten. Mellan 1975 och 1988 spelade han för Jedinstvo från Brodac, och därefter var han domare fram till 2005. Han blev senare domarobservatör i Premijer Liga BiH. År 2012 valdes han in i det bosniska fotbollsförbundets styrelse och mellan 2016 och 2021 var han dess förste vice ordförande. Vid generalförsamlingen 2021 blev han återigen vald som styrelsemedlem för mandatperioden 2021–2024.

Gripandet av Sofrenic väcker än en gång frågor om korruptionen inom bosnisk fotboll. Trots många års erfarenhet inom sporten står han nu inför allvarliga anklagelser. Detta påminner om skandalen 2011, då Bosnien och Hercegovina blev avstängt från internationellt deltagande på grund av att förbundet inte följde FIFA:s och UEFA:s regler för hur fotbollen ska styras. Vid den tiden avskedades flera personer från sina positioner, bland dem den tidigare generalsekreteraren Munib Ušanovic, som åtalades och dömdes för skattebrott och förskingring av förbundets medel. Tillsammans med Miodrag Kureš dömdes han till fem års fängelse.

Liknande händelser tog plats innan 2011 var när många bosniska spelarna som till exempel Emir Spahic, Zlatan Bajramovic och Sasa Papac meddelade att de skulle bojkotta alla landslagsmatcher tills fyra representanter från förbundet skulle avgå. Dessa var Milan Jelic, Iljo Dominkovic, Sulejman Colakovic och Ahmet Pašalic som alla var involverade i korruption och fusk. 

Historien upprepar sig igen, och det är sorgligt nog inte längre chockerande. Jag har tidigare poängterat på denna plattform hur viktigt det är med ett kompetent och opolitiskt förbund om Bosnien och Hercegovina ska kunna lyckas. Att Sofrenic nu har gripits, visar vilka personer som fortfarande sitter i förbundet. Den stora frågan är när dessa individer ska rensas ut för gott.

Det bosniska fotbollsförbundet präglas fortfarande av politiska och nationalistiska intressen. Detta har aldrig varit en hemlighet. För att rädda bosnisk fotboll krävs drastiska förändringar och jag önskar att jag hade svaret på när just de större förändringarna kommer att ske. Som en långvarig supporter av det bosniska landslaget i nästan alla sporter, längtar jag till matcherna på Bilino Polje i Zenica, där Barbarez för första gången ska leda laget på hemmaplan. “Drömmen” med Barbarez hade varit att han är den personen som börjar lägga grunden för en ny era i bosnisk fotboll – en era fri från korruption och skandaler. 

Benjamin Selmanovicbenjamin.selmanovic03@gmail.com2024-09-19 20:15:15
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina