Lagbanner
2021-11-16 20:45

Finland - Frankrike
0 - 2

Benzema och Mbappé ordnade segern

Benzema och Mbappé ordnade segern

Ett oinspirerat Frankrike litade på sina två anfallare för att besegra Finland.

Det var väl knappast en slumpvalsgenerator som valde Frankrikes startelva i Helsingfors, men Deschamps överraskade och förvånade några. Rotation blev det, kanske inte just den vi förväntade oss.

Första halvtimmen fick man en lätt flashback till Sveriges senaste kvalmatch, med Frankrike i rollen som Spanien. Tempot var dock lågt och när Les Bleus släppte initiativet var finnarna inte nödbedda. Man klev fram sista kvarten. Finland hade något att spela för, det märktes.

De bästa halvchanserna var hemmalagets i en låst första halvlek. Frankrike fick aldrig igång festivalen som gav 8-0 i helgen. Fokus fanns inte där och så saknade vi farten på kanterna som Theo Hernandez och Coman gav mot Kazakstan.

Digne och Dubois gav inte samma effekt. Den sistnämnde drog olyckligt på sig en lårskada och klev av i halvtid.

***

Pavard ersatte när andra halvlek blåstes i gång. Vi började som i den första, med den pikanta skillnaden att det var Finland som rullade runt och Koundé & co som jagade boll.

Snabba franska byten gav Benzema och Coman in för Diaby och Koundé. Det innebar att Pavard klev in i mittförsvaret. En minut senare ordnade Benzema det första franska avslutet på mål efter vilan. Samtidigt gjorde Ukraina mål i Bosnien vilket innebar att Finland tappade sin playoffplats. Man behövde ett mål och bytte in Forss för Schüller.

Om det var den defensiva balansen som direkt blev fel eller om det var Mbappés eleganta klack fram till Benzema som gav mest effekt spelar mindre roll. Real Madrid-anfallaren sköt 0-1 och goda råd var dyra för Finland.

Deschamps kontrade med att ge Marseilles formstarke Guendouzi chans att göra landslagsdebut. Griezmann klev av.

Någon riktig ordning blev det inte. Men när man har Mbappé räcker det ibland med en rusch från mittplan, en snabb blick mot mål och ett vackert skruvat avslut i bortre burgaveln. 0-2 kom i den 76:e minuten.

Finland var slaget, men gjorde ändå ett försök i slutminuterna.

***

Benzemas och Comans inhopp gav Frankrike den fart som behövdes, i en kvart. Utöver det var det här en typisk match för ett Frankrike som inte har någon press på sig. Avslaget.

Backlinjen höll tätt. Tchouaméni var stabil. I övrigt litade Les Bleus på sina två anfallare för att ta årets tre sista poäng i väntan på VM 2022. Nations League-mästare och gruppsegrare i VM-kvalet. Les Bleus avslutade 2021 på topp efter debaclet i EM.

Finland – Frankrike 2-0 (0-0)
0-1 Benzema (66)
0-2 Mbappé (76)

Frankrike: Lloris – Koundé (Coman, 57), Upamecano, Zouma – Dubois (Pavard, 46), Tchouaméni, Rabiot (Veretout, 86), Digne – Griezmann (Guendouzi, 67) – Diaby (Benzema, 57), Mbappé.
 

John Cederblad2021-11-16 22:45:00

Fler artiklar om Frankrike