Lagbanner
Franska ultras: ”Fotboll är inte ett tv-program”

Franska ultras: ”Fotboll är inte ett tv-program”

Motsätter sig en omstart av fransk fotboll utan publik på läktarna.

 Under måndagskvällen väntas president Macron förlänga karantänlagarna i landet. Fotboll inför publik känns fortfarande avlägset. Både i Frankrike och runt om i Europa höjs nu röster för att fotbollen, när det är möjligt, måste omstarta inför tomma läktare.
 
Fransk supporterkultur har av tradition svårt att stå bakom den typ av gemensamma utspel vi kan se i många andra länder. Därför är måndagens upprop, som 45 olika ultrasgrupper stöder, någonting mycket ovanligt. 
 
Under rubriken ”Fotboll är inte ett tv-program – de franska läktarna säger nej till en för tidig omstart av fotbollen” varnar man för vad ett kortsiktigt tänkande endast på tv-rättigheter kommer att få för följder för fotbollsarenornas framtid.
 
Tribunen man ställer sig bakom varnar för den ”brutala girigheten” det skulle innebära att spela fotboll utan publik på läktarna. Det är mer än bara ett budgetår som står på spel nu, skriver man.
 
Fotbollen har blivit ett tv-program som man tror klarar sig utan fullsatta läktare, men inte rättighetsinnehavarnas pengar… Fotboll till varje pris är en skammens fotboll, som inte kan ha någon framtid.
 
Uppropet stöds av 45 supporterföreningar från de tre högsta divisionerna. Bland det stora klubbarna saknas endast representanter för Lyon och Marseille.

John Cederblad2020-04-13 15:50:00

Fler artiklar om Frankrike