1 - 2

Griezmann och Mbappé frälste Frankrike

Lagen hade en halvlek var när Les Bleus besegrade Kroatien.

Frankrike bjöd på en sprudlande inledning i Zagreb och lånade knappt ut bollen. Det var skillnad mot det statiska spelet mot Portugal i helgen. Pressen och framförallt rörligheten fanns där direkt.

Griezmann smällde in 0-1 ribba in, efter förarbete från vänsterfotade högerbacken Ferland Mendy. Mbappé misslyckades med att rulla in bollen i ett mål utan målvakt, vackert serverad av Martial. En friställd Martial revs ned i straffområdet. Domare Kuipers friade felaktigt i en match utan VAR-bedömning. Vi hade inte spelat 20 minuter ännu.

Sedan trampade hemmalaget igång. Lloris stod för en fin reflexräddning på Pasalics avslut. Även kroaterna ville ha straff strax efteråt men herr Kuipers vinkade avvärjande – antagligen med Martials nedrivning på näthinnan.

Les Bleus avslutade till slut halvleken bäst, utan att skapa några vassa lägen. 0-1 i halvtid efter mer fartfyllda 45 minuter än i söndags.

Domare Kuipers släppte ett par straffar, blåste inte i 50/50-lägen. Det är förstås en smaksak. Personligen ger jag tummen upp till få avblåsningar och ingen videobedömning.

***

Två byten i halvtid, Brekalo och Kovacic in för Kroatien för att få fart på maskineriet igen. Det fungerade – men utan att hemmalaget skapade några rikiga lägen den första kvarten.

Deschamps bytte in Cavamvinga och Coman efter en timme – Martial och Tolisso klev av. Då blixtrade Modric till. Bollen nådde till slut Vlasic som distinkt stänkte in 1-1. Logiskt, Frankrike hade tappat initiativet.

Kroatien ångade på och vann i stort sett varje duell. Chanserna var dock fortfarande få. Les Bleus hade sitt första riktiga anfall efter en halvtimmes spel. Då var inhopparen Pogba nära att få till det.

När spelet inte fungeran kan Deschamps luta sig mot individuella prestationer. Som när Pogba höga krossboll nådde Digne. Everton-backen slog sitt inlägg direkt på volley och så hade Mbappé ”bara” att sätta foten till för 1-2. Lika välkommet som överraskande.

I en svängig avslutning var kroaterna närmast ett sista mål. Fotbollsgeniet Modric friställde Kramaric som inte lyckades överlista Lloris.

***

- Deschamps valde överraskande ”andrasorteringen” på det centrala mittfältet: Tolisso, Nzonzi, Rabiot. Det fungerade alldeles utmärkt i första halvlek. Les Bleus har bredd på bänken och förbundskaptenen roterade friskt under uppehållets tre matcher.

- Adrien Rabiots första halvlek (efter icke-matchen mot Portugal) räcker för att utse Juventus-mittfältaren till kvällens fransman,

- Två segrar och ett kryss den här landslagsveckan. Vi väntar ändå på en match där Les Bleus leverar över 90 minuter.

- Kroatien har svårt för Frankrike (man har aldrig vunnit). De två franska segrarna i höst har suttit långt inne. Särskilt ikväll var nog Modric & co värda mer.

- Ska vi gissa att PSG med sportchef Leonardo i spetsen är rasande just nu? Mbappé spelar Ligue 1 om mindre än 48 timmar. Han fick 90 minuter + tillägg i kväll.

Kroatien – Frankrike 1-2 (0-1)
0-1 Griezmann (8)
1-1 Vlasic (65)
1-2 Mbappé (79)

Frankrike: Lloris – F. Mendy, Varane, Lenglet, Digne (Hernandez, 83) – Nzonzi – Rabiot (Pogba, 74), Tolisso (Camavinga, 63) – Griezmann (Giroud, 83) – Martial (Coman, 63), Mbappé.