Lagbanner
”En katastrof för fransk fotboll”

”En katastrof för fransk fotboll”

Rättighetsinnehavaren Mediapro kan inte betala vad man är skyldig Ligue 1.

När det för två år sedan blev klart att det skulle regna manna från himlen över den franska klubbfotbollen hurrade många. Spansk-kinesiska Mediapro lovade att från augusti 2020 betala 780 miljoner euro per säsong för Ligue 1.

Utöver det bidrar Canal+ med 330 miljoner euro per år för två tv-sända matcher i veckan och företaget Free betalar en mindre summa för mobilrättigheter.

Redan 2018 fanns det varningssignaler. Den stora förloraren då, Canal+, meddelade genom sin president Maxime Saada att ”det är omöjliga summor att betala för oss och jag tror det är omöjligt för någon annan också.”

Mediapros första inbetalning blev försenad. Nu har deras president, Jaume Roures, meddalat att man inte kan betala de 172 miljoner euro som skulle ha satts in på ligaföreningen LFP:s konto den 6 oktober.

Mediapro begärde ett uppskov som LFP omedelbart nekade. Pengarna har ingen sett till än. Rättighetsinnehavarna har även begärt att få omförhandla avtalet ”på grund av Covid 19-pandemin”.

Även detta har avslagits, i alla fall hittills. Hur LFP ska kunna gå med på en lägre summa utan att då bli stämda av Canal+ och beINSports som förlorade budgivningen 2018 är svårt att förstå.

Pierre Maes, författaren till en bok om tv-rättigheter kring fotbollen, berättar vad som väntar om Mediapro inte betalar:
Det här var inte helt oväntat… Det vore en katastrof för fransk fotboll.

I söndagens L’Equipe säger LFP:s nye ledare Vincent Labrune (även Marseille-president) att om pengarna inte dyker upp snabbt kommer man att vända sig till Mediapros kinesiska majoritetsägare. "Att inte vara orolig för våra klubbar vore oansvarigt", slår Labrune fast.

Flera samstämmiga uppgifter menar dock att det är i Kina ursprunget till Mediapros ekonomiska problem ligger. Företaget försökte och misslyckades med att köpa rättigheterna till Serie A för 2018-2021 just för att italienarna inte var nöjda med de bankgarantier som erbjöds.

Som läget är nu kan inte franska LFP betala ut de pengar som Frankrikes elitklubbar förväntar sig på sina konton den 17 oktober. Vad det innebär för en redan hårt ekonomiskt ansatt fransk fotboll är inte svårt att gissa.


Källor: L’Equipe och So Foot.

John Cederblad2020-10-10 18:20:00

Fler artiklar om Frankrike