Lagbanner
”Får nog bita i det sura äpplet” – så är läget i Bordeaux

”Får nog bita i det sura äpplet” – så är läget i Bordeaux

Trots det rådande speluppehållet i fotbollsvärlden är det ändå en hel del som sker i klubbarna och det har blivit dags att se vad som är på gång hos några av dem.

Vår allas John Cederblad besvarar fem frågor som berör favoritlaget Bordeaux, den pausade säsongen och tänkbara transfers under kommande övergångsmarknad. 
 
Hur har Bordeaux drabbats av det rådande speluppehållet och vilka åtgärder har gjorts?
- Frankrike är ju i princip stängt, så spelarna är deltidspermitterade och det finns ingen kollektiv träning. Diskussioner om lönesänkningar förs, precis som överallt. Vår tränare Paulo Sousa, som är en av Ligue 1:s bäst betalda, var tidigt ute och argumenterade för sänkta löner för honom själv och spelarna.
 
Finns det något du anser man bör göra framöver eller gjort tidigare?
- Bokslut får vi göra senare. Sportsligt var det här redan ännu en förlorad säsong för Les Girondins de Bordeaux. Coronakrisen la locket på en ohållbar situation. Vi har en ägare som alla vill ska lämna så snabbt som möjligt. De (amerikanska King Street) säger sig vilja fortsätta, men det är förstås inte sant. Marseille har en ännu sämre ekonomi, men Bordeaux kan inte heller balansera intäkter och utgifter. King Street, med sina amerikanska pensionspengar, saknar kompetensen att driva en fotbollsklubb. 
 
- Förhoppningsvis används tiden nu till att planera för ännu ett ägarbyte. Intressenter, seriösa sådana, finns – #KingStreetOut är fortfarande slagordet för i stort sett alla fans och de flesta beslutsfattarna i Bordeaux-regionen.
 
Det är högst oklart hur det blir med den nuvarande säsongen, vilken är i dina ögon den bästa lösningen?
- Alla drömmer väl om att spela klart säsongen i juni-juli inför fullsatta läktare. Så kommer det inte bli i Frankrike. Inga folksamlingar blir tillåtna förrän tidigast efter mitten av juli. Bästa möjliga alternativ blir då att avsluta säsongen inför tomma läktare. En stor supporterkampanj har nu lanserats mot detta. Instinktivt är det lätt att hålla med. Men om alternativet är ingen fotboll och en dryg handfull elitklubbar i konkurs så får vi nog bita i det sura äpplet.
 
- Blir det ingen fotboll alls… så har debatten varit vild i Frankrike om alternativen. Idén att använda förra säsongens tabell för Europaplatserna känns genomkorkad. Minst dåliga alternativ måste väl vara att använda aktuell tabell, även om säsongen inte är avslutad? Och, jag är glad att jag slipper vara med och besluta om hur upp- och nedflyttning ska hanteras.
 
Det har börjat cirkulera en hel del rykten om övergångar, finns det någon spelare som ryktas till eller bort från klubben?
- Bordeaux har en alldeles för stor trupp och därmed orimliga lönekostnader. Kamano, Sabaly och några till är alltid på väg bort – men blir ändå kvar. Engelsmannen Josh Maja är återigen i ropet i och med den andra säsongen av ”Sunderland ’til i die”. Flera Premier League-klubbar sägs fundera på honom.
 
- På in-fronten har vi väl egentligen bara PSG-talangen Adil Aouchiche det surras om. 17-åringen lär få svårt att ta plats i Paris. Blir det flytt inom Frankrike uppges han föredra Bordeaux. Här finns ju redan förre lagkamraten i PSG, Yacine Adli.
 
Sett till världsläget som just nu råder, vad hoppas du Bordeaux gör under sommarens övergångsfönster?
- Min, och nästan alla andras, dröm för sommaren är att King Street säljer klubben. Flera intressenter finns. Entreprenören Bruno Fievet har skickat in en ”avsiktsförklaring” till King Street där han berättar att han vill ta över klubben. Fievet har stark koppling till klubben och staden, han har flera regionala företag i ryggen och en rimlig balans på tillgångar vs. lån i sin ansökan. Får han som han vill blir det ingen drömägare med fickorna fyllda av guld. I stället kanske FCGB återigen kunde bli en klubb med stark regional prägel, där staden och regionens ekonomiska krafter återigen var delaktiga. En vanlig klubb utan amerikanska pensionspengar. Det låter kanske tråkigt, men just nu känns det som en dröm.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-16 22:00:00
Author

Fler artiklar om Frankrike