Lagbanner
Bästa förloraren blev Europas mest jagade transfergeni
Mannen bakom värvningarna i Monaco och Lille.

Bästa förloraren blev Europas mest jagade transfergeni

Från att vara en medioker manager, känd för att sänka lag till degradering, till att göra succé på transfermarknaden. Luis Campos är det mystiska transfergeniet bakom Monaco och Lilles framgångar.

Tränarkarriären
Det är april 2004. FC Porto har gått obesegrade 27-matcher i följd. Mästarna åker på bortamatch i omgång 29 där motståndet heter Gil Vicente. På ena tränarbänken sitter José Mourinho, på den andra Luis Campos. Två managers med helt olika ingångsvärden. Mourinho eller ” the special one.” Har manglat motståndare likt en pansarvagn och skördar framgångar i Europa. Den andre Campos eller ”campas.” Är mest förknippad med att degradera lag från Portugisiska ligan.  (campa=grav på portugisiska)

Nittio minuter senare har Gil Vicente punkterat Mourinhos vinstmaskin, ligaledaren har förlorat med 2-0 i Guimaraes. Omedelbart efter att lilla Gil Vicente avslutat Portos segertåg blev det uppenbart att det inte var frågan om någon vanlig besvikelse. I det här ögonblicket grundades Mourinhos respekt för Campos, som några år senare förändrade Luis Campos karriär.

I mitten av 1993, vid en ålder av 27 år, började resan med slutdestinationen - att träna ett lag i portugisiska högstaligan. Tretton års nötande och gnuggande i mediokra Portugisiska mittengäng skapade inga gynnsamma rubriker. Campos var mest förknippad med att få lag degraderade. Han var inblandad i flera lags nedflyttning från högstaligan och gick under smeknamnet ”Luis campas.” 

Det fanns gott om människor som dömt ut både spelmodellen och ledarstilen men trots uteblivna resultat minns hans spelare honom som en manager full av energi och en ledare som alltid gav sitt yttersta för spelartruppen.

Karriärbytet
Han gjorde sin sista match som manager 2005, men blev sedan kvar i en arbetslös limbo under nästan sju år. Campos hade hunnit bli 46 år gammal, kanske var det ändå inte för sent att byta skepnad och återvända till de största av scener, denna gång i en helt ny roll. José Mourinho som under tiden vunnit flera Champions league-titlar, erbjöd honom en tjänst i Real Madrids stab som scout och taktisk analytiker.

Efter ett år i Real Madrid flyttade Luis Campos till AS Monaco för rollen som ”sports coordinator” innan han blev technical director 2014. Campos karriär tog bättre fart i den nya positionen och växlade upp för varje år som gick.



Ett urplock av värvningar och försäljningar som portugisen gjorde under tiden som technical director.

*Kylian Mbappe såldes efter Campos lämnat Monaco.
*Benjamin Mendy värvades av Campos för 13m euro och såldes för 57,5m euro efter han lämnat klubben)

Strategin i Monaco gav ett eko i Frankrike och 2016-2017 vann klubben Ligue 1. Luis Campos hade erövrat både branschens bekräftelse och spelarnas respekt. Hans lyckade värvningar knuffade på Monacos återtåg till toppen. Efter tre år i klubben tog han klivet vidare 2017 till Lille för att återigen - utnyttja sitt nätverk och sprida sina tentakler över Europas fotbollstalanger. Luis Campos lämnade självmant sitt uppdrag som sports director i december 2020 i samband med ägarbytet.




*Sanchez, Ikoné, Botman, Bamba, Soumaré, Celik, Yazici, André värvades av Campos men är fortfarande kvar i Lille. Summan i högra spalten är deras transfervärde enligt transfermarkt.

Luis Campos kommenterar scouting i en intervju
”Att se fotbollsmatcher live är ovärderligt, scouting ska genomföras på plats, inte bakom en skärm. För mig är det detaljerna som avgör. Exempelvis, en liten detalj som hur en spelare värmer upp innan match, eller vad han signalerar med sitt kroppsspråk innan han blir inbytt från bänken, det avslöjar vilken karaktär spelaren har. Karaktär är en av de viktigaste egenskaperna jag letar efter hos en talangfull spelare.”



Campos är inte den enskilda faktorn i Monaco och Lilles framgångar. För att lyckas uppnå en välmående klubb, krävs det att flera bitar klaffar och att samarbetet mellan tränare, sportslig ledning och ägare fungerar. Men det är tydligt att Luis Campos har fungerat utmärkt i klubbar som tappat fästet och trots att olika tränare befolkat tränarbänken har man lyckats leverera goda resultat.

Hans storhet som technical director ligger inte i att värva dom allra största talangerna eller göra några häpnadsväckande trollkonster som förändrar en klubb fullständigt. Ifall ni blickar tillbaka på hans tidigare transferfönster – så vet ni också hur grunderna i hans värvningsstrategi ser ut.

Välscoutade spelare med utvecklingspotential, ofta i åldersspannet 18-23, 5 miljoner Euro i övergångssumma. Eller väletablerade spelare med bevisad kvalitet och höjd från större sammanhang som värvas in gratis, utan överdrivet risktagande. Styrkan i Campos strategi är att konsekvent hämta in talangfulla spelare som går att förädla. Trots att majoriteten av värvningarna har låga övergångssummor, räds han inte större investeringar i en spelare som utstrålar stor potential.

Alla som följt Portugisens karriär vet att framgångskurvan länge tycktes riskera att hackas sönder av motgångar. Naturligtvis tog åren i Portugal hårt på honom – kunde ha bräckt honom – men istället för att sjunka djupt ner i avgrunden lyckades Campos häva sig upp ur graven.

Det är just Campos känsla för detaljer och hårda arbete som tycks vara avgörande i resan som nu gjort honom till en av Europas mest eftertraktade transfergenier. Det är ingen konst att leverera resultat om du har obegränsad tillgång med pengar, skickligheten ligger i att leverera både sportsliga och ekonomiska resultat med relativt små medel, och att lyckas göra det år efter år, i flera klubbar.

@erkakarlsson twitter

Erik Karlsson2021-03-28 12:03:00
Author

Fler artiklar om Frankrike

UEFA Nations League: Israel - Frankrike