En avslagen fransk kvalstart
Kylian Mbappé spelade en 77 minuter, men fick inget uträttat.

Ukraina lyckades spela 1-1 utan att ha något avslut på mål.

Rabiot eller Coman från start blev i stället båda, med Pogba på bänken.

Gästande Ukraina överraskade, men först kanske mest sig själva, när man ställde upp med en fembackslinje. Les Bleus hittade till en början luckor både med djupledsbollar och inlägg mot passiva, ibland skärrade, motståndare.
Vi blev lite förvånade. Ukraina har aldrig använd fem backar tidigare vad jag sett.”, sa förbundskapten Deschamps i halvtidsvilan.

Deschamps hade valt att flytta över Mbappé till vänsterkanten. Samtidigt bestämde sig laget för att nästan uteslutande spela till höger. Både Pavard och Coman visade framfötterna den första dryga halvtimmen.

Griezmanns 1-0-mål var en pärla inskruvad i bortre hörnet från utanför straffområdet. Giroud brände två, tre öppna lägen.

Sedan jämnade det ut sig. Tempot sjönk.  När vi gick till halvtidsvila med 1-0 kändes det ändå i underkant.

VM-kval innebär även fotboll utan VAR. Smaken är olika. Själv föredrar jag detta. Coman hade säkert fått straff med videodomare och kanske hade samma person valt att backa till en spelsekvens innan målet för att hitta en möjlig offside. Så blev det inte.

***

Les Bleus behöll initiativet, men skapade inga chanser när andra halvlek drog i gång.

I stället kunde Ukraina kvittera på ett skott som Kimpembe olyckligt styrde in i eget mål. 1-1 utan ett enda avslut på mål från gästerna. Pogba och Dembélé in när Deschamps försökte väcka sitt lag.

Belägringen började, men Frankrike saknade idéer. Första halvleks så misslyckade fembackslinje var helt plötsligt en ogenomtränglig mur. En blek Mbappé klev av för Martial.

Det blev en handbollsmatch med Frankrike som anfallande lag – ändå verkade Ukraina vara laget som hade kontrollen. De drog på sig sin första (!) frispark i den 80:e minuten. Ett tecken gott som något på att Les Bleus inte ställde till några större problem trots bollinnehavet.

***

En fin första och en sömnig andra halvlek gav en medioker fransk kvalstart. Ukraina lyckades spela 1-1 utan något egentligt avslut på mål och Frankrike har bara sig själva att skylla.

Det som sades i halvtid bör man inte upprepa i till helgen. Tempot blev lågt och benen var tunga. Nya tag i Kazakstan.

Frankrike – Ukraina 1-1 (1-0)
1-0 Griezmann (19)
1-1 Kimpembe (självmål, 57)

Frankrike: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, L. Hernandez – Kanté, Rabiot – Coman (Pogba, 64), Griezmann, Mbappé (Martial, 77) – Giroud (Dembélé, 63).