Lagbanner
2020-09-05 20:45

Sverige - Frankrike

Deschamps fortsätter att möblera om

Deschamps fortsätter att möblera om

Trebackslinje och en oväntad comeback när Les Bleus reser till Sverige.

I november 2019 slog förbundskapten Didier Deschamps på stort och testade något i landslagssammanhang så ofranskt som en trebackslinje. Försöket i Tirana slog väl ut. Sedan kom Coronapandemin.

Nu, nästan tio månader senare, hade många glömt vart Les Bleus var på väg. Inte Deschamps.

Träningsveckan har inneburit två saker om vi ska tro förbundskaptenen: först ska 3-5-2-uppställningen (eller 3-4-1-2 för de mer modernt lagda) dunkas in i truppens skallar.

MER LÄSNING: Trebackslinje – för Griezmanns skull

Det största problemet verkar ändå ha varit att förstå vilka spelare som är i matchform. Några avslutade ligaspel i juli, andra spelade CL-final häromveckan och så har vi flera som senast såg en fotbollsarena i april.

Ska vi tro tendenserna under fredagen kan Frankrike ställa upp så här på Friends Arena:

Lloris – Upamecano, Varane, Kimpembe – Dubois, Kanté, Rabiot, Digne – Griezmann – Giroud, Mbappé.

Det innebär i så fall startdebut för den i Champions League-slutspelet så formstarke Leipzig-backen Upamecano. Mest osäkerhet råder kring vänsterkanten där Ferland Mendy och Digne alternerat. 
 
***

Tre franska snackisar:
Adrien Rabiot

Mittfältaren gjorde sig först ovän med PSG-supportrarna när han bråkade sig bort. Därefter fick han hela Fotbollsfrankrike mot sig när han, i besvikelse över att ha hamnat utanför VM-truppen 2018, vägrade stå på reservlistan.

Det tog drygt två år. Nu har Deschamps och Rabiot pratat ut. Förbundskaptenen har tagit honom till nåder och verkar till och med ge Juventus-spelaren en startplats mot Sverige.

Kanske är det tur att matchen går på bortaplan och spelas utan publik. Det är inte säkert att ett fullsatt Stade de France hade varit lika förlåtande.

Eduardo Camavinga
Han kallades som 17-åring in till U21-landslaget. Så blev det återbud en trappa upp och Frankrikes nästa stora affischnamn tog sin väska och gick över till A-landslaget.

Målskytt med Rennes förra helgen, i veckan verkar mittfältaren ha charmat både lagkamrater och pressen på träningsanläggningen Clairfontaine. Nu ser det tyvärr inte ut som att Sverige blir platsen för hans första landskamp – vågar vi hoppas på ett inhopp?

Covid-19
Corona har varit svårt att undvika. Potentiella startspelare som Pogba och Aouar lämnade återbud när det visade sig att de smittats.

Mest spaltmeter har fyllts kring det märkliga fallet med Steve Mandanda. Marseille-målvakten insjuknade, isolerades, blev friskförklarad och spelade fotboll igen för mindre än en vecka sedan.

Nu verkar Ligue 1 och Uefa ha olika medicinska protokoll. Spåren av sjukdomen som fransmännen klassade som utan smittorisk behandlas annorlunda av Uefa testpatrull. Mandanda har åkt hem och ersätts inte.

***

Avspark 20:45 lördagen den 5 september på Friends Arena i Solna,
TV: TV4 / C More Fotboll

John Cederblad2020-09-04 17:45:00

Fler artiklar om Frankrike