Spanien - Frankrike
1 - 2

Frankrike vände och vann igen

Les Bleus vann Nations League efter att ha legat under mot Spanien i finalen.

Finaldags i Nations League. Deschamps valde Kimpembe i stället för Lucas Hernandez och startade med Tchouaméni när Rabiot testat positivt för covid. I övrigt blev det samma elva som vände 0-2 till 3-2 mot Belgien.

Som vanligt när Spanien står på andra sidan riktades mycket av koncentrationen mot mittfältet. Griezmann störde Bustuets. Tchouaméni och Pogba bytte positioner för att hitta balansen.

Det växlades mellan hög och låg press. Les Bleus stod för en pigg start. Ju längre första halvlek gick, desto mer boll hade dock spanjorerna. Tålamod och kontroll med boll för Spanien, tålamod och kontroll utan för ett Frankrike som tappade orken sista kvarten.

En till slut chansfattig första halvlek slutade mållös efter att Varane klivit av skadad med fem minuter kvar.

***

Just när Spanien såg ut att ha fått totalt grepp om matchen, en kvart in i andra halvlek, då ställde Frankrike om. Kontringen gav ett stenhårt avslut från Theo Hernandez, ribba och ut. Spelet vände direkt och så kom Oyarzabal fri framför Upamecano och pricksköt in 1-0.

Les Bleus vaknade äntligen till och ökade tempot direkt vid avspark: Pogba för vidare transport till Mbappé, som hittade Benzema. Real Madrid-anfallaren skruvade vackert in kvitteringen i bortre krysset. 1-1 kom två minuter efter det första målet.

Vår engelske domare Taylor skapade oreda och irritation genom sina ofta märkliga och ojämna bedömningar, men matchen den tog nu ordentlig fart. Les Bleus var äntligen med och skapade flera lägen.

En formstarkt Theo Hernandez friställde vackert Mbappé. Ett par finter senare rullade anfallaren in 1-2 från misstänkt offsideläge. Målet godkändes, lite överraskande, efter VAR-kontroll. Kanske för att Eric Garcia var på bollen mellan passning och mål?

Les Bleus hade för andra gången på en vecka vänt mot klassmotstånd.

Den spanska slutforceringen gav bland annat ett kanonavslut från Oyarzabal – Lloris var med på noterna. Pogba stormade fram i en kontring som till slut gav ett lamt avslut från Mbappé .

Istället kunde Spanien starta en belägring på övertid. En storspelande Lloris och några smalben på rätt ställe räddade Nations League-titeln till Frankrike.

***

Få lag är så bra som Spanien med boll – inte många är lika vassa som Frankrike utan. Les Bleus var i brygga två gånger om den här veckan och vände båda gångerna. Det tyder på styrka. Spanien får man se upp med de närmaste åren. Luis Enrique har någonting på gång trots förlusten i kväll.

Titeln är en sak, Vi unnar Benzema en sådan med landslaget. Viktigare på längre sikt är att Deschamps & co äntligen fått tillbaka både effektiviteten och spelglädjen efter EM-debaclet.

Spanien – Frankrike 1-2 (0-0)
1-0 Oyarzabal (64)
1-1 Benzema (66)
1-2 Mbappé (80)

Frankrike: Lloris – Koundé, Varane (Upamecano, 42), Kimpembe – Pavard, Tchouaméni, Pogba, T. Hernandez – Griezmann – Mbappé, Benzema.