Kvalet är igång
Kolasinac gjorde en jättematch mot Frankrike men BiH förlorade ändå.

Kvalet är igång

BiH inledde VM-kvalet med att ta en poäng på två matcher. Sett till spelet ger det dock ett visst hopp inför fortsättningen.

Med ny förbundskapten vid rodret och nyckelspelare i dålig form, visste ingen på förhand vad man skulle förvänta sig inför matcherna mot Finland och Frankrike i kvalet samt Costa Rica (träningslandskamp). Nedan sammanfattar undertecknad kort dessa matcher. 

Finland borta
Petev fortsätter på den inslagna vägen med en 4-5-1 formation och ganska väntad startelva, förutom att Civic petade Kolasinac och tog platsen till vänster samt att Hadzikadunic och Sanicanin bildade mittbackslås, ingen Ahmedhodzic alltså. Finland hade många spelare borta med anledning av corona, men är som vanligt ett starkt kollektiv. Längst fram har man Pukki som alltid leverar i landslaget och det gjorde han denna match också. Två mål från Pukki som lika gärna kunde gjorde två till om inte Sehic varit så bra. BiH å andra sidan mindes matchen förra gången där man åkte på förlust och var därför nöjda när Pjanic satte sin egna straffretur och comebackande Stevanovic kvitterade till 2-2 sent i matchen. En, godkänd, poäng i starten alltså. 

Costa Rica hemma
Några dagar senare var det dags för träningslandskamp i Zenica och för första gången mötte man Costa Rica, som 2018 lirade VM. Förbundskaptenen hann bara vara med en match innan han testades positivt för corona och var således inte med i denna match som leddes av Rahimic och Musa. Hela startelvan byttes ut och tempot i matchen var låg med få chanser. Att det slutade 0-0 kunde nog många tippa på förhand. Vi fick dock bekantskap med nya ansikten. Demirovic startade i anfallet och visade att han ville mycket. Springer konstant men får inga heta lägen att måla på. Anfallaren från Freiburg är någon att räkna med framåt och undertecknad ser honom och Dzeko som ett bra anfallspar. Andra som utmärkte sig var Ahmedhodzic, nye Vasilj i målet och Hadzhiahmetovic.

Frankrike hemma
Samlingen avslutades med kvalmatch mot Frankrike, som man senast ställdes mot för tio år sedan i en klassisk match i Paris. BiH tog ledningen med 1-0 via Dzeko och satte eld på 20,000 tillresta bortasupportrar. Länge var man EM-klara, då väljer domaren att tilldela hemmanationen en helt felaktig straff som Nasri gör 1-1 på. Frankrike till EM, BiH till playoff och vi vet alla hur det brukar sluta. Nog om det. Till denna match väljer Petev på distans att ändra i formationen och övergår till en mer defensiv formation: 5-4-1. Ingen på förhand trodde att BiH skulle ha någon chans till poäng, men ack så nära det var. Som vanligt presterar de bosniska spelarna mycket bättre mot mycket bättre motstånd och så var fallet denna kväll också. Man skapar chanser och vågar spela ut mot världsmästarna. Nyckelspelare som Kolasinac, Pjanic, Krunic och Dzeko levererar, framförallt den sistnämnde som vinner matchen-i-matchen mot både Varane och Kimpembe.

Första halvlek slutar mållöst efter att Mbappes tidiga mål blivit felaktigt bortdömt (vem vill ha VAR liksom) och Lloris räddat Ahmedhodzics nick mirakulöst. Även Todorovic tvingar Lloris till en bra räddning. Innan timmen var spelad skulle dock Frankrike ta ledningen, Griezmann nickar in ledningsmålet efter att BiH bjudit på en hörna och någon minut efter kom målet. Frankrike håller i spelet i den andra halvleken men skapar inga heta chanser, mycket tack vare den nykomponerade backlinjen med Hadzikadunic-Ahmedhodzic-Sanicanin. BiH kommer igång med kvarten kvar och skapar några heta chanser. Pjanic får ett kanonläge på frispark men träffar endast muren. Krunic kombinerar fint med Dzeko och BiH skulle haft en solklar straff men Orsato väljer att fria (varför finns inte VAR i kvalet?) när Rabiot drar omkull Milan-mittfältaren. Orsato väljer att bidra ännu en gång genom att blåsa av matchen med minst 20 sekunder kvar av tilläggstiden (nytt världsrekord?) och matchen slutar 0-1. En riktigt bra insats av det bosniska laget, många höjer sig och Kolasinac gör nog en av sina allra bästa matcher i landslagsdressen. Ville väl visa att Civic inte kan gå före honom.

Efteråt är besvikelsen stor men flera spelare hyllar Petev och menar på att han förberett laget väl. Hur det blir i höst när kvalet fortsätter får vi se, men ett fall framåt får man nog säga att det endå var. Kampen om andraplatsen är öppen eftersom Ukraina tappat värdefulla poäng hemma mot Finland och Kazakstan (1-1). Frankrike leder gruppen på sju poäng efter tre matcher, Ukraina på tre (tre matcher), Finland på två och BiH, med två matcher spelade, en poäng liksom Kazakstan. Nästa match är returen mot Frankrike den 1 september - återstår att se om det blir lika många på läktaren då som senast.

Aldin Mešic2021-04-01 19:41:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina