Lagbanner
10 spelare jag minns från Ligue 1
Alla höll andan när brassen tog sats.

10 spelare jag minns från Ligue 1

Jag listar tio spelare som var lätta att tycka om, under åren jag började följa fotbollen.

(Flashback till 2008)
Jag rappade fö-fö-fö-fö-fö-första gången i Rissne centrum...

Jag studsar med lätta steg in i garaget nynnandes på ”Snook, svett&tårar.” Knäpper hjälmen som stinker en cocktail av sjövatten och dubbeldusch från kvällen innan, vrider om nycklarna till min Peugeot speedfight och puttrar fram längs vägarna. Redan på vägen dit börjar pirret. Tankarna flyger iväg, vilka finter jag ska testa, vilket snacks jag ska köpa till kvällen, vilka spelare jag ska värva på FM, fan sommarlovet har börjat.

Jag anländer till Hagavägen, kedjar fast det överdrivet stora låset som inte skulle ge vika för en bomb. Vi springer nerför gatorna, plingar på , samlar alla. Vi var ett stort gäng med ödmjuk solidaritet, alla var välkomna. Vänner, systrar, bröder, kompisens kusin, eller bröderna Nilssons spanska granne Agustin, alla fick spela. Jag äntrar den gröna mattan med skitiga knän fulla av skrapsår och känner grässtrån kittla mellan mina tår. Majoriteten av oss är bär gräsliga Puma-shorts, dom där glansiga shortsen med vit rand på sidan i olika färger. Några timmar senare är allas bensin slut. Vi cyklar till kiosken och köper Magnum mandel, planerar inför kvällen med choklad runt hela munnen.

Mot ”stan” för att inhandla snacks, sen snabbt tillbaka till bruksorten. Vi fyller upp skålarna med chips, häller upp sprakande Coca-Cola i glas, alla riggar upp. Jag startar upp ny säsong med Newcastle och försvinner in i en värld av Football manager. Jag spelar tills postbudet kommer med morgontidningen och inser att det är dags att sluta. Jag somnar in till soluppgången med drömmen om att bli fotbollsproffs. Det krävdes så lite för att bygga något så magiskt. Ta mig tillbaka till sommarlovskänslan...


Listan är till för att minnas spelare från Ligue 1 mellan årtalen 2000-2010. 05/06- framåt började jag följa fotbollsmatcher sporadiskt. Tidigare såg jag mestadels höjdpunkter, mål och dom största matcherna. Jag betraktade spelet med annorlunda perspektiv än idag. Då värderade dribblers och målskyttar högst, vilket blir märkbart i listan.

Märk väl, listan är inte till för att konstatera eller ranka vilka spelare som var bäst, utan jag vill hylla spelares specifika säsonger som gav mig glädje och minnen. Exempelvis spelade Jay-Jay Okocha i PSG fram tills 2002, och Ronaldinho i PSG tills 2003, men deras eftermäle är i Bolton respektive Barca.

Franck Ribéry, Olympique de Marseille säsongen 2006-2007
Accelerationssnabb och irrationell spelare som gillar att attackera från vänsterkanten. Ribéry är en duktig framspelare med god spelförståelse som älskar att utmana. Check i alla boxar av egenskaper som jag har lätt att tycka om. Fransmannens sista säsong i Marseille stod han för 5 mål och 9 assist, yttern blev utsedd till månades spelare tre gånger. Fortfarande aktiv i Fiorentina, men saknar samma kvalité som gjorde han till en av världens bästa yttrar under sina bästa år. Jag hoppas att det finns några droppar artisteri kvar att pressa ur honom.

Eden Hazard, OSC Lille säsongen 2009-2010.
Det var kärlek vid första ögonkastet när jag fick nys om belgaren med bländande teknik. Massor av dribblingar ur den högre skolan. Sevärd spelare, som gjorde mig till ett lycklig barn med åkband runt handleden. Med bollen klistrad vid fötterna gick han elegant förbi sina motståndare och serverade hotande passningar i sista tredjedelen. Eden Hazard bidrog med 5 mål och 10 assist i ligan, 4 mål i europa. Säsongen därpå tog han ytterligare kliv i sin utveckling och Lille vann ligan.

Juninho Pernambucano, Olympique Lyonnais säsongen 2005-2006.
Det brasilianska frisparksgeniet, delaktig över stora delar av planen, magiskt tillslag, och en bra passningsspelare. En fotbollens gentleman, en hedersman, en fantastisk fotbollsspelare och värdig kaptensbindeln för Lyons anrika storhetstid under 2000-talet. Jag fylls av förundran över många av hans mål, hur i helsike lyckas han med den bollbanan? När Juninho tryckte av stod bollen still som en jävla pil i luften, tid och rum stannar upp, o vips så ligger bollen i nätet bakom målvakten. Gjorde varenda målvakt sömnlös med sitt fruktade skott. Fin poängproduktion med 9 mål och 13 assist på 32 matcher.

Pedro Pauleta, Paris saint Germain säsongen 2005-2006.
Portugisen var en notorisk målskytt som vräkte in mål mellan 03-08, gav alltid målgaranti.
Rörlig anfallare som hade förmågan att hamna i bra lägen, naturlig näsa för mål och en bra frisparksskytt. Kunde avgöra en match fast den redan är färdigspelad. Firade genom att sväva fram som ett plan och slukas i ett hav av euforiska supportrar. Säsongen 05/06 21 mål och 4 assist.

Didier Droga, Olympique de Marseille säsongen 2003-2004.
Hade ivorianen några svagheter? Stark att hålla ifrån sig sina försvarare, bra bollmottagare,
bra felvänd, bra rättvänd, snabb, kraftfull, grym huvudspelare, bra avslutare. Han kunde ta emot bollen felvänd, vända runt på en femöring och bomba upp den i krysset. Hade förmågan att fixera en backlinje på egen hand, håret, målgesten, allt var ballt med Drogba. För Marseille var säsongen en missräkning med en blygsam sjunde placering i Ligue 1. För anfallaren gick det desto bättre, han gjorde 19 mål och 7 assist i ligan, samt 11 mål i europaspelet. Drogba var ett komplett kraftpaket som senare tog Premier league med storm.
.
Cris, Olympique Lyon säsongen 2005-2006.
Första spelare Gérard Houllier kritade ner i startelvan. Säsongen 05/06 tog Lyon sin femte raka ligatitel med 84 poäng, brassen förde laget till kvartsfinal man förlorade mot AC Milan. Lyon hade ett poängsnitt med 2,3p i alla turneringar när Cris var i backlinjen, tog över kaptensbindeln efter Juninho. Stark, bra huvudspelare, följsam och framförallt en hög lägstanivå.

Djibril Cissé, Olympique de Marseille säsongen 2007-2008.
Känd för att allt som oftast spela med spektakulära frisyrer, kännetecknades Djibril Cissés spelstil av snabbhet i kombination med vassa avslut. Alltid ett förtjänstfullt jobb och Marseilles bästa vapen framåt. En väldigt, väldigt rapp anfallare med ett bra skott och en bevisad målskytt,16 mål och 3 assist säsongen 07-08.

Youann Gourcuff, Bordeuax säsongen 2008-2009.
När fransmannen slog igenom var första gången jag kände att jämförelsen med Zidane hade substans. Gourcuff förde klubben till första ligatiteln på tio år, vann Coupe de la Ligue, blev framröstad till årets bästa spelare i Ligue 1, given i årets lag på det centrala mittfältet. Ovärderlig i sin släpande roll bakom firma Chamakh-Cavenaghi. Jag njöt varje gång Gourcuff flöt mellan lagdelarna. Synd att det saknas ett värdigt highlight-paket från hans tid i Bordeuax, vilken höjd den spelaren hade.

Michael Essien, Olympique Lyon säsongen 2004-2005.
Mångsidig spelare som kunde axla flera roller. Balansspelaren Essien var taktiskt skicklig, hade bra grundteknik och var starkt bidragande när klubben tog sin fjärde raka ligatitel. Blev utnämnd till ligans bästa spelare under 04/05. Fick sedan smeknamnet ”the Bison” i PL för sin inställning, styrka och arbetskapacitet på Chelseas mittfält. Michael Essien var den första spelaren jag idoliserade som inte bidrog mängder av poäng, ett par år senare förstod jag hur bra han var och hur mycket nytta han bidrog med. Gjorde 4 mål på 37 matcher.

Hatem Ben Arfa, Olympique Lyon säsongen 2008-2009.
För de allra flesta är inte Ben Arfa värdig en topp-tio lista, men jag värderar han högt. Hans offensiva räder vände ut och in på hela ligan. När fransmannen utmanar motståndaren är det i en böljande dans, han för, du följer, och det slutar allt som oftast med sträckta ljumskar, yrsel, och röda kinder hos försvararen. Har haft en brokig karriär i många franska klubbar med höga toppar och djupa dalar, vilket är vackert i sig. Säsongen 08-09, 6 mål 4 assist.

Bubblare: Eric Abidal 06/07, Mickaël Landreau, Grégory Coupet, Steve Mandanda, Karim Benzema, Samir Nasri, Mathieu Valbuena, Nené, Bafetimbi Gomis, Abdul Kader Keïta, Seydou Keita, Frederic Piquionne, Florent Malouda, Sidney Govou, Aruna Dindane, Jeremy Menez, Sylvain Wiltord, Javier Chevantón, Ilan, Fred, Mamadou Niang, Alexander Frei, Peguy Luyindula, Ludovic Giuly, Shabani Nonda, Sonny Anderson, Dado Prso,Henri Camara, Bruno Cheyrou, Sagna, Hilton, Steve Savidan, Lisandro López, Hugo Lloris, Ireneusz Jelen, Lucho González, André-Pierre Gignac, Nicholas Douchez, Taye Taiwo, Rod Fanni, Sébastian Puygrenier, Jérome Rothen, Jérémy Toulalan, Wendel, Fernando Cavenaghi, Souleymane Diawara, Alou Diarra, Benoit Trémoulinas, Jean Makoun.


Tack för din tid, allt gott.
  ErkaKarlsson @twitter
  ligue.inutile@gmail.com
 

Erik Karlsson 2021-02-07 15:09:00
Author

Fler artiklar om Frankrike