Lagbanner
”Allt annat kommer ses som en besvikelse” – fokus på Messis första tid i PSG

”Allt annat kommer ses som en besvikelse” – fokus på Messis första tid i PSG

PSG-redaktionens Rikard Caceras delar med sig av sina tankar och åsikter om hur Lionel Messis första tid i den franska huvudstadsklubben har varit.

Efter över tjugo år i klubbens tjänst stod det i somras klart att Lionel Messi och Barcelona skulle gå skilda vägar åt. Inte ett öga var torrt när den argentinske superstjärnan tog farväl av sin gamla hemmaarena Camp Nou och alla fans.

Spekulationerna var många om var han framöver skulle spela sin fotboll och till slut föll valet på Frankrike och närmare bestämt huvudstadsklubbens Paris Saint-Germain.
Någon större succé har det dock hittills inte varit att tala om då Messi så här långt noterats för ett mål och fem framspelningar i ligaspelet. Därtill har han dragits med krämpor och sjukdomar som med jämna mellanrum hållit honom borta från spel och det är redan flertalet fans som börjat visa sitt missnöje.

Undertecknad har pratat med Rikard Caceras på PSG-redaktionen för att höra om hur han ser på Messis första tid i klubben och vad han framöver förväntar sig av stjärnan.

Hur ser du på Messis första tid i klubben?
- Han får ett starkt godkänt men tyvärr inte mer. Hittills har han spelat lika bra som resterande laget och kanske till och med varit en av dem bättre. Däremot har han inte varit lika dominerande som de senaste åren i Barcelona och därmed inte presterat på den nivån vi är vana att se honom på.

Sett till förväntningarna du hade på honom när han skrev på, anser du att han har levt upp till dem?
- Nej, det skulle jag inte säga. Av den anledningen att förväntningarna minst sagt var högt ställda och dit har han inte riktigt nått. En stor anledning till det är att målen inte lossnat än. Det har varit färre än vad han levererat i Barcelona de senaste åren. Däremot visade han med målet mot Manchester City att magin fortfarande är där.

Vad är det som ligger bakom att succén uteblivit?
- Det tråkiga svaret är att när en spelare byter klubb är det alltid en omställning. Och när man gör det efter 20 år i en och samma klubb är det troligtvis även svårt för världens kanske bästa spelare genom tiderna, trots att förutsättningarna ändå varit där.

- Det går att argumentera för att laget dit han anlände för ett halvår sedan har en av de starkaste startelvorna i fotbollshistorien. Beslutet att byta kändes ändå förhållandevis kalkylerat av Messi trots snabbheten i händelserna som ledde till hans klubbyte. Det var aldrig någon tvekan från Messis sida att PSG var dit han skulle. Cynikern hade dock sagt att klubbytet kom förhastat, ofrivilligt och för kort in på säsongen. Lägg därtill att laget som helhet inte heller presterat på topp. 

Vad krävs för att han ska börja visa framfötterna?
- Än en gång har förutsättningarna varit där från första början. Han kommer in i ett mycket talangfullt lag där han även tycks trivas socialt. Di Maria och Neymar är två beprövade Messi-kompanjoner och Mbappé har även han slagit gnistor med Messi till och från. Om den tidigare nämnda teorin gällande en omställningsperiod stämmer är det just tid det som krävs för att han skulle börja visa framfötterna.

Vad förväntar du dig av honom under resterande del av säsongen?
- Jag likt resten av världen har stora förväntningar på honom inför andra halvan av säsongen. Med Champions League-slutspelet framför sig finns det gott om utrymme för Messi (och PSG) att avsluta säsongen på topp. Med ligan i princip avgjord är det så klart fullt fokus på att vinna Champions League. Därmed är nog förväntningarna så höga som de kan bli där allt annat än guld i Ligue 1 och Champions League kommer att ses som en besvikelse.

Det ryktas om att han vill återvända till Barcelona, tror du det finns någon substans i det?
- Jag tror definitivt det finns någon substans i det. Däremot är fotboll snabbt föränderligt, se bara under vilka omständigheter han lämnade Barcelona på från första början. Därmed tror jag att vi är en lång väg bort från att veta var han hamnar härnäst.

Slutligen, tycker du det var rätt att han prisades med den senate Ballon d’Or?
- Instinktivt känner jag att han förtjänade Ballon d’Or men Lewandowskis namn frambringar även å sin sida samma känsla. Att vinna Copa América i Brasilien mot Brasilien i finalen är svårt att toppa. Därtill gör han det som turneringens bästa spelare. Men som Messi själv sa, Lewandowski förtjänade det också.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-01-18 08:15:00
Author

Fler artiklar om Frankrike