Lagbanner
2021-06-15 21:00

Frankrike - Tyskland

Franska nerver undanbedes i premiären

Franska nerver undanbedes i premiären

Frankrike favoriter mot Tyskland, i München. Hur hanterar man det?

Les Bleus ska spela EM-premiär är det är mycket som känns upp och ner. Mbappé bads kommentera tyske Boatengs uttalande om att man skulle tvingas spela ”smutsigt/fult” för att stoppa Frankrikes anfallstrio. Anfallarens svar blev: ”Varje lag får spela med de vapen man har”.

Backar vi mer än bara några år är det svårt att överskatta det franska komplexet gentemot tysk fotboll. I morgon är man favoriter, i München. Någonting skaver.

Uppladdningen har varit i det närmaste perfekt. Sluge generalen Deschamps bestämde sig för att stöka om lite och kallade in Benzema för första gången på över fem år. Både medialt och spelmässigt har det fallit väl ut – även om Real Madrid-anfallaren hittills bara spela två halva matcher, där han skadade sig i den sista.

Nu glömmer jag något? Kanske: Girouds uttalande om att han ”inte fick bollar att jobba med” och Mbappés reaktion skakade om lite. Den sistnämnde har fått tala ut inför pressen. Han kände sig träffad. Konflikten tog ändå inte riktigt fart som det brukar hos Les Bleus. Det är bara att titta på Pogba när han skrattade bort det hela i helgen.

För Mbappé sa även detta på sin presskonferens: ”Ofta frågor vi oss varför vi inte får det stöd vi vill ha? Nu har vi det. Från pressen, från supportrarna och det är upp till oss att göra något av det.

Han har rätt. Inför VM 1998 var landslaget illa omtyckt och nästan hånat i media. Sedan vann man guld. Så brukar det vara. Det går säkert att hitta någon i ett gathörn som är missnöjd i år också. I det stora hela älskar fransmännen helt plötsligt sitt landslag. Den normalt så kritiska pressen är nästan… snäll.

Hur ska detta gå?

***

Pragmatikerns Didier Deschamps har hittat ett nytt, som vanligt ganska flexibelt, spelsystem för att få Benzema att passa in. Det liknar 4-4-2 med ett diamantformat mittfält, men går även under namnet "hybrid-4-3-3" där främst Griezmann och Rabiot får jobba med hur man positionerar sig.

Som vanligt kommer kvällens nyckelroll tilldelas Griezmann. Mbappé och Benzema till trots, det är Barcelona-spelaren som är motorn i offensiven. Om jag räknar rätt i all hast gör Griezmann under tisdagen sin 48 raka landskamp under Deschamps.

Alla spelare har varit i full träning sedan i söndags. Det innebär att Benzema, Rabiot och L. Hernandez med största sannolikhet startar trots lättare skadebekymmer tidigare.

Blir det så tar startelvan ut sig själv – om inte Deschamps gör en Guardiola och försöker överraska. Men det borde inte ligga för honom.

Det enda frågetecknet borde vara till vänster på mittfältet. Tolisso har gjort två otippat starka landskamper efter sin långa skadefrånvaro under våren. Vi gissar att Deschamps ändå väljer Rabiot om han är frisk.

Trolig fransk startelva: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, L. Hernandez – Kanté – Pogba, Rabiot – Griezmann – Benzema, Mpappé.

***

Frankrikes förbundskapten mötte pressen under måndagen och fick frågan hur han skulle hantera att de tyska spelarna fokuserat på den fysiska kampen i sina utspel inför premiären.

”Fysisk kamp ingår även på den högsta nivån. Tyskland är förberedda på det. Visst, på den här nivån är tekniken viktig också, men vi kommer att få totalt engagemang från båda lagen.”

Deschamps hade även mycket gott att säga om den tyska offensiven. På frågan om vilken plan som finns för att stoppa Müller, Havertz och Gnabry valde han dock att svara:

Fråga Joachim Löw vilken plan han har för att stoppa oss.

***

Avspark 21:00 tisdag 15 juni på Allianz Arena i München
Domare: Carlos del Cerro Grande (Spanien)
TV: TV4 / C More

John Cederblad2021-06-14 20:00:00

Fler artiklar om Frankrike