Lagbanner
2021-06-23 21:00

Portugal - Frankrike
2 - 2

Frankrike tog hem dödens grupp
Ronaldo och Benzema stod för matchens fyra mål.

Frankrike tog hem dödens grupp

Fart och fläkt, tre straffar och ett målrekord när Les Bleus kryssade.

Vi fick en jämn första halvtimme i ett stekhett Budapest – det var över 30 grader vid avspark klockan 21. Mbappé sprang sig fri i misstänkt offsideläge men överlistade inte Rui Patricio. Det var väl det som hände de första 30 minuterna.

Så kom kom Lloris ut fel, och otäckt, på en inläggsfrispark. Han knockade Danilo med sin armbåge och domaren blåste för en solkar straff. Lloris kom undan med en varning. Danilo var tack och lov snabbt tillbaka.

Ronaldo stegade fram och sköt 1-0. Trots att han snart är bäste målskytt genom tiderna när det gäller landslagsfotboll var det portugisens första mot Frankrike.

Les Bleus agerade frustrerat, tappade kontrollen och drog på sig flera varningar. Det kändes som ett bra läge att kyla ner sig i omklädningsrummet.

Som en skänk från ovan klev då Semedo in och blockerade Mbappés löpväg, i eget straffområde. Benzema var säkerheten själv från straffpunkten och så stod det 1-1. Hans första EM-mål någonsin. Frankrike var med både i målprotokollet och i matchen igen.

***

En varnad, och enligt Deschamps skadad, Hernandez klev av för Digne i halvtid. Danilo klev av för Portugal. Paul Pogba, vem annars, friställde Benzema direkt. Anfallaren placerade in 2-1 till Frankrike Han firade – fick vänta på VAR-bedömning – och firade igen efter att målet godkänts.

Digne drog en lårmuskel direkt efter målet och Les Bleus hade helt plötsligt förbrukat båda sina vänsterbackar– Rabiot fick fick hoppa in och vikariera.

Så drog Ronaldo bollen på Koundés utsträckta hand och vi hade matchens tredje straff. Ronaldo gjorde sitt 109:e landslagsmål och tangerade därmed iraniern Ali Daeis målrekord.

Den svängiga och spektakulära matchen hade fått fart igen. Pogba fick en praktträff, Rui Patricio nådde på något sätt bollen och räddade via stolpen. Pogba trodde inte sina ögon.

Två trötta lag fick till flera chanser med alltmer okoncentrerade avslut som resultat när vi närmade oss slutet. Coman kunde ha fått en straff, men matchen självdog. Det blev inga fler mål i en annars mycket underhållande andra halvlek.

***

Bäst på plan: Ronaldo och Benzema gjorde två mål var. Men ingen gjorde väl fler saker rätt än Lille-mittfältaren Renato Sanches i Portugal. Han är kvar i startelvan för Portugal i åttondelsfinalen?

Vi pustar ut, laddar för åttondelsfinal mot Schweiz och håller tummarna för Digne/Hernandez. I den andra matchen krånglade Tyskland sig till slut vidare med 2-2, efter att ha legat under två gånger. Frankrike gruppetta, Tyskland tvåa och Portugal trea blev resultatet i vad vi kallat dödens grupp.

Portugal – Frankrike 2-2 (1-1)
1-0 Ronaldo (31, straff)
1-1 Benzema (45+2, straff)
2-1 Benzema (47)
2-2 Ronaldo (60, straff)

Frankrike: Lloris – Koundé, Varane, Kimpembe, L. Hernandez (Digne, 46 > Rabiot, 52) – Kanté, Pogba – Tolisso (Coman, 66), Griezmann (Sissoko, 87), Mbappé – Benzema.
 

John Cederblad2021-06-23 23:05:00

Fler artiklar om Frankrike