Lagbanner
Frankrike satsar på 17 juni

Frankrike satsar på 17 juni

Trots förlängd karantän vill man omstarta ligaspelet i mitten av juni.

Under måndagskvällen meddelade president Macron att karantänsituationen i Frankrike förlängs i en månad, till den 11 maj. Beslutet var väntat och fransk fotboll hade redan planerat för fortsättningen på ett stormöte under påskhelgen.

Då kom man fram till ett datum för nästa säsongs premiärmatcher och man gav två alternativ till hur innevarande säsong kan avslutas.

***

Den för fransk fotboll så viktiga säsongen 2020/21 har avspark 23 augusti, två veckor senare än tidigare planerat. För att minska de ekonomiska effekterna av Coronakrisen vill klubbarna skjuta så lite som möjligt på starten – nästa säsong innebär nämligen 60 procent högre inkomster från tv-rättigheterna.

Nuvarande säsong ska man försöka omstarta den 17 juni. Det finns även en planering för fotboll igen den 3 juni – få, om någon, tror dock på det alternativet.

Omstart 17 juni skulle innebära c:a två matcher i veckan med säsongsavslutning 25 juli. Då skulle det även finnas tid för kvalmatcher kring strecken och kanske även att spela cupfinalerna.

De franska elitklubbarna uppges vara överens om planeringen som dock ännu inte är klubbad av de högsta instanserna hos ligaföreningen (LFP) och det franska fotbollsförbundet (FFF).

Franska fotbollförbundet uppges på sitt håll redan ha bestämt att amatörfotbollen inte kommer att återupptas. Där väntas officiellt beslut under torsdagen.

Många frågetecken återstår:
- Kommer matcherna spelas inför tomma läktare? I dag talar allt för den typen av lösning eftersom president Macron nämnde att inga stora folksamlingar kommer att tillåtas "före mitten av juli".

- Hinner man verkligen spela de nationella cupfinalerna? Uefa vill även försöka klämma in CL och EL i sommar.

- Vad händer med de utomeuropeiska spelarna? Gränserna mot icke-europeiska länder är stängda ”tills vidare”. Ett scenario blir då att PSG tvingas spela kvartsfinal i Champions League utan till exempel Navas, Neymar och Cavani som rest hem till Sydamerika.

John Cederblad2020-04-14 10:05:00

Fler artiklar om Frankrike