Lagbanner
EM-premiär för Österrike - Frankrike

EM-premiär för Österrike - Frankrike

Nu är det äntligen dags att spela första matchen i EM 2024 (14/6 - 14/7) för lagen i Grupp D. De två andra lagen i Frankrikes grupp, Nederländerna och Polen gick in i EM på söndagen, en match som slutade med 2-1 till Nederländerna. Frankrike, Tyskland, England och Portugal verkar vara favoriterna. Men vem vet, det kan ju skrälla också?

Att vara fotbollsintresserad kan innebära att man får en del andra kunskaper också. 
Det är inte bara ett intresse för 2*11 man som sparkar på en boll.
Man lär sig en hel del geografi och historia, och just nu så får man lära man sig en del politik också. 
Tyvärr....

Efter EU-valet den 6-9/6 stod det klart att det högerextrema Nationell Samling, under Marine Le Pen, kompis med Putin, Italiens Meloni och Åkesson, fick dubbelt så stort stöd i EU-valet som president Macrons egna liberala parti (typ socialdemokrater för er som är lika oinsatta som jag).
Macron väntade inte ens tills rösterna räknats klart innan han utlyste nyval till parlamentet. 

Den 30 och 7 juni går Frankrikes väljare till val igen.
Den 30:e är även dagen då de två bästa lagen i varje grupp samt de fyra bästa grupptreorna går in i åttondels-finalerna och den 7:e är fridagen mellan kvarts och semi-finalerna i detta EM.
Frågan är om de politiska oroligheterna kommer att påverka de franska spelarna? 
 
Precis som för alla oss andra, så har spelarna i Les Bleus ett varierande intresse för politik. Men för de som är intresserade så kommer det att finnas möjlighet att rösta. Spelare som Kylian Mbappé (som har en gigantisk beundrare, och vän i president Macron), Aurélien Tchouaméni, Jules Koundé och Marcus Thuram har inte tvekat under de senaste åren att engagera sig i samhälleliga eller till och med politiska frågor.
Medan unge Camavinga säger att han inte haft en tanke....än. 

Inter-spelaren Marcus Thurams pappa, Lilian Thuram (Monaco, Parma, Juventus, Barcelona, Les Bleus) har alltid varit politiskt engagerad, han har efter karriären skapat "Fondation Lilian Thuram-Éducation contre le racisme", en stiftelse som arbetar mot rasism. Han spåddes en framtid som politiker redan när han var aktiv fotbollsspelare kommer jag ihåg.
Kingsley Coman:
- Vi sa sinsemellan att vi hade en tävling att förbereda oss för och vi försöker behålla allt fokus på fotboll och inte prata för mycket om politik!
Ousmane Dembele:
- Situationen i Frankrike, varningsklockorna har ringt. Vi behöver mobilisera oss för att gå och rösta! Jag såg nyheterna nyligen och såg att hälften av väljarna inte hade gått och röstat. Du måste gå och rösta. FFF har inrättat ett fullmaktsröstningssystem. Jag vill säga till folk: "Gå och rösta".
Marcus Thuram:
- I det franska laget tvivlar jag inte på att alla delar min vision om saker och ting. Vi är i ett fritt land och alla ska göra det de känner är rätt. Jag står framför dig och jag säger vissa saker. Andra kanske inte säger det, men jag upprepar, jag tvivlar inte på att alla tänker som jag. 

Här trädde det Franska Fotbollsförbundet in. Dess president Philippe Diallo som precis innan ringt Mbappe och Griezmann för att klargöra förbundets ståndpunkt släppte följande budskap:
""Det franska fotbollsförbundet är mycket fäst vid yttrandefrihet och medborgarskap och stöder den nödvändiga uppmaningen att rösta, ett demokratiskt krav. Det vill också att dess neutralitet som institution ska förstås och respekteras av alla!

Efter det så klev Kylian Mbappe fram på presskonferensen m Deschamps och gav Marcus Thuram full stöttning. 
- Jag är med honom. För mig gick han inte för långt. Vi är i ett land där det råder yttrandefrihet. Han sa sin åsikt och jag ställer mig på hans sida. Naturligtvis är morgondagens match väldigt viktig men det finns en situation som är ännu viktigare. Detta hindrade oss inte från att förbereda oss väl inför morgondagens match, sa Mbappe.

De allra flesta spelarna i Les Bleus har f.ö rötter från arbetarkvarter, och invandrarbakgrund. 

På tal om högerextremism så har UEFA förbjudit den hymn som Österrike utsett att spelas på arenorna efter landskamperna.
 "L'Amour toujours" (Love always) togs nyligen upp av tyska aktivister från extremhögern, samtidigt som man skanderar "Ausländer raus" ("utlänningar utanför"). 
Så oerhört lämpligt att spela på ett fotbolls-EM!?? 
- Efter de senaste incidenterna och dess missbruk kommer låten inte att spelas under landskamper för landslaget, sa det österrikiska fotbollsförbundet!
 


Läget i laget
Tidigare i veckan har infon hintat om skador och förkylningar. Som ni kanske minns så satt en febrig Dembélé på bänken i träningsmatchen mot Kanada. Senare följde bl.a Kingsley Coman i hans spår. 
Men på lördagen, under en stängd träning, så var alla där. 
T.o.m Aurélien Tchouaméni som är på väg tillbaka från en stressfraktur i foten deltog på träningen. 

Mbappe är inte helt ok, han har fortfarande obehag från ryggen och ett blåmärke på knäet. 
Infon säger att både Deschamps och sjukvårdspersonalen försöker skydda honom så mycket som möjligt för att undvika ett missöde som skulle äventyra hans närvaro i tävlingen. Jag tänker att det är därför som han kommer att starta som 9:a. 
Mbappe som har som mål att försöka slå Michel Platinis rekord, som var att göra nio mål i EM 1984. Ingen har slagit det sedan dess. Naturligtvis är ett annat mål att vinna Ballon D'Or.
Mbappe har nu också officiellt bekräftat att han inte kommer att spela OS senare i sommar! 
Marcus Thuram tippas göra honom sällskap till vänster och därmed "utgår" Frankrikes meste manlige målskytt Olivier Giroud.
Dembélé till höger om. 

Tippad startelva:
Maignan - Koundé, Saliba, Upamecano, T.Hernandez - Griezmann, Kanté, Rabiot - Dembélé, Mbappé (c) Thuram

Österrike, 25:a på FIFA-rankingen
Gör härmed sitt fjärde EM, det tredje i rad. 
Det är också tredje gången som Frankrike och Österrike möts i ett EM.
Laget tränas sedan 2021-22 av Ralf Rangnick (bl.a i Stuttgart, Schalke, Leipzig, Man U.), en tysk tränare som nyligen tackat nej till att ta över Bayern Mûnchen. 
Frankrike har vunnit mer än hälften av matcherna lagen emellan (13 vinster, 3 oavgjorda, 9 förluster). 

Rangnick vägrar att kommentera den franska politiken och eftersom det i stort sett bara handlar om det och om Mbappe så väljer han att prata om Mbappe:
- Han är en av de bästa anfallarna i världen, inte bara i Europa. Vi känner till hans egenskaper och vi vet att han bara är en spelare bland de elva på planen. Med vår spelstil måste vi kontra hela laget så att Mbappé inte kan ta emot bollar. Vi studerade motståndarens egenskaper men vi har kvaliteter och vi kan vinna matchen. 
Rangnicks kapten, Bayern Mûnchen-spelaren Konrad Laimer säger:
- Som vår tränare sa, vi fokuserar på oss själva, inte vad motståndaren gör. Jag bryr mig inte om vad fransmännen gör, jag vet vad vi måste göra på måndag.

Österrikes största stjärna, Real Madrids David Alaba, finns inte med i truppen pga en knäskada. 
Även målvakten Alexander Schlager och mittfältaren Xaver Schlager, som också råkat ut för allvarliga knäskador de senaste veckorna, saknas.

Domaren i denna matchen blir spanjoren Jesus Gil Manzano. En "gammal bekant" som dömde Frankrike-Tyskland (0-2) på Groupama Stadium i mars.

Avspark måndag kl.21.00 på Merkur Spiel Arena i Düsseldorf.
Les Bleus har inte fått komma in på arenan innan match för att bekanta sig med planen, tydligen så är gräsmattans rotsystem inte helt hundra ok? Gillades inte av DD och hans team!

Allez Les Bleus! 
Deras hymn HÄR
 

Birgitta Malmborg2024-06-17 00:04:00
Author

Fler artiklar om Frankrike