Lagbanner
”Konstigare saker har hänt” – fokus på Lille inför CL-slutspelet

”Konstigare saker har hänt” – fokus på Lille inför CL-slutspelet

John Cederblad delar med sig av sina tankar och åsikter om hur Lille står sig inför klubbens kommande åttondelsfinal i Champions League.

Förutom titeljagande Paris Saint-Germain finns det ytterligare en fransk representant kvar i Champions League. De regerande inhemska ligamästarna Lille lyckades nämligen något överraskande vinna sin grupp och förbereder sig nu inför den första åttondelsfinalen.

Där väntar dock inga mindre än Chelsea och det är många som på förhand dömer ut fransmännens chanser att avancera till nästa runda. Lille har dock visat att man har vad som krävs för att ställa till med bekymmer för sina motståndare och det ska bli oerhört spännande att se om de rår på Thomas Tuchels manskap.

Undertecknad har pratat med John Cederblad, som har full koll på den franska fotbollen, för att få lite mer insyn i årets upplaga av Lille och hur stora deras chanser egentligen är till att mäkta med en skräll.

Över två månader har passerat sedan det senast begav sig i Champions League. Hur har Lilles form sett ut sedan dess?
- LOSC började en ny cykel förra året, i samband med ligaguldet. Först kom en ny ägarstruktur och sedan ny tränare i somras. För mig är inte överraskningen att det haltar i ligaspelet, utan att man vann sin Champions League-grupp. Sedan årsskiftet har nye tränaren Gourvennec först sett ut att få ordning på truppen för att på sistone blandat och gett i Ligue 1, precis som under säsongsinledningen. Helgen innebar en icke-match mot bottenlaget Metz som slutade mållös.

- Vi som såg klubben i gruppspelet kommer att sakna Reinildo (Atlético) och den viktigaste offensiva kraften, Jonathan Ikoné (Fiorentina), som flyttade i januari. Den mest uppmärksammade värvningen är Hatem Ben Arfa. I sina bästa stunder är veteranen fortfarande en riktig trollgubbe. I kväll lär han få nöja sig med en roll som joker – och ett kort inhopp i bästa fall.

Nu väntar åttondelsfinal mot Chelsea, hur ser du på Lilles motståndare?
- London-laget måste räknas som en av favoriterna till att ta hem årets turnering. Kanske saknar man de toppar som finns hos de största konkurrenterna. Samtidigt är det svårt att hitta riktiga svagheter i Chelseas lagmaskin. Tuchel har även bra koll på Lille efter sin tid i PSG.

Vad talar för respektive emot Lille inför dubbelmötet?
- När allt stämmer är LOSC en obehaglig uppgift för vilket lag som helst. Man vinner inte en Champions League-grupp annars. Den här gången har även tränare Gourvennec en i princip helt frisk trupp att tillgå. Men inte mycket talar väl för Lille nu när det är just ett dubbelmöte. Just därför att Chelsea har stabiliteten fransmännen saknar.

Hur goda anser du Lilles chanser är till avancemang?
- Topprestationerna har kommit för sällan de senaste månaderna. En hundraprocentig insats och stolpe in på Stamford Bridge i kväll lär krävas. 75/25 i Chelseas favör?

Vilka spelare kommer vara de viktigaste för Lille?
- Gör försvaret sitt jobb hänger mycket på de två Jonathan i offensiven. Bamba har blivit ännu viktigare efter Ikonés flytt. Anfallaren David har, precis som laget, en fin högstanivå. Är han på humör är kanadensaren alltid någon att hålla ögonen på.

- Med svenska ögon är det extra roligt att Gabriel Gudmundsson i princip blivit ordinarie i startelvan i och med Reinildos flytt. Svensken har ändå en del kvar att lära i försvarsarbetet. Det kan leda till att han bänkas till förmån för Tiago Djalo i kväll. Gudmundssons styrka är hans mångsidighet. Därför finns det en chans till. Renato Sanches kommer att testas sent. Om portugisen inte anses redo för 90 minuter kan vi i stället få se Gabriel som vänsterytter mot Chelsea.

Hur långt tror du Lille har potential att ta sig i turneringen?
- Alla gissningar borde leda till att det tar slut här. Men med en fin omställning från David och en nick på hörna från Botman kanske det går att skapa sig ett bra utgångsläge inför returen? Konstigare saker har hänt.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-02-22 10:15:00
Author

Fler artiklar om Frankrike